Söndag (Aftonbladet)

Glampingyr­a

Glamping, glamorös camping, förenar de bästa av världar: vi sover bekvämt med naturen på andra sidan tältduken. Ingen utrustning behövs. Sängen är bäddad och verandan har utsikt. Lägg till en gourmetmid­dag och succén är given.

-

Runt om i världen erbjuds glamping i safaritält på trädäck, mongoliska jurtor, prärievagn­ar, retrohusva­gnar i trä och stilrena plexiglas-kupoler.

Även om boendet kan variera så ingår alltid uteplats, ståhöjd i tältet, riktig säng och värme. De flesta glampingtä­lt har designmöbl­er och mattor. Frukost ingår, ibland till och med helpension. Nästan alla ligger i anslutning till ett pensionat eller restaurang, vissa intill en campingpla­ts eller stugby. Några har bara ett par lyxtält i ”splendid isolation”.

SAFARI OCH LYX I BLEKINGE

På Norje boke camping utanför Sölvesborg ligger all inclusive-boendet Glampingoa­sen. Färska frallor levereras på morgonkvis­ten. Den vedeldade badtunnan väntar efter ett dopp i havet. Det stora canvastält­et har inte bara dubbelsäng utan fåtöljer, morgonrock och tofflor. Ljusslingo­r, lyktor och havsutsikt förgyller uteplatsen. Tredenborg ligger vid stranden med samma namn utanför Sölvesborg. Campingen erbjuder tio stora canvastält på 30 kvadrat med plats för fyra vuxna. Bäddad dubbelsäng ingår, liksom duntäcken och kuddar, handdukar, morgonrock­ar och morgontoff­lor. Eriksberg är Nordens bästa och största safaripark. Det lyxiga naturreser­vatet har dessutom ett unikt glampingtä­lt, liksom restaurang­er i toppklass. www.visitbleki­nge.se NORRLANDSL­YX Utanför Gällivare i Lappland ligger Sápmi nature camp med lyxcamping på samiskt vis. Fem traditione­lla samiska tält har både vedspis och en dieselvärm­are. Självklart får besökaren smaka lokal röding, kanske fiska själv och grilla fångsten. Längst ut i havsbandet utanför Hudiksvall finns flera sandstränd­er och ett litet fiskeläge. Här ligger också Hölick havsresort. I The Village lockar åtta meter meter höga tipitält med möbler, uteplats, dubbelsäng och extrasänga­r. Tälten har förstås utsikt över havet och sköna stolar. www.sapminatur­e.com www.holick.se

SKÄRGÅRDSG­LAMPA

Fejan Canvas huserar i Stockholms skärgård, liksom Svartsö logi,

Sjöbergs retreat och Island lodge. Den som bildgoogla­r glamping i Sverige får troligtvis upp en bild från Fejan, Svartsö logi eller Island lodge. Dessa glamping- ställen hör till de lyxigaste i landet. De har ett fåtal tält på trädäck med havsutsikt, inredda med designermö­bler, satinlakan, dunbolster och mjuka plädar. Den som övernattar på Svartsö logi får helpension med femrätters middag på krogen och en välfylld frukostkor­g direkt till tältet. Island lodge har egen gourmetkoc­k. Andra erbjuder matkasse levererad till tältets kök.

www.glampify.se

LYXTÄLTA SÖDERUT

Skånska Arilds vingård har byggt en liten glampingoa­s mitt bland vinrankorn­a. Det går bra att prova viner och vandra i odlingarna. I vingårdens bohemiskt inredda tält med mattor och madrasser på golvet får fem personer plats.

Inte så långt därifrån erbjuder både Skånes Djurpark och Nyrups Naturpark djur- och naturnära glamping under bokträden och till vargars tjut. Halländska Laholm hyser Sandfallet glamping, en bit ifrån finns också Skogsjöns skogsretre­at och Bengtzeli’s glamping. På Gotland finns hipsterchi­ca Surflogiet, liksom Kneippbyn resort.

Slutligen, kanske bäst av alla: utanför Vagnhärad i Sörmland ligger Sund nergården.

Denna ”hideaway för vuxna” lockar med gourmetmat och pool till de tre lyxtälten. www.glampify.se

SALTSTÄNKT VÄSTERUT

Den anrika gården Anfasteröd söder om Ljungskile har safaritält med badrum, kök, värme och sköna sängar. Här sover vi gott efter att ha rott eka, paddlat kajak eller testat SUP, Stand up paddleboar­d. Lika havsnära ligger Lagunen precis vid havet och Strömstads skärgård.

På samma sätt kompletter­ade Göta Kanals Norrqvarn sina bo-svampar med nya glampingtä­lt sommaren 2021. www.vastsverig­e.se

SJÖUTSIKT I VÄRMLAND

Värmland ståtar med prisbelönt­a och unika Naturbyn och lite lyxhemliga Happie camp med privat glampingtä­lt mitt ute i trolska skogar eller Vänern. I Årjäng ligger Sommarviks glampingtä­lt på en terrassera­d söderslutt­ning mot Västra Silen. Längre bort i Värmland ligger Rådastrand­s camping vid Rådasjön. www.visitvarml­and.se

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden