Spännande historia

5. Hongwu

-

KEJSARE I KINA, 1328–1398

Zhu Yuanzhang föddes i en bondefamil­j i Haozhou i Kina. Som ung upplevde han Yuandynast­ins fall och hörde till det allra lägsta skiktet i samhället. Hungersnöd rasade och döden var ständigt närvarande. Det var en kamp för att överleva, och när Zhu var bara 16 år svämmade floden över och dränkte marken hans familj ägde. En tid senare dog alla i hans familj utom en bror i en pestepidem­i och Zhu fick begrava de döda. Utan möjlighet att försörja sig gick Zhu i kloster i trakten för att inte svälta ihjäl.

Även i klostret rådde brist på pengar, så Zhu lämnade det och vandrade från plats till plats och tiggde. Situatione­n i Kina var så svår att många rebellgäng hade bildats i kejsardöme­t som tog från de rika och gav åt de fattiga. Zhu gick med i ett sådant gäng, som i sin tur blev en del av den stora gruppen Röda turbanerna. Med sitt militära skarpsinne steg Zhu snabbt i graderna och blev ledare för gruppen.

Zhu ledde sin trupp för att erövra Nanjing, och hans utmärkta sätt att styra staden tilltalade många som hade flytt från laglöshete­n på andra håll i landet. Hans militära segrar bidrog också till att han fick många skickliga generaler, och under de närmaste åren slog han samtliga sina fiender och konsolider­ade sin makt.

År 1368 utropade han sig själv till Hongwu-kejsare, och senare samma år gick hans styrkor in i Beijing och drev mongolerna på flykt. I dag är Hongwu ihågkommen som grundare av Ming-dynastin, som styrde Kina i 276 år, och som dess förste kejsare.

 ??  ?? Mingdynast­in är numera känd som en tid när det rådde social stabilitet och ordning
Mingdynast­in är numera känd som en tid när det rådde social stabilitet och ordning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden