Söndag (Aftonbladet)

CARPACCIO PÅ GÖS

-

”Det här är en carpaccioi­nspirerad rätt. Det är otroligt gott att dressa sashimi direkt på tallriken i stället för att dippa den i soja vid sidan av. Den mineralisk­a smaken i ostronen blir jättegod till den råa gösen.”

● 4 portioner

Cirka 350 g gösfilé med skinn och ben

4 ostron 1 citron

3 msk japansk soja

1 tsk sesamolja

80 g spetskål

120 g kålrabbi

40 g grön shiso, alt mynta eller koriander Eventuellt 40 g kål- alt rättikesko­tt 80 g forellrom

Eventuellt 1 krm spirulina Eventuellt 2 msk persiljeol­ja, se tips Salt

Gör så här:

1. Öppna ostronen och spara saften. Skär varje ostron i 5 bitar och lägg tillbaka i ostronvatt­net. Pressa saften från citronen i ostronen och tillsätt soja, sesamolja och en nypa salt.

2. Dra ut benen i gösfilén med en fiskpincet­t. Skär bort skinnet. Halvera gösen på längden så att buk och rygg blir separata delar, använd helst ryggbiten till sashimi och buken till exempelvis nigiri, gunkan maki, tartar eller maki. Skär gösen mot lamellerna i 3 mm tjocka skivor och fördela skivorna i en vacker cirkel på fyra tallrikar.

3. Använd de spädaste spetskålsb­laden i mitten. Om du tar större blad, riv dem i mindre bitar och lägg på tallrikarn­a. Skär kålrabbin i 4 mm stora tärningar och lägg på dem också. Halvera shisoblade­n på mitten längs bladnerven och lägg på.

4. Garnera eventuellt med kålskott. Fördela forellromm­en. Toppa med ostronvinä­grett, spirulina och eventuellt lite persiljeol­ja.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden