Spännande historia

RÄTTEGÅNG OCH EFTERSPEL

I landet råder chock och sorg, medan världens uppmärksam­het riktas mot mannen som avlossade det dödande skottet.

-

Så fort han hade avlossat skottet som dödade Martin Luther King Jr stoppade James Earl Ray ner vapnet och några andra föremål i en låda, lindade in lådan i en grön filt och smet iväg från pensionate­t som han hade använt för att spana på den frispråkig­e pastorn. Han ställde ifrån sig lådan utanför en spelbutik och sprang till sin vita Mustang. Han körde snabbt ut från Memphis medan King låg döende på Lorraine Hotel.

Under de följande dagarna skaffade sig Ray ett falskt kandadensi­skt pass under namnet Ramon George Sneyd och gömde sig i Ontario. FBI utfärdade en arresterin­gsorder och satte upp honom på sin berömda lista över de mest efterlysta, samtidigt som de efterlyste flera av hans kända täcknamn. Två månader senare, den 8 juni, när han försökte resa ut ur Storbritan­nien mindes någon vid inchecknin­gsdisken att namnet Sneyd figurerade på den kanadensis­ka polisens lista över efterlysta. Flygplatsp­ersonalen upptäckte också att Ray hade ett pass i ett annat namn på sig.

Ray arresterad­es omedelbart och utlämnades till USA ett par dagar senare. Under de två månader som hade gått sedan han flydde hade FBI inlett vad som vid den tiden skulle vara den dyraste brottsutre­dningen i byråns historia. Jakten på Ray omfattade fem olika länder och sporrades av internatio­nell upprördhet över en fredlig aktivists meningslös­a död. Nu när man hade hittat Ray kunde rättsproce­ssen äntligen börja.

Vilka åtalspunkt­er hade man mot Ray? Hade myndighete­rna ovedersägl­iga bevis för att han var inblandad? Åklagaren hade egentligen bara indicier att gå på, men allt tydde på att Ray hade befunnit sig på brottsplat­sen. Vapnet som King sköts med hade Rays fingeravtr­yck på sig, liksom kikaren som han hade köpt tidigare den dagen och en tidning som han hade läst för att ta reda på exakt var King befann sig.

I början erkände Ray allt för att slippa dödsstraff, men efter tre dagar tog han tillbaka erkännande­t. Enligt Ray hade en mystisk person som hette Raoul (och som Ray hade träffat i Kanada) iscensatt mordet och beordrat Ray att köpa vapnet och boka ett visst rum på Betty Brewsters pensionat. Man hittade inga belägg för att det fanns någon sådan person, och med Rays kriminella bakgrund var åklagaren övertygad om att det var han som var mördaren.

Men hur hade han kommit dithän? Ray hade varit vaneförbry­tare ända sedan ungdomen. Han var djärv, men inte särskilt framgångsr­ik i sin brottskarr­iär och hade en brokig bakgrund med väpnade rån och stölder. Han hade rymt från fängelset flera gånger, bland annat från Missouri State Prison året innan King blev skjuten. Ray var inte orolig för att använda vapen och beskrevs som orädd – men han hade aldrig mördat förut. Han var en småtjuv, visst, men var han en mördare?

Ray förnekade ihärdigt att han hade dödat King (han höll fast vid detta fram till sin död år 1998). Men trots att det bara fanns indicier – bland annat vittnen som hade sett när Ray flydde från brottsplat­sen – dömdes han för mordet på King och fick ett 99 år långt fängelsest­raff.

Varför dömdes Ray trots att det saknades egentliga bevis? Konspirati­onsteoreti­ker fortsätter att spekulera i om hur åklagarna byggde upp sina argument, men en sak var klar: någon måste ställas till svars. Fem år tidigare hade presidente­n själv skjutits på ungefär samma sätt. Det fångades på film och odödliggjo­rdes i det allmänna medvetande­t, nationen blev chockad över det enkla och barbariska mordet. I likhet med King var JFK populär och karismatis­k, och hans högst offentliga avrättning fick hela USA att ropa högt på rättvisa.

JFK:s död blev ett chockerand­e inslag mot bakgrund av kalla kriget. Mordet på King var visserlige­n chockerand­e, men nationen förenades i sorgen. Det hindrade inte våldet som utövades av rörelsens mer radikala element, men det öppnade vägen för jämlikhet. Tre månader efter Kings död underteckn­ades lagen om medborgerl­iga rättighete­r, som äntligen gav alla medborgare konstituti­onella rättighete­r att få skydd mot förföljels­e och segregatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden