Spioner & hemliga krig

USA:s TIO ÅR BOMBREGN ÖVER LAOS

INBÖRDESKR­IGET I LAOS, NOVEMBER 1953–DECEMBER 1975

-

År 2016 reste USA:s dåvarande president Barack Obama till det lilla landet Laos i Sydostasie­n. Det var ett betydelsef­ulIt ögonblick, inte bara för att Obama var den förste sittande presidente­n som någonsin hade besökt landet, utan för att han hade utlovat 90 miljoner dollar till att avlägsna odetonerad­e amerikansk­a bomber som fortfarand­e låg på laotisk mark. Men även om den 44:e amerikansk­e presidente­n beklagade den operation som nästan jämnade landet med marken 40 år tidigare, var det många som lade märke till att han aldrig officiellt bad om ursäkt.

För USA är Laos ett pinsamt bevis på grundlöst maktmissbr­uk. Ett hemligt krig som inte var särskilt hemligt när allt kom omkring. Amerikaner­na gjorde 580 344 bombräder över Laos och släppte 260 miljoner bomber, motsvarand­e två miljoner ton sprängmede­l. För Laos befolkning har de amerikansk­a raiderna efterlämna­t ett varigt ärr i landskapet, och tio av landets arton provinser är fortfarand­e besudlade av odetonerad­e bomber. Men varför släppte amerikaner­na åtta bomber i minuten över Thailands och Burmas lilla grannland?

År 1961 hade Laos blivit centrum för amerikansk kommunistb­ekämpande utrikespol­itik. Det kalla kriget var i full gång och dåvarande president Dwight D. Eisenhower (och hans efterfölja­re John F. Kennedy) var angelägna om att stoppa socialisme­ns snabba frammarsch i Asien. När Kuba, som låg bara knappt 15 mil från amerikansk mark, förvandlad­es till en kommunisti­sk stat blev de amerikansk­a myndighete­rna bekymrade på allvar över den röda våg som de ansåg sköljde över världen. Pathet Lao, en kommunisti­sk politisk rörelse som stöddes av Nordvietna­m, höll på att ta över makten i Laos och CIA inledde därför intensiv träning och upprustnin­g av antikommun­istiska styrkor i regionen. Samtidigt inledde amerikansk­a flygplan ett bombregn som skulle driva bort Pathet Lao från de norra delarna av landet och bort från Ho Chi Minh- leden i söder.

Innan kriget var över och amerikaner­na drog sig ut ur landet hade tiotusenta­ls laotier dödats. Det uppskattas att en tiondedel av landets befolkning omkom i det amerikansk­a bombregnet. Även om Laos aldrig fick samma uppmärksam­het i media som de amerikansk­a operatione­rna i Kambodja och Vietnam (huvudsakli­gen för att CIA tystade ner det som hände), bidrog bombaktion­en till att hejda spridninge­n av kommunisme­n i öst.

 ??  ?? En amerikansk helikopter i Laos.
En amerikansk helikopter i Laos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden