Söndag (Aftonbladet)

FRUKTADE MELONER

-

”Meloner är goda i sig, men också fantastisk­a på att dra åt sig andra smaker. Det här är ett lätt sätt att göra så. Perfekt att ta med på utflykt.”

● 4 portioner

4 mycket små meloner, till exempel honungsmel­on eller cantaloupe­melon 3–4 persikor 20 jordgubbar 1–2 tsk pressad lime

Gör så här:

1. Förbered hemma: Skär av en liten bit av botten på melonerna så att de kan stå. Skär av en större skiva på toppen av varje melon. Gröp ur melonkötte­t med en sked i så stora bitar som det går. Pilla bort så många kärnor som möjligt. Skär melonkötte­t i lite jämnare småbitar. Ta tillvara allt melonspad och skrapa ner i en bunke.

2. Dela och kärna ur persikorna. Skär i tärningar, cirka ½ centimeter tjocka. Rensa och klyv jordgubbar­na.

3. Blanda bitarna av melon, persika och jordgubbar i bunken. Pressa över limen. Blanda fruktsalla­den försiktigt.

4. Fyll de stående melonerna med salladen. Sätt på locken, plasta och förvara i kylen eller kylväska tills de ska serveras.

5. Ät ute: Låt var och en få en melon och en sked.

Druvan cabernet franc är för mig lite av vinvärlden­s kameleont – ombytlig, mångfacett­erad och anpassning­sbar. Därför är det kul att presentera veckans vin, som är ett lite annorlunda grillvin*!

Fabien Demois Chinon, som är gjort på 100 procent cabernet franc, är kanske inte det man först tänker på när man vill matcha vin med en riktigt fin bit kött. Men du kommer bli överraskad. Det den saknar i fyllighet och kraft tar den igen med allmän fräschör, härlig syra, örtighet, energi och längd. Här finns inslag av blåbär, lakrits, svarta vinbär, örter och hallon. Ett vin som ställer frågor och man svarar så himla gärna! Lufta gärna en timme före middagen och servera det svalt så kommer det bäst till sin rätt.

Fabien Demois Chinon är ett sånt vin som räcker från start till mål. Börja med charkisar, ostar, bröd och smör. Fortsätt sedan med en grillad entrecôte med hemslagen bea och rostade eller grillade grönsaker. När kvällen är över så är du förmodlige­n ett cabernet franc-fan du också.

 ?? ??
 ?? ?? Ett glas Fabien Demois Chinon gifter sig fint med grillad entrecote och hemslagen bea!
Ett glas Fabien Demois Chinon gifter sig fint med grillad entrecote och hemslagen bea!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden