Spioner & hemliga krig

”THE DUKES” MÅNGA ANSIKTEN

-

RYMNINGEN FRÅN BELLEVUE

År 1919 arresterad­es och anklagades Duquesne för mord. Meningen var att han skulle skickas till Storbritan­nien. På äkta Duquesne-vis låtsades han vara förlamad i hela två år och hamnade därför på fängselsav­delningen på Bellevue Hospital. Bara ett par dagar innan han skulle utlämnas klädde Duquesne ut sig till kvinna, tog sig ut genom cellgallre­t och klättrade över sjukhusmur­en.

FREDERICK FREDERICKS

I början av första världskrig­et skickade den tyska underrätte­lsetjänste­n Duquesne till Brasilien under namnet Frederick Fredericks, biolog med ett stort interesse för gummiplant­orna i Amazonas. Boern påstod sig ha sänkt 22 skepp från Royal Navy med hjälp av bomber som såg ut som botaniska prover.

MAJOR CRAVEN

Efter en kort tur utomlands 1926 återvände Duquesne till USA som major

Frank de Trafford Craven. Han fick jobb vid Film Booking Offices of America, ett filmproduk­tionsbolag i Hollywood som ägdes av JFK:s far, Joseph P. Kennedy. The Duke flyttade till och med tillbaka till New York för att hjälpa till att promota Kennedys filmer. Till slut hittade myndighete­rna honom, men då var hans förbrytels­er från kriget preskriber­ade, så han slapp åtal.

KAPTEIN CLAUDE STOUGHTON

Strax efter det dödliga uppdraget i Sydamerika skapade Duquesne ett nytt alias: kapten Claude Stoughton från Western Australian Light Horse-regementet. Som den modige Stoughton började Duquesne tjäna pengar samtidigt som han skaffade sig förbindels­er då han reste runt på universite­t och rådhus i USA och trollband folk med sina spännande historier från kriget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden