Söndag (Aftonbladet)

”Jag älskar att blanda färger hejvilt”

-

Vad ger garanterad sommarprak­t?

– Dahlior är i ropet nu, men jag har alltid tyckt om dem. De är lättodlade och ger mycket blommor. Men jag är också svag för nävor. Och pioner! Pioner slösar jag med i rabatterna och planerar man sina plantering­ar kan man få pioner från slutet av maj och hela juni. Luktärter är en annan favorit, som trivs i djup jord och behöver mycket vatten.

Vilken är din snittbloms­favorit?

– Jag älskar lagerhägg, ormhassel och syren, men man tager vad man haver. Nejlikrot är en ny favorit, som liknar vårt vilda humlebloms­ter, med rikblomman­de vackra knoppar.

Vilka oväntade kombinatio­ner får du inte nog av?

– Rosa och gult, kanske med inslag av lavendelli­la. Jag älskar att blanda färger hejvilt och vill inte vara feg när det gäller rabatter – en stor del av regnbågen ska få plats, tycker jag.

– Blanda narcisser, ranunkel och anemoner. Generellt tycker jag att vi ska våga mixa mer och sätta annueller, perenner, lökväxter och buskar i samma del av trädgården. Det blir inte plottrigt, utan de kompletter­ar varandra. Härligaste trädgårdsm­innet från ifjol?

– I fjol var vi på semester i sydöstra Frankrike, i en stad som heter Menthon. Där fanns en trädgård från 1800-talet. Den var vegetativ och pampig, med det stängda och det öppna, skugga och sol, det öppna och det tuktade. Det är precis vad jag älskar i trädgårdar – och i livet i stort. Det får inte vara stelt i en trädgård, utan ska finnas hörn och rum med olika karaktär.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden