Spioner & hemliga krig

MOSSAD ISRAEL

-

Mossad grundades 1949, samtidigt som den nya judiska staten Israel, och har fått rykte om sig att vara världens mest obarmhärti­ga och effektiva underrätte­lsetjänst. Mossad höll sig lite i bakgrunden de första åren, men hamnade i rampljuset 1960 när organisati­onen upptäckte att nazistleda­ren Adolf Eichmann bodde i Argentina. Fem agenter tog sig in i Argentina och förde honom till Israel. Där ställdes han inför rätta och hängdes.

Två år senare ledde Mossad en hemlig operation som fick namnet namnet Damokles. Operatione­n riktades mot forskare och tekniker som sägs ha varit med att bygga raketer åt Egypten. Efter hand som situatione­n i Mellanöste­rn blev allt mer spänd, riktade Mossad i ökande grad uppmärksam­heten mot sina arabiska grannar. Efter att elva israelska idrottsmän dödades under OS i München 1972 använde Mossad gevär, bomber och minor för att likvidera de ansvariga palestinie­rna i en operation som blev känd under namnet Guds vrede. Efter revolution­en 1978–79 blev Mossad mer aktiva i Iran och infiltrera­de landets kärnvapenp­rogram.

Dessa aktivitete­r har gjort Mossad fruktade över hela världen. Organisati­onen har inte bara många dubbelagen­ter, den har också en strängt hemlig avdelning vid namn Kidon som består av före detta elitsoldat­er från det israeliska försvaret, och som uteslutand­e har till uppgift att likvidera motståndar­e. Det var den före detta officeren Victor Ostrovsky som av misstag läckte dessa upplysning­ar 1990. Det framkom också att Mossad hade samarbetat med CIA för att bekämpa Hizbollah.

Men deras operatione­r har inte alltid lyckats. Efter att Hamas 1997 låg bakom en självmords­bombning i Jerusalem som dödade 16 israeler skulle Mossad mörda Khaled Mashal, Hamas representa­nt, genom att injicera gift i hans öra – men Mashal överlevde. Mordet på Hamas militärkom­mandant Mahmoud al-Mabhouh som beskylldes för att ha kidnappat och dödat två israeliska soldater 1989 hamnade också i media. Detta på grund av att Mossad-agenterna som kvävde honom till döds på ett hotellrum 2010 råkade avslöjade sina identitete­r. Så länge orolighete­rna i Mellanöste­rn fortgår kommer Mossads arbete att fortsätta. Agenternas uppdrag är långt ifrån över.

 ??  ?? Den israeliske spionen Wolfgang Lotz var verksam i Egypten och samlade in viktiga upplysning­ar inför sexdagarsk­riget.
Den israeliske spionen Wolfgang Lotz var verksam i Egypten och samlade in viktiga upplysning­ar inför sexdagarsk­riget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden