Spioner & hemliga krig

UPPSATTA PÅ DÖDSLISTAN

-

ABDEL WAEL ZWAITER

Sköts 12 gånger när han kom tillbaka till sin lägenhet i Rom den 16 oktober 1972. Zwaiter var det första offret för Operation Guds vrede. Han var PLO:s representa­nt i Italien.

DR MAHMOUD HAMSHARI

PLO:s representa­nt i Frankrike skadades i en explosion den 8 december 1972 efter att agenter placerat en bomb i telefonen han på hans kontor. Han dog av skadorna några veckor senare.

HUSSEIN AL BASHIR

Fatahs representa­nt på Cypern misstänkte­s vara medlem i gruppen Svart september. Al Bashir var från Jordanien och dödades den 24 januari 1973 när en bomb exploderad­e på hans hotellrum i Nikosia.

DR BASIL AL-KUBAISI

Läkaren dödades i Paris den 6 april 1973 av två attentatsm­än. Al-Kubaisi jobbade som juridikpro­fessor vid det amerikansk­a universite­tet i Beirut och hjälpte troligen Svart september med logistiken.

MUHAMMAD YOUSSEF AL-NAJJAR

Sköts tillsamman­s med sin fru och en granne den 9 april 1973 under Operation Ungdomens vår när enheten var i Beirut. Youssef al-Najjar var operativ ledare för Svart september.

ZAIAD MUCHASI

Muchasi hade ersatt Hussein Al Bashir som Svart septembers man på Cypern, men dödades i en explosion när han klädde av sig på sitt hotellrum i Aten den 11 april 1973.

KAMAL ADWAN

Adwan var Fatah-veteran och sköts i sin lägenhet när flera medlemmer av hans familj var på plats, bland annat hans son som förnekar att hans far var inblandad i München-massakern.

MOHAMMAD BOUDIA

Boudia var känd som playboy och som en mästare på förklädnad­er. Till slut spårades han upp i Paris där han dödades av en bilbomb på väg ut ur sin flickväns lägenhet den 28 juni 1973.

AHMED BOUCHIKHI, MAROCKANSK KYPARE

Den 21 juli 1973 trodde Mossads agenter att de hade hittat Salameh i Lillehamme­r i Norge och han sköts ner. Agenterna hade dock tagit fel på person. Deras offer var en oskyldig marockansk kypare.

ALI HASSAN SALAMEH

Salameh hittades till slut i Beirut och dödades av en bilbomb den 22 januari 1979. Hans fyra livvakter och fyra oskyldiga förbipasse­rande dog också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden