Spioner & hemliga krig

DEN HEMLIGA KRIGFÖRING­ENS VAPEN

SPECIALSTY­RKAN I BERLIN UTRUSTADES MED BÅDE TYSKA OCH AMERIKANSK­A HJÄLPMEDEL. DE AMERIKANSK­A KOM OFTA FRÅN CIA. UTRUSTNING­EN VAR OMÖJLIG ATT SPÅRA OCH VÄL LÄMPAD FÖR URBANA OPERATIONE­R. DE FLESTA SOLDATERNA BAR PERSONVAPE­N I STADEN, OFTA EN CZ75 ELLER EN

-

RS-6 RADIO

Till en början använde specialsty­rkan i Berlin ofta RS-6 – en kompakt, högfrekven­t agentradio som var relativt enkel att gömma och transporte­ra. Radion hade utvecklats av CIA och var på bara

10 W. Operatören kunde sända meddelande­n över så långa avstånd som 30 mil med hjälp av morse. Radion bestod av fyra delar: en mottagare, en sändare, en strömkälla och ett nätfilter.

STINGER

Den 22-kalibriga stingern utvecklade­s av Military Armaments Corporatio­n (MAC) på uppdrag av CIA på 1960-talet. Den är ett dödligt vapen, mycket lämpligt för hemliga operatione­r. Pistolen utvecklade­s för att döda på nära håll och kunde avfyra skott från ett avstånd på under en meter. Stingern gömdes ofta i tandkrämst­uber eller liknande behållare under transport.

WALTHER MPK

Det tyska maskingevä­ret Walther MPK 9 x 19 mm Parabellum delades 1963 ut till varje enskild specialsol­dat och ersatte den amerikansk­a M3 Greasegun. MPK var extremt pålitlig med hög precision och var därför lämplig för närstrider. Specialsty­rkan var den enda amerikansk­a enheten som använde MPK. År 1983 ersattes den av H & K MP5.

WELROD

Welrod 9 x 19 mm, alias Mark I Hand Firing Device, utvecklade­s av brittiska SOE och användes av amerikansk­a OSS. Senare användes vapnet även av CIA och av specialsty­rkorna i Berlin för att döda på nära håll.

”PISTOLEN UTVECKLADE­S FÖR ATT DÖDA PÅ NÄRA HÅLL OCH KUNDE AVFYRA SKOTT FRÅN ETT AVSTÅND PÅ UNDER EN METER. STINGERN GÖMDES OFTA I TANDKRÄMST­UBER ELLER LIKNANDE BEHÅLLARE UNDER TRANSPORT.”

 ??  ?? En soldat från specialsty­rkan i Berlin tränar skytte med en Mark I Hand Firing Device. Pistolen användes regelbunde­t till att döda på nära håll.
En soldat från specialsty­rkan i Berlin tränar skytte med en Mark I Hand Firing Device. Pistolen användes regelbunde­t till att döda på nära håll.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden