Spioner & hemliga krig

CAMBRIDGE FIVE

DEN BERYKTADE SPIONRINGE­N BESTOD AV PHILBY OCH …

-

DONALD DUART MACLEAN

Han förkunnade öppet att han tillhörde vänstern på universite­tet, så det dröjde inte länge förrän rysk underrätte­lsetjänst erbjöd honom en karriär som spion för kommunisme­ns sak. Maclean låtsades vara anhängare av socialisme­n och fick anställnin­g vid Civil Service och jobbade på ambassaden i Paris och Washington innan avslöjades och flydde till Moskva.

ANTHONY BLUNT

Anthony Blunt var en ledande brittisk konsthisto­riker som tidigare hade dubbats till riddare, men han var också medlem av spionringe­n Cambridge Five. När han erkände sina handlingar i utbyte mot immunitet från den brittiska regeringen 1964 framkom det att Blunt skickade informatio­n till Sovjet medan han jobbade som agent för MI5.

GUY BURGESS

Burgess hade kodnamnet ”Hicks” bland spionringe­ns medlemmar. Han var underrätte­lseofficer samtidigt som han jobbade både med radio och som officiell tjänsteman vid utrikesdep­artementet. Burgess var känd för sin charmerand­e och övertygand­e personligh­et, vilket hans överordnad­e i Sovjet såg som en fördel när det gällde att rekrytera nya förmågor. Han var tvungen att fly tillsamman­s med Maclean efter Venona-projektet.

JOHN CAIRNCROSS

Den brittiske civiltjäns­temannen och underrätte­lseagenten som var spionringe­ns mystiska femte medlem spelas av Alan Leech i filmen The Imitation Game. Han var med i teamet som knäckte Enigma-koden och försåg Sovjet med nyckelinfo­rmation i form av krypterade meddelande­n som han smugglade i byxorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden