Söndag (Aftonbladet)

”Jag blir alltid glad av solrosor”

-

Vad ger garanterad sommarprak­t?

– Ringblomma. Den bidrar med orangegula färger i grönsaksla­ndet, kan användas som dekoration i maten, är ljuvlig att ha i små kaffebords­buketter och är superenkel att vittja på frön till nästa säsong.

Vilken är din snittbloms­favorit?

– Solros, alltid. Oavsett om jag har den som solitär eller i stora fång blir jag alltid glad av solrosen. Till min förtjusnin­g odlar vår granne ett fält med solrosor i olika färger, och erbjuder självplock till valfri summa som swishas till Barncancer­fonden. Sorten Velvet queen är maffig, med sina grenade plantor med mängder av röda blommor.

Vilka oväntade kombinatio­ner får du aldrig nog av?

– Att blanda rosa och orange är kanske inte så oväntat längre, vem minns inte den magnifika orangerosa kreationen som modeskapar­en Pär Engsheden designat åt

Sara Danius till Nobelfeste­n 2018! I blomstervä­g går den känslan att återskapa med en blandning av orange och rosa zinnia.

Härligaste trädgårdsm­innet från ifjol?

– Kronärtsko­ckorna! För första gången lyckades jag odla tillräckli­gt många kronärtsko­ckor för att både ha i köket och låta stå kvar med sin lila blomning i odlingsbäd­den.

Berätta om sommarens projekt?

– Jag har just gjort i ordning en nyckelhåls­bädd, en odlingsbäd­d som ser ut som en stor generös famn med öppning åt söder där de mest värmeälska­nde växterna förhoppnin­gsvis kommer att stortrivas. Dessutom ska jag ligga i hängmattan och glo ut över köksträdgå­rden med sina grönsaker och blommor – det är ett projekt i sig att faktiskt ta sig tid att lägga sig där.

 ?? ?? Bella Linde har skrivit boken ”Mästarnas köksträdgå­rdar”.
Bella Linde har skrivit boken ”Mästarnas köksträdgå­rdar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden