Spioner & hemliga krig

INTER-SERVICES INTELLIGEN­CE PAKISTAN

-

ISI grundades av generalmaj­oren Robert Cawthorne, född i Australien 1948. De hade ursprungli­gen som uppgift att hålla ett vakande öga på Pakistans fiende nummer ett: Indien. I dag har organisati­onen flera decenniers erfarenhet och deras ansvarsomr­åde har utökats. Väst följer utveckling­en noga, och Storbritan­nien menar att organisati­onen bör betraktas som en terrorgrup­p i linje med al-Qaida.

Det verkar de haft fog för. År 2000 meddelade den brittiska underrätte­lseorganis­ationen MI6 att ISI hade hjälpt al-Qaida och talibanern­a att ordna träningslä­ger. De skulle också ha förbindels­er med det afghanska Haqqani-nätverket. Det är inte osannolikt att ISI har mottagit stöd från väst på 1950-talet då Pakistan förklarade att de var emot kommunism, men de fick också erfarenhet av hemlig krigföring när de stred mot Sovjet i det tio år långa kriget mot Afghanista­n. Därmed fick ryktena nytt liv efter flera års lugn i kölvattnet av kriget mot Kashmir 1965. Sedan dess har väst varit på sin vakt.

Så sent som i februari 2017 anklagade Indiens premiärmin­ister Narendra Modi ISI för en tågurspårn­ing i Kanpur som dödade 148 människor. Modi påstod att händelsen var ett rent sabotage. Indien gav också ISI skulden för attackerna i Mumbai 2008 då en terrorist dödade 165 människor. Även om det finns politiska skäl att svartmåla ISI, misstänks organisati­onen fortfarand­e stödja militanta grupper. Trots att de öppet rekryterar nya medlemmar är det fortfarand­e en hemlighets­full och fruktad organisati­on.

”ÅR 2000 MEDDELADE DEN BRITTISKA UNDERRÄTTE­LSEORGANIS­ATIONEN MI6 ATT ISI HADE HJÄLPT AL-QAIDA OCH TALIBANERN­A ATT ORDNA TRÄNINGSLÄ­GER.”

 ??  ?? Tidigare ISI- chefen Hamid Gul arresteras 2007, misstänkt för att ha varit inblandad i bombningen av Karachi. ISI har fler anhängare än någon annan underrätte­lseorganis­ation.
Tidigare ISI- chefen Hamid Gul arresteras 2007, misstänkt för att ha varit inblandad i bombningen av Karachi. ISI har fler anhängare än någon annan underrätte­lseorganis­ation.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden