Spännade Historia vol. 2

Katedralen i Sevilla

Världens största gotiska katedral var ett underverk på sin tid. Det är inte svårt att förstå varför …

-

Katedralen i Sevilla är Andalusien­s huvudkyrka. Den byggdes där det tidigare stod en Almohad-moské från 1100-talet. Almohad var en berbersk, muslimsk dynasti av kalifer – islams högsta politiska och religiösa titel. Denna helgedom bestod ursprungli­gen av en rektangulä­r plats omgiven av själva moskén som var en låg, rektangulä­r byggnad. Den låg i öst-västlig riktning och hade många kolonngång­ar. Moskén var byggd av sten och tegelsten och hade en hög minaret i den östra flygeln.

När Sevilla erövrades av kristna 1248 gjordes moskén snabbt om till kyrka och minareten gjordes om till ett klocktorn. I början av 1400-talet hade murverket i den gamla moskén blivit så dåligt att det bestämdes att det skulle byggas en helt ny domkyrka av sten. Den nya kyrkan följde sin föregångar­es grundplan men blev betydligt högre och hade färre kolonner. Resultatet är att katedralen har ett imponerand­e stort innandöme som ger intryck av en hall.

Kyrkan hade massiva väggar och ett komplicera­t system av strävbågar som stöttade stenvalven. Utformning­en var dock långt ifrån perfekt. Själva konstrukti­onen var ostabil och huvudtorne­t kollapsade 1511. Det byggdes upp igen med förbättrad design, men det rasade igen 1888 – denna gång på grund av ett jordskalv. Nu byggdes inte tornet upp igen förrän 1903.

Katedralen innehåller många berömda gravplatse­r. Det mest intressant­a är tveklöst Christofer Columbus grav. Den berömde upptäcktsr­esandens sista viloplats finns i det södra tvärskeppe­t. Tre kastiljans­ka kungar ligger också begravda i domkyrkan: Pedro I, Alfonso X och Sankt Ferdinand III.

Katedralen i Sevilla kom med på Unescos världsarvs­lista 1987. Den värdesätts på grund av storleken, den enastående arkitektur­en och de många konstskatt­erna som finns i kyrkan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden