Söndag (Aftonbladet)

OSHI SUSHI

-

”Oshi sushi betyder pressad sushi. Den här typen av sushi är inte så vanlig. För att göra den lägger man ris i en speciell träform med lock som man pressar ner innan man lägger på fisken. Möjligtvis skulle man kunna säga att det är en typ av japansk ”smörgåstår­ta”. Clupea harengus är det latinska samlingsna­mnet för sill och strömming. Fisk som fångas norr om Kalmar kallas strömming och när den fångas i Nordostatl­anten kalllas den för sill. Fet fisk från Östersjön innehåller mycket dioxiner, därför använder jag inte fisk därifrån.”

● 8 bitar

Cirka 200 g sillfiléer/strömming från Nordostatl­anten

2 dl söt risvinäger alt 100 g vinäger + 50 g strösocker

1 grön chili

2 msk mirin

2 msk sake

2 msk japansk soja

100 g kokt sushiris

Salt

Gör så här:

Dra av den tunna hinnan på fiskens skinnsida. Salta fisken försiktigt och låt stå 20 minuter i rumstemper­atur.

2. Lägg fisken i vinäger 3 minuter, ta upp fisken och ställ i kylen minst 1 timme.

3. Torka av fisken. Hacka chilin fint. Blanda mirin, sake och soja i en kastrull, koka på medelvärme 5 minuter.

4. Plasta in en oshi sushi-form (en speciell form för pressad sushi) eller en avlång brödform. Lägg ner ett ganska tjockt och jämnt lager kokt sushiris. Lägg i fisken med fiskköttet som varit mot skinnsidan uppåt. Lägg plast på toppen och pressa med ett lätt och jämnt tryck. Om du använder en brödform är det bäst att lägga fisken i botten i formen mot plasten. Beroende på storlek på formen kan du behöva mer fisk eller någon alternativ råvara som avokado eller sesamfrön för att fylla ut botten. Pressa sen ner riset ordentligt och vänd uppochner på formen med en duns i skärbrädan.

5. Ta ur risblocket med fisk, skär i 4 bitar och pensla med såsen. Bränn eventuellt av fisken med brûléebrän­nare. Avsluta med att toppa med chili.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden