Söndag (Aftonbladet)

SNABBPICKL­AD MAKRILL, LIME, GURKA

-

”Makrill skiljer sig mycket i smak beroende på om det är vår eller höst. På våren är den magrare och på hösten fetare. Makrill är extremt gott att lättsalta och pickla eftersom den är så fet. Framför allt på hösten passar ryggbiten bäst till sashimi och buken till tartar, medan man på våren och sommaren kan äta hela filén som sashimi. Jag älskar att pressa färsk lime på makrillsas­himi. Och om man vill servera kombualg till denna rätt är det gott att smaksätta den med vinäger och salt. Den på bilden har jag köpt i Japan, där äter man det även som snacks.”

● 4 portioner

Cirka 350 g makrillfil­é 1 ½ dl sushi su, se tips på sidan 69

1 gurka

2 vitlökskly­ftor

2 cm ingefära

2 stora gröna shisoblad, alt koriander eller vattenkras­se 2 salladslök­ar

2 lime

16 röda shisoblad alt röd krasse, blad eller ört

1 dl ponzusås, se nedan

Några små frisésalla­dsblad Eventuellt torkad vinägersma­ksatt kombu

Fint havssalt 1 vitlökskly­fta

2 cm ingefära

2 cm röd chili

1 dl japansk soja

½ dl pressad citron- eller limesaft

Gör så här:

1. Ponzusås: Skala och hacka vitlök och ingefära. Strimla chilin.

Lägg vitlök, ingefära och chili i en bunke och häll över soja och citronsaft. Låt dra minst 1 timme i kylen. Sila och använd. Förvara i burk eller flaska med tättslutan­de lock i kylen, håller minst 1 månad.

2. Dela filén på längden genom att skära tvärsnitt längs med benen på båda sidorna så att rygg och buk separeras. Använd bara den lite magrare ryggbiten till den här serveringe­n. Vänd på filén så att skinnsidan ligger uppåt och dra av det transparen­ta tunna skinnet.

3. Lättsalta fisken och marinera den sen i sushi su 30 minuter i rumstemper­atur.

4. Hyvla gurkan i långa remsor på mandolin eller med potatisska­lare. Riv vitlök och ingefära på ett zestjärn och blanda ihop. Strimla de gröna shisoblade­n, finskiva salladslök­en och skär limen i skivor.

5. Skär makrillen mot lamellerna i cirka ½ cm tjocka skivor.

6. Servering: Lägg gurka, röd shiso, frisésalla­d och eventuellt torkad kombu på tallrikarn­a, och placera fisken över. Lägg på salladslök och vitlöks- och ingefärsri­v. Servera med ponzusås att dippa i.

 ?? ?? PONZUSÅS:
PONZUSÅS:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden