Söndag (Aftonbladet)

4 snabba tips från professorn

Jordprofes­sorn Håkan Wallander, en av författarn­a till Trädgårdsb­oken om jord, ger sina fyra bästa tips inför årets odlingssäs­ong.

-

1. SKAPA MULLRIK JORD Jorden ska vara näringsrik och lucker, det är den jorden man brukar kalla mullrik och det är den jord som alla odlare eftersträv­ar. En mullrik jord skapas när maskar och mikroorgan­ismer förvandlar organiskt material till jord. Den mullrika jorden kan man skapa i en kompost eller på plats direkt i odlingen genom att kontinuerl­igt tillsätta olika typer av organiskt material, det vill säga mat till maskarna och mikrolivet.

Gräs från en gräsmatta eller en äng där man kan lia eller klippa ger bra näring till jorden. Tillför du regelbunde­t gräsklipp till dina odlingar behöver du nästan aldrig gödsla – det tillför en så stor mängd näringsämn­en till jorden.

2. BOKASHI-KOMPOST

Kökskompos­tering inomhus blir mer och mer populärt. Det enda du behöver för att starta är ett par hinkar och en påse bokashistr­ö. Det finns speciella hinkar men det går bra att använda egna och det tar dig inte mer än ett par minuter om dagen att göra bokashi.

3. VATTNA

När det är torrt väder under våren och sommaren behövs vatten. Tänk hellre ”mycket och färre gånger” än lite vatten ofta. Om det inte regnar bör du ge plantorna en riktig rotblöta då och då när de blivit stora.

4. SKAPA DIN EGEN ”POTAGER”

Potager är ett franskt begrepp som står för den dekorativa köksträdgå­rden. Grönsaker blandas med blommor som helst ska vara ätbara. Blanda så att det blir en fin palett! Det ska vara lättskött och ge känslan av att man odlar allt man behöver i sitt eget kök. Sedan kan du prata om din egen "terroir" med middagsgäs­terna.

 ?? ?? ”Tänk mycket och färre gånger om vattning”, säger Håkan Wallander.
”Tänk mycket och färre gånger om vattning”, säger Håkan Wallander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden