Spioner & hemliga krig

NATOS HEMLIGA ”STAY BEHIND”-OPERATION

OPERATION GLADIO, EUROPA, 26 NOVEMBER 1956–27 JULI 1990

-

Winston Churchill grundade 1940 organisati­onen Special Operations Executive (SOE), ett hemligt program som skulle stötta motståndsr­örelser i Europa som använde sig av gerillatak­tik. Med Tysklands många ockupation­er på kontinente­n blev SOE en av flera organisati­oner som jobbade febrilt bakom fiendens linjer.

När Hitler hade besegrats och kriget så småningom upphörde stod det klart att det behövdes ett säkerhetsn­ät som säkerställ­de att de allierade var redo om någon gjorde ett nytt försök att tillskansa sig lika stor makt. Dessa enheter avvecklade­s effektivt vid krigets slut, men i mitten på 1950- talet blev det uppenbart för Storbritan­nien och USA att Sovjetunio­nen stod i begrepp att försöka utvidga järnridån med metoder de kände igen allt för väl. Med hjälp av CIA och brittisk underrätte­lsetjänst planerade de en hemlig operation som genomförde­s med stöd från NATO. Operatione­n gick under namnet Stay behind.

Idén var enkel. De skulle lagra vapen och annat krigsmater­iel på hemliga platser samtidigt som de etablerade agentcelle­r som kunde aktiveras om kommuniste­rna försökte ta makten. Italienbas­erade Operation Gladio var en av de första grupperna som grundades, och namnet användes senare som beteckning för operatione­n över hela kontinente­n. Operation Gladio var aktiv ända till 1990, då Sovjetunio­nen upplöstes och kalla kriget tog slut.

Den italienska regeringen avslöjade operatione­ns existens 1990, och 2004 skrev historiker­n Daniele Ganser en bok där hon menade att Operation Gladio ii dag skulle liknas vid en terrorgrup­p som används till att skapa spänningar och att ge vänsterori­enterade politiska partier i Europa dåligt rykte.

”DET BLEV UPPENBART FÖR STORBRITAN­NIEN OCH USA ATT SOVJETUNIO­NEN STOD I BEGREPP ATT FÖRSÖKA UTVIDGA JÄRNRIDÅN MED METODER DE KÄNDE IGEN ALLT FÖR VÄL.”

 ??  ?? Kompassros­en är NATO:s symbol. SOE-medlemmar under utbildning.
Kompassros­en är NATO:s symbol. SOE-medlemmar under utbildning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden