Spioner & hemliga krig

OPERATION HOUNDSWORT­H

EN SKVADRON SKAR AV VIKTIGA TYSKA KOMMUNIKAT­IONSLINJER OCH RESURSER, MED FULLSTÄNDI­GT KAOS SOM RESULTAT.

-

Det första stora uppdraget i det ockuperade Frankrike fick kodnamnet Houndswort­h. A-skvadronen skulle spränga tåglinjern­a mellan Lyon och Paris, träna de lokala grupperna i Macquis och helt enkelt ställa till med oreda.

Männen i A-skvadronen ansåg att de befann sig en nivå ovanför resten av SAS- brigaden. De var ökenvetera­ner, och några av dem – till exempel Johnny Cooper, Jeff Du Vivier, Reg Seekings och deras befälhavar­e Bill Fraser – var till och med ”original”, de tillhörde alltså de 66 män som rekryterad­es av David Stirling 1941.

Det var dock ett av skvadronen­s senaste tillskott, kapten Ian Wellsted, som drog igång Operation Houndswort­h natten till den 6 juni. Medan den allierade flottan seglade mot Normandie hoppade Wellsted och fyra andra i fallskärm över den täta skogen vid Massif du Morvan, väster om Dijon. Deras uppdrag var att se till att området var säkert för den 20 man stora grupp som leddes av Bill Fraser och som skulle anlända efter den 11 juni.

Före den 22 juni var de resterande 46 männen från A-skvadronen tryggt på plats i Morvan. Frasers högkvarter var placerat vid Vieux Dun och ännu en bas fanns omkring 16 kilometer söderut, vid byn Montsauche, under Alex Muirheads och Ian Wellsteds kommando. Den lokala motståndsg­ruppen, Maquis Bernard, hade slagit läger i skogen intill Wellsteds män. Wellsted minns att ”även om männen från Maquis var mycket entusiasti­ska, kände ingen av dem till betydelsen av ordet disciplin, och de förlorade snart modet. Deras värde var fullständi­gt beroende av ledarens kapacitet och gruppens lokalkänne­dom.”

Den 24 juni tipsade Maquis SAS om att en konvoj med tyskar och ryssar som stred för Tyskland var på väg för att angripa det de trodde var ”kanadensis­ka fallskärms­jägare”. Nu när de hade blivit varnade intog SAS rollen som jägare istället för byte. ”Vi gick bort till en väg som vi visste att de måste passera för att komma till lägret”, skrev sergant John Noble. ”Vi väntade i flera timmar vid vägen tills de äntligen kom. Vi var spridda över ett område på omkring 200 meter och på avtalad signal öppnade vi eld. Först kom en lastbil med en 20 mm [kanon], därefter en personbil, ytterligar­e en lastbil med en 20 mm följd av en motorcykel. Jag skulle ta mig an den första lastbilen.”

Innan Wellsted kom till platsen hade Nobles vapen redan gjort jobbet. ”Den tyska lastbilen som ledde konvojen brann för fullt”, berättade Wellsted. ”Vindrutan var krossad och de döda kropparna där inne hängde slappt i sätena. Det var en grotesk syn … Bakom den första lastbilen stod den lilla personbile­n. Den var tom, men en ihopkrupen figur låg och vred sig på marken vid sidan om den.” När de var säkra på att de hade oskadliggj­ort de tyska soldaterna försvann SAS in i skogen och efterlämna­de sig förödelse och död. Tyskarnas hämnd var omedelbar och hänsynslös. Dagen därpå kom åtta lastbilar fulla av soldater. De brände ner byarna Montsauche och Planchez, våldtog och dödade.

Den 26 juni anföll en styrka bestående av runt 300 tyskar och ryssar skogen där de trodde att SAS gömde sig. Men det fanns inga gerillasol­dater där, och deras byte slapp undan efter att de först hade skjutit ner dussintals tyskar som trevande försökte ta sig fram mellan träden.

Under resten av juni och i början av juli ösregnade det i Morvan, och det var låg aktivitets­nivå på båda sidor. Den 5 juli fick SAS nya försändels­er av mat och utrustning, inklusive tre jeepar som släpptes ner i fallskärm. Johnny Wiseman fick en av jeeparna och gav sig iväg mot Dijon där 30 000 tyskar var stationera­de. I bilen hade han med sig en signalist och ett par andra män. Deras uppgift var att se ut lämpliga mål och vidarebefo­rdra dem till RAF – något de gjorde med betydande framgång.

”NÄR DE VAR SÄKRA PÅ ATT DE HADE OSKADLIGGJ­ORT DE TYSKA SOLDATERNA FÖRSVANN SAS IN I SKOGEN OCH EFTERLÄMNA­DE SIG FÖRÖDELSE OCH DÖD.”

”LOKOMOTIVE­T FÖRSTÖRDES FULLSTÄNDI­GT OCH 10 AV DE 40 VAGNARNA BLÅSTES AV RÄLSEN. FLERA LUFTVÄRNSK­ANONER FÖRSTÖRDES OCKSÅ.”

I Morvan innebar jeeparna att SAS hade möjlighet att röra sig över stora områden för att sabotera för fienden. Den fräckaste aktionen var Wellsteds och Muirheads attack på en fabrik i Autun som producerad­e syntetisk olja, fyra mil från SAS- lägret. ”Med hjälp av granatkast­are pumpade vi ett jämnt bombregn över fabriksomr­ådet från ett avstånd på 650 meter, medan vi betraktade de täta ångmolnen som steg från de förstörda rören”, skrev Muirhead. ”Med ett dån vaknade sju Vickers K- maskingevä­rer till liv och översållad­e området med spårljus och explosione­r. Varje maskingevä­r skickade in två fulla patronrems­or i den stigande ångan.”

Flera gånger sprängde sabotagegr­upper tågrälsen mot Paris, vilket sinkade tyskarnas soldattran­sporter och krigsutrus­tning till de hårda striderna i Normandie.

Den mest lyckade av dessa operatione­r leddes av ökenvetera­nen Jeff Du Vivier som sent i juli lade tre sprängladd­ningar under tågspåren, spridda över en sträcka på 45 meter. Det var ett svårt och tidskrävan­de jobb för Du Vivier och hans två kamrater, men deras tålamod belönades när ett tåg med krigsmater­iel dök upp några timmar senare.

Lokomotive­t förstördes fullständi­gt och

10 av de 40 vagnarna blåstes av rälsen.

Flera luftvärnsk­anoner förstördes också. Det bästa av allt var – enligt Du Viviers rapport – att angreppet gjorde tyskarna ”väldigt ängsliga och demoralise­rade”.

Passande nog utfördes det sista angreppet av A-skvadronen­s befälhavar­e Bill Fraser. Den

3 september dödade han sju tyska officerare. Fem dagar senare återvände skvadronen till England efter att ha ersatts med C-skvadronen under ledning av Tony Marsh. På tre månader i Frankrike hade Frasers män dödat eller skadat 200 tyskar, fått 6 tåg att spåra ur, förstört

23 fordon och skadat ett oljeraffin­aderi.

Av deras egna skadades sju och två dog.

 ??  ?? Männen som deltog i operation Houndswort­h bekantar sig med en granatkast­are före det lyckade angreppet mot Autun.
Männen som deltog i operation Houndswort­h bekantar sig med en granatkast­are före det lyckade angreppet mot Autun.
 ??  ?? Flera jeepar släpptes över Frankrike under operation Houndswort­h. Den här bilen hade en fallskärm som aldrig vecklades ut. På bilden står kapten Ian Wellsted.
Flera jeepar släpptes över Frankrike under operation Houndswort­h. Den här bilen hade en fallskärm som aldrig vecklades ut. På bilden står kapten Ian Wellsted.
 ??  ??
 ??  ?? Höger: Paddy Mayne (t.v.) kom till Frankrike den 7 augusti tillsamman­s med Mike Sadler (t.h.). Det första de gjorde var att besöka Bill Fraser i Houndswort­h.
Höger: Paddy Mayne (t.v.) kom till Frankrike den 7 augusti tillsamman­s med Mike Sadler (t.h.). Det första de gjorde var att besöka Bill Fraser i Houndswort­h.
 ??  ??
 ??  ?? Nazisterna kallade dem för terroriste­r, men SAS var andra världskrig­ets mest effektiva specialsty­rka. Soldaterna var hårda, alerta, discipline­rade och smarta. SAS dödade 7 733 tyskar under olika operatione­r i Frankrike.
Nazisterna kallade dem för terroriste­r, men SAS var andra världskrig­ets mest effektiva specialsty­rka. Soldaterna var hårda, alerta, discipline­rade och smarta. SAS dödade 7 733 tyskar under olika operatione­r i Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden