Söndag (Aftonbladet)

”Glöm inte att blommor gör nytta för insekterna”

-

Vad ger garanterad sommarprak­t?

– Mest lättodlat är de sommarblom­mor som kan sås direkt i landet. Så sent som i juni kan till exempel solros, amarant, blåklint och ringblomma sås utomhus här i södra Sverige och hinna ge blommor innan hösten kommer. Så i rader direkt i landet, i en pallkrage eller i stora krukor.

– Glöm inte att blommor också gör stor nytta för våra insekter! En väldigt vacker sommarblom­ma är honungsfac­elia, som inte odlas till snitt utan snarare som dragväxt för humlor och bin. Honungsfac­elia bildar en blå matta av halvhöga blommor. Så gärna ett helt land! Växten funkar också som gröngödsli­ngsväxt, så det är tredubbelt bra: vacker, nyttig för insekter och bra för jorden.

Vilken är din snittbloms­favorit? – Min favorit bland alla är rosenskära – i alla former. Den odlade min mamma när jag var liten. Jag gillar att den är stor och yvig och blommar oavbrutet hela vägen fram till frost. Rosenskära gör sig dessutom väldigt fin i en grönsaksod­ling, med de vackra blommorna som tittar upp till exempel bland högväxt kål.

Vilka oväntade kombinatio­ner får du aldrig nog av?

– Många blommor är högresta och odlas ju till snitt. Det är väldigt fint att kombinera dessa med något lågväxande, till exempel i framkant av en plantering. Låga luktärter blir bara några decimeter höga och passar som sällskap till det mesta – inte minst grönsaker. Låg luktärt tillsamman­s med sparris, persilja och salvia är en kombinatio­n jag tyckt mycket om.

 ?? ?? ”Mest lättodlat är de sommarblom­mor som kan sås direkt i landet”, säger Sara Bäckmo.
”Mest lättodlat är de sommarblom­mor som kan sås direkt i landet”, säger Sara Bäckmo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden