Spännande historia

3. Djingis khan

MONGOL, 1162-1227

-

I dag framkallar namnet Djingis khan bilden av en grym krigare som styrde ett rike som han hade byggt upp av blod och strider, men khan hade en enkel bakgrund. Han föddes som Temujin och var son till en mongolhövd­ing, men livet i mongolstam­marna var farligt och oförutsägb­art, och khans framtid var allt annat än trygg.

När Temujin var tio år gammal blev hans far förgiftad. Den unge pojken försökte göra anspråk på ställninge­n som hövding. Men stammen avvisade honom och övergav Temujin, hans mor och hans syskon eftersom de inte ville försörja dem. Familjen tvingades leva i fattigdom under flera år. När Temujins äldre halvbror började hävda sin överhöghet dödade Temujin honom. År 1177 tillfångat­ogs han av en stam, men lyckades fly, och det var historien om hans flykt som gjorde att han vann respekt på många håll.

Nu hade han blivit man och ville göra anspråk på sin ställning som hövding. Han började med att alliera sig med faderns blodsbröde­r. Den ambitiöse ledaren drog till sig allt fler anhängare, varav många kom från de lägre klasserna. Han blev ännu mer populär när han befallde sin mor att adoptera föräldralö­sa barn från besegrade stammar, lät kompetenta allierade i stället för rika allierade få höga positioner och avskaffade alla ärvda adelstitla­r. Så småningom förenades de krigiska stammarna och han inriktade sig på att utvidga sitt rike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden