Spioner & hemliga krig

MI6 KONTRA JAMES BOND

VERKLIGA HÄNDELSER INSPIRERAD­E TILL IAN FLEMINGS BERÖMDA SPION OCH HISTORIERN­A SOM BLEV EN EGEN BOK- OCH FILMGENRE.

-

Ian Flemings James Bond-romaner inspirerad­es av arbetet vid MI6 under andra världskrig­et och har i stor grad bidragit till forma människors bild av MI6. Filmerna skildrar en glamourös värld av drinkar, biljakter och spioner i nypressade kostymer.

I verklighet­en kan inte MI6-agenterna ta risken att vara så synliga som Flemings färgrika rollfigur. Ingen får tillåtelse att döda som James Bond fick. Själva syftet med spioneri är att bryta lagen i det land där spionen opererar, därför blir frågan om en licens för att döda helt irrelevant. Men självklart betyder det inte att MI6-agenter aldrig har dödat någon.

De teknikpryl­ar som figurerar i filmerna har en viss verklighet­sgrund. Under årens lopp har det funnits både exploderan­de råttor och pennor som skjuter tårgas vid M16:s forsknings- och utveckling­savdelning (som Fleming kallade för Q Branch). Precis som i böckerna kallas faktiskt MI6:s ledare för Q, vilket står för ”quartermas­ter”. MI6:s grundare Mansfield Cumming hade också ett smeknamn som bestod av en bokstav: ”C”. Kodnamnet var egentligen den första bokstaven i hans efternamn, men har sedan dess använts av alla MI6:s chefer. Då har ”C” stått för ”chief”. I berättelse­rna om Bond kallas motsvarand­e karaktär för ”M”. Kanske det är en förkortnin­g av Mansfield?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden