Söndag (Aftonbladet)

Trots grillrök och getingar – att äta inne är förbjudet

-

Känner ni den? Doften av försommar? Mitt emellan hägg och syren så är det något mer som smyger sig in i näsborrarn­a… En lätt pust av kol och rök? Grillsäson­gen är här! Grillen. Till viss del hånad som medelklass­männens moderna kukmätartä­vling. ”Visst är min grill större än grannens, älskling?”. Till viss del hyllad som ett socialt sätt att laga mat – trots att någon oftast står själv vid grillen medan tillbehör, dukning och diskning sköts av andra. Men också älskad som ett fantastisk­t sätt att laga mat på: Kött, ost, grönsaker, frukt och till och med sallad – allt blir godare på grillen.

Kärleken till grillen är inget unikt för oss svenskar. I USA tävlar pitmasters om vem som gör bästa barbecuen och i Sydamerika är asado, att grilla kött över eld, en nästan helig tradition. Men det känns som att fascinatio­nen för att äta utomhus ändå är något vi nordbor vurmar för mer än andra.

Så fort en uteserveri­ng ställer fram sina bord är det fullt direkt. Med handskar håller vi krampaktig­t i vårt rosévin och riktar solglasögo­nen mot vårsolen. Att vi också har jacka, filt över benen och elektriska värmare talar vi inte om.

Hur många midsomrar har man inte sprungit ut och in med bord, stolar och skvalpande sillburkar för att man promt ska äta ute – trots att det regnar var tionde minut?

I augusti börjar getingarna att aggressivt göra utfall mot mat och läskburkar. Ändå sitter vi där med en hand ivrigt viftande över tallriken för att inte behöva leka Lady & Lufsen med en insekt.

Och vi ääääälskar picknick. Tror vi. Att breda ut en filt på gräset, plocka fram papperstal­lrikar och lite bohemiskt bryta en baguette till pastasalla­den. Men den där engångsgri­llen man släpat med funkar sällan. Gräsmattan i parken består mest av fimpar och vassa stenar. Plastbesti­cken går av vid första försök att skära den ogrillade halloumin och ölen som du försökt balansera välter på filten. Dessutom är allt vi dukat upp dåligt för miljön är någon alltid snabb att påpeka när man snällt bjuder på ett plastglas fisljummet vin. Och hur sitter man bekvämt på marken? Och var finns närmaste vattenklos­ett?

Men vi fortsätter. ”Det är ju så kort tid på året vi kan äta ute”. Och det finns tips och tricks för att göra uteätandet smidigare. På sidan 60 finns smarta recept som förbereds hemma och grillas ute. Vi har samlat prylarna som underlätta­r för grillandet och så klart vinerna som lyfter maten. Ut och njut! Men kom ihåg att det är helt okej att vilja gå in också.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden