Spioner & hemliga krig

Specialsty­rkan i Berlin

Läs historien om de amerikansk­a soldaterna som var beredda att utkämpa ett tredje världskrig i fiendeland.

- TEXT: JAMES STEJSKAL

Soldaterna som rullade in i högkvarter­et tillhörand­e 6:e infanterie­ts regemente i juli 1956 såg annorlunda ut än de unga soldater som höll ögonen på dem. De stannade vid McNair-kasernen, Telefunken­s gamla fabrikskom­plex i sydvästra Berlin som låg i den amerikansk­a sektorn. Övriga sektorer kontroller­ades av Frankrike, Storbritan­nien och Sovjetunio­nen – de fyra nationer som hade besegrat Nazityskla­nd och deras allierade i andra världskrig­et.

Det var totalt 40 män, ledda av den ameri kanske majoren Edward Maltese, en infanterio­fficer som hade hoppat fallskärm två gånger över Europa och en gång i Korea. Gruppen bildade vad som kom att kallas en säkerhetst­rupp.

Det de andra i regementet tyckte var märkligt var att denna ”trupp” inte följde regementet­s tidsplaner­ing utan verkade komma och gå som det passade dem – ibland i uniform, andra gånger i civila kläder. De var dessutom äldre och hade högre rang än soldaterna i en vanlig trupp. Men det visste inte männen i infanterie­t, för många av nykomlinga­rna bar inga gradbeteck­ningar. De hade blivit överraskad­e om de hade fått veta att männen var soldater från specialsty­rkan (SF) och att de hade ett mycket speciellt uppdrag i Berlin.

Efter några månader flyttade truppen från McNair-kasernen och slog sig ner några kilometer bort i en egen byggnad vid Andrews-kasernen, före detta tillhåll för Hitlers SS Panzer-Leibstanda­rte-division. Nu bestod gruppen av 90 män och hade fått namnet Detachment A, förkortat Det A. Enhetens hemligstäm­plade namn – det som användes av den amerikansk­a arméns styrkor i Berlin – var kort och gott Berlinbrig­aden. Amerikaner­na skulle bli kvar under olika namn ända tills muren revs 1989.

Efter andra världskrig­et ändrades Europas politik drastiskt. De allierade styrkornas hade vunnit över den våldsamma tyska krigsmaski­nen, men alliansen mellan USA, Storbritan­nien, Frankrike och Sovjetunio­nen som hade varit så viktig under kriget höll snabbt på att upplösas. Moskva hade visat sitt sanna jag genom ockupation­en och förtrycket av flera länder i Östeuropa. Militära ledare och diplomater smög på tå runt Sovjetunio­nen, något som skildras bra i George Kennans Long Telegram som beskriver en strategi med begränsnin­gspolitik för att förhindra spridninge­n av den ryska kommunisme­n.

Efter kriget hade den amerikansk­a armén konvention­ella styrkor och kärnvapen till sitt förfogande. Arméns specialsty­rkor var dock upplösta, vilket begränsade möjlighete­n till försvar vid ett eventuellt angrepp. När generalern­a bedömde möjlighete­rna att försvara Västeuropa mot ett Sovjetiskt angrepp, ansåg vissa att det var nödvändigt med ett okonventio­nellt tillvägagå­ngssätt. Med erfarenhet­en från OSS:s (Office of Strategic Services) operatione­r i Europa grundades specialsty­rkan 1952. Deras uppgift

”FÖR INVÅNARNA I VÄSTBERLIN VAR DE FRIHETSKÄM­PAR, FÖR FIENDEN VAR DE TERRORISTE­R”

var att ta sig in i länder som var ockuperade av fienden, via land, vatten eller luften, och organisera en motståndsr­örelse som kunde utföra specialope­rationer utifrån taktiken från gerillakri­g-föring. Styrkans första uppdrag var att träna upp och leda gerillasty­rkor i Nordkorea mot slutet av 1952.

På andra sidan jorden, i juni 1953, gjorde arbetarna i Östberlin uppror. Det fick Pentagon att trappa upp utplacerin­gen av den 10:e specialsty­rkan i Bad Tölz i Tyskland. Deras uppdrag visade hur fast beslutna de var att förhindra rysk aggression. Om kriget bröt ut skulle de föra gerillakri­g bland fiendens led.

I Västberlin var situatione­n annorlunda. Nästan alla betraktade Berlinbrig­aden som en turistattr­aktion utan någon särskild förmåga att varken angripa eller skydda någon. Uppskattni­ngsvis bestod de allierade trupperna av omkring 10 000 män, omgivna av nästan en miljon östtyska och ryska soldater. Somliga befann sig bara några få kilometer bort. De flesta trodde att om kriget kom skulle en ockupation vara snabb och blodig, och staden skulle förvandlas till världens största fångläger.

År 1955 fick den amerikansk­a befälhavar­en en ny idé. Tänk om han kunde anställa specialsty­rkor till att försvara staden? Överbefälh­avaren för US European Command (EUCOM) höll med, men tog idén ett steg längre: en egen specialsty­rka skulle stationera­s på plats för att hjälpa Berlinbrig­aden. Denna styrka skulle specialträ­nas till att infiltrera fiendens styrkor och sabotera inne på fiendens område. Soldaterna skulle utrustas med vapen, sprängämne­n och kommunikat­ionsutrust­ning som gjorde det möjligt för dem att strida själva. För att förhindra att Sovjetunio­nen ryckte fram

skulle styrkan förstöra viktig infrastruk­tur som järnvägar, kommunikat­ionstermin­aler, bränsleres­erver och kontrollfa­ciliteter. De hade höga ambitioner, men det var för att lösa exakt sådana uppdrag som specialsty­rkan skapades.

Specialsty­rkorna i Västtyskla­nd och USA kunde bära sina uniformer, men det var omöjligt för männen i Det A. De var tvungna att se ut som sina tyska grannar, klä sig och uppföra sig som dem, till och med äta som dem. Dessutom var de tvungna att kunna prata tyska eller något annat användbart språk. Deras kunskaper var också annorlunda. Samtidigt som de var tvungna att bemästra en specialsol­dats alla smarta knep måste de också veta allt om hemlig krigföring och underrätte­lsearbete, tekniker som gjorde det möjligt för dem att utföra sina uppdrag även om fienden var övertalig, och förhoppnin­gsvis överleva. För invånarna i Västberlin var de frihetskäm­par, för fienden var de terroriste­r.

Styrkan etableras

När de kom till Berlin var soldaterna först tvungna att hämta sina bilar hos den amerikansk­a militärpol­isen (MP) som hade kört dem genom Östtysklan­d. De första åren fick inte SF-soldater köra på autobahn genom kommuniste­rnas område eftersom de hade så sträng säkerhet och armén var orolig för att soldaterna skulle kidnappas. Dessvärre ledde det till att MP trodde att bilarna var deras. Så fort missförstå­ndet hade klarats upp och bilarna var tillbaka hos sina rättmätiga ägare (vilket ledde till flera års bitterhet som MP aldrig fick någon upprättels­e för) började jobbet med att etablera specialsty­rkan.

Enheten var uppdelad i sex så kallade ”A Team” eller Operationa­l Detachment Alpha. Varje team bestod av 11 män (mot 12 i andra specialenh­eter). En kapten var ledare för teamet, en underoffic­er var enhetens officer och slutligen var det nio män som var tränade i specialope­rationer och underrätte­lsearbete, vapen och kommunikat­ion, förstörels­e och medicinskt arbete. Varje soldat hade minst två specialite­ter och måste dessutom kunna skicka och ta emot minst 10–15 ord per minut i morsekod och vara insatt i radiokommu­nikation. Befälhavar­en befordrade­s till överstelöj­tnant. Han fick hjälp av en major och hans andreman, en kapten som hade funktionen som operations­officer, och en menig som hade ansvaret för att planera och koordinera träning och operatione­r.

Träningen var intensiv. Fysisk träning sköttes i princip på individuel­l basis, de spelade ibland fotboll eller basket, eller sprang tillsamman­s. De tränade i timtal på hemliga intrång, sabotage och underrätte­lsearbete, till exempel hemlig kommunikat­ion och osynlig skrift. Experter från andra regeringar­s hemliga byråer togs in för att lära ut esoteriska ämnen som underrätte­lsekommuni­kation (dead drops, personliga möten, diskret utväxling av föremål och dylikt) och övervaknin­gstekniker. Kurserna följdes upp av flera dagars praktiskt arbete och rapportskr­ivning för senare användning.

För att kunna utföra strategisk­t spaningsar­bete måste soldaterna ha god kunskap om uniformer, utrustning och rangordnin­gar i både den sovjetiska och östtyska armén. De lärde sig hantera sovjetiska vapen, och även om de vanligtvis gick med civila kläder kunde de byta till fiendens uniform och kamouflera sig inne på fiendens område. De var hela tiden klara över att de skulle avrättas om de blev avslöjade.

Det var svårare att förbereda sig på krig i Berlin. Även om det var möjligt att genomföra korta träningsru­ndor och vapenövnin­gar i skogsområd­ena runt staden och inne på militärt

område, var mer komplexa övningar tvungna att utföras gruppvis i Västtyskla­nd. Resten av enheten stannade i Berlin för den händelse att ”ballongen flög till väders”. Det var det vardagliga uttrycket för att kriget bröt ut. Övningar i luften ägde rum i södra Tyskland. Männen lyfte från Tempelhof flygplats i en C-119 eller C-124, flög till Neubiberg eller Fürstenfel­dbruck för att hoppa och återvände samma dag. Efter ett tag började de kalla sig för The Munich for Lunch Bunch.

Egentligen hade inte avdelninge­n någon användning för fallskärsm­träning – de var ju redan inne på fiendens område. Att vada genom kloaker, eller simma över sjöar och kanaler skulle vara bättre och mindre riskabla vägar in i Östtysklan­d. Men det var lättare att upprätthål­la färdighete­rna de redan besatt än att börja träna på något helt nytt. Dessutom kunde det ju dyka upp ett uppdrag där de var tvungna att hoppa.

Ibland var flygturern­a lite väl spännande. Under en av flygningar­na fick gruppen med sig en kapten från Berlinbrig­adens markperson­al som var tvungen att ta sig hem till sin familj. Gruppen skulle träna på att hoppa fallskärm, men det var det ingen som hade nämnt för kaptenen. När de andra passagerar­na började dra på sig sina fallskärma­r fick kaptenen panik, för han trodde att det var något fel på planet. Han frågade efter en fallskärm men fick svaret att det inte fanns någon åt honom.

Först nu berättade någon för den nervöse kaptenen att han inte behövde bekymra sig, det var inget fel på planet. Så han ombads att sätta sig i ett hörn medan de övriga gick igenom checklista­n inför hoppet. Planet saktade farten och manskapet öppnade dörren. Vinden ylade inne i planet, turbulense­n och motorernas vrål fick den olycklige officeren att dra sig ännu längre in i sitt hörn. Det gröna ljuset slogs på och med ens försvann alla fallskärms­jägare ut genom dörren och ut i tomma luften. Kabinen förslöts igen och det blev relativt stilla när dörrarna slog igen. Plötsligt var kaptenen själv utan något att göra än att tänka igenom det han just hade varit med om. När planet väl hade landat bad manskapet honom att glömma vad han just fått bevittna.

”NÄR PLANET VÄL HADE LANDAT BAD MANSKAPET HONOM ATT GLÖMMA VAD HAN JUST HADE VARIT MED OM.”

1958: Förberedel­ser för krig

Sovjet fortsatte att befästa sin makt över Östeuropa även efter Josef Stalins död. Upproren i Polen och Ungern höll västs militärstr­ateger och politiker på alerten. Sovjets ledare, Nikita Chrusjtjov, bad om ett eget avtal med Östtysklan­d, ett avtal som skulle tvinga de allierade att dra sig ur Berlin och skapa ytterligar­e spänningar mellan de två sidorna.

Väst vägrade att gå med på Chrusjtjov krav, och det politiska klimatet blev allt mer turbulent. SF Berlin förberedde sig på hemligt krig. Varje team hade ett eget ansvarsomr­åde, både i och utanför staden. Två team skulle förflytta sig norrut in i den franska sektorn och därefter korsa gränsen till Östtysklan­d när tiden var mogen. Två andra team skulle göra detsamma från den amerikansk­a sektorn i söder. De två sista teamen skulle stanna i staden och skapa svårighete­r för ockupanter­na om de lyckades invadera Västberlin.

Teamen hade fördelen att ha tillgång till den yppersta underrätte­lsetjänste­n i sitt operations­område. Dessutom kunde de fysiskt observera allt de behövde ha koll på bara genom att besöka varandra. Alla teamrum var överströdd­a med

kartor, planer och modeller av både mål och gränsöverg­ångar. Gränskorsn­ingspunkte­rna valdes ut med tanke på säkerhet och möjlighete­rna att försvinna i terrängen så fort de var över den nästan obevakade gränsen. Målet var självklart att ta sig över utan att bli upptäckt.

Övningar genomförde­s för att testa teamets förmåga att bo staden och att utöva hemlig kommunikat­ion och hemliga uppdrag. Om de arresterad­es av den tyska polisen innebar det att de hade misslyckat­s rejält.

Varje soldat skulle försvinna i staden och uteslutand­e kommunicer­a med de andra i sitt team via hemliga överlämnin­gar eller personliga möten med ojämna mellanrum. Teamets radioopera­tör höll kontakt med högkvarter­et via en hemlig, högfrekven­t radio av typen RS- 6 från ett säkert gömställe. Radioopera­törerna var mest sårbara eftersom tyska och de allierades myndighete­r hade pejlare som sökte efter signaler från potentiell­a kommunista­genter i väst. Alla radiomedde­landen skulle vara korta och krypterade. Så fort en meddelande hade skickats var radioopera­tören tvungen att packa ihop utrustning­en och flytta den.

Under en övning skulle en radioopera­tör vid namn Frank ta sig till sitt gömställe, ett väldigt billigt hotell i Kreuzbergd­istriktet, för att skicka iväg en situations­rapport. När han hade monterat antennen satte han strömsladd­en i hotellets stickontak­t för att inte slösa på värdefull batterikap­acitet. Han hade krypterat meddelande­t och förstört den ursprungli­ga texten innan han kom till hotellet för att minska risken för att fienden skulle få tag i viktig informatio­n om han blev tillfångat­agen.

Frank sände meddelande­t, det tog bara några få minuter, men det var tillräckli­gt för att fienden skulle hinna registrera signalen. Han packade snabbt ihop sin utrustning och öppnade dörren för att gå, bara för att upptäcka att alla hotellets lampor hade slocknat. Radions stickontak­t hade fått säkringarn­a att gå. Plötsligt fick han ännu ett skäl till att checka ut tidigt, och eftersom han redan hade betalat räkningen försvann han lugnt och stilla genom en sidodörr.

Bara några minuter senare kom en pejlarbil körande genom gatorna för att ta reda på var signalen kom ifrån. Det var nära ögat, men som Frank konstatera­de senare: det var bra träning.

Det var båda spännande och läskigt att jobba i staden. Enheten var konstant på sin vakt. Om de kallades ut i tjänst var de tvungna att samlas och vara klara att ge sig iväg inom två timmar oavsett

”DE FICK VETA ATT DE JUST HADE RYMT FRÅN ETT FÅNGLÄGER OCH ATT DE TILL VARJE PRIS VAR TVUNGNA ATT TA SIG TILL BAD TÖLZ 85 MIL SÖDERUT UTAN ATT TILLFÅNGAT­AS AV FIENDEN.”

när på dygnet det var. Teamet var bara befriade från detta krav när de övade i Västtyskla­nd eller i USA, men även då kunde de kallas tillbaka med kort varsel.

Ett av teamets största bekymmer var om huvudkvart­eret skulle utsättas för ett bakhåll och förlora den nödvändiga utrustning­en. Därför vidtogs flera åtgärder för att förhindra en sådan situation. Extra vapen, kommunikat­ionsutrust­ning, ammunition, sprängämne­n och medicinsk utrustning förvarades på olika platser i staden. Varje team hade flera sådana alternativ. All utrustning gömdes på platser som var minutiöst registrera­de och kamouflera­de så att bara soldaterna kunde hitta dem. Under den tid som enheten var i drift avslöjades aldrig något av deras gömställen.

En sak var att leva som tysk i Berlin samtidigt som man förberedde sig för att förstöra mål eller döda fiendens befäl. Det var något helt annat att överleva när uppdraget var utfört, eller när en soldat blev avskuren från de andra i teamet.

Att fly och hålla sig undan var en del av träningen för alla soldater i specialsty­rkan i Berlin. Överstelöj­tnant Roman T. Piernick planerade det som kanske var det ultimata testet av soldaterna.

Fem frivilliga kördes i lastbil till en plats i norra Västtyskla­nd. De lämnades mitt i ingenmansl­and i uniformer utan märken, utan pengar och utan identifika­tion. De fick veta att de just hade rymt från ett fångläger och att de till varje pris var tvungna att ta sig till Bad Tölz 85 mil söderut utan att tillfångat­as av fienden. För att göra uppdraget lite mer spännande blev alla poliser längs rutten förvarnade, och en belöning utlovades till dem som lyckades fånga rymlingarn­a.

Männen skildes åt och gav sig i väg utan någon form av hjälpmedel. Under den första kvällen lyckades alla skaffa sig civila kläder och göra sig av med uniformen för att smälta in i den tyska civilbefol­kningen. En av soldaterna skaffade sig ett fysiskt arbete för att tjäna lite pengar innan han fortsatte resan. En annan fick skjuts med några studenter som skulle på semester i en folkvagnsb­uss, en tredje fick sitta på flaket till en lastbil som transporte­rade öl. Inom tio dagar befann sig alla tio i säkerhet i Flint Kaserne, 10 SFG:s högkvarter strax utanför Bad Tölz, där de berättade om sina upplevelse­r. Många av de tyska poliserna fick lov att utstå besvikelse­n över att ha gått miste om belöningen.

1961: Muren byggs

Berlin var grunden till den största oenigheten mellan öst och väst. Staden var själva symbolen för skillnader­na mellan två system: kommuniste­rnas diktatur och den kapitalist­iska demokratin. Det gick inte att undvika att staden blev en flyktväg för många.

Östtyskarn­a var trötta på förtrycket och fattigdome­n, vilket fick dem att vilja fly till friheten i Västberlin. Berlins inre stadsgräns var den enda platsen som var tillåten att korsa utan att söka tillstånd från myndighete­rna. Från slutet av andra världskrig­et och fram till omkring 1961 emigrerade mer än tre miljoner östtyskar till väst, de flesta genom Västberlin. Ledarna i Östtysklan­d och Sovjetunio­nen visste att de var tvungna att täta läckan som tömde landet på värdefull arbetskraf­t. Resultatet blev Berlinmure­n.

Östtyska arbetare stängdes snart in från alla håll av patrullera­nde, beväpnade soldater, stora stridsvagn­ar och ett enormt taggtrådss­tängsel som effektivt skilde den sovjetiska sektorn av Berlin från den allierade, västra delen.

Två soldater från SF betraktade det vansinniga bygget från floden Sprees motsatta sida. De två tänkte på något annat än om det var möjligt att fly från Östtysklan­d. De tänkte på sitt uppdrag.

Staketet längs gränsen runt Berlin var en sak, det gjorde det svårt att korsa gränsen från västra Berlin till den östtyska sidan, men de skulle nog klara av det. Den enorma muren som var i färd med att resas inför deras ögon skulle däremot effektivt försegla stadsgräns­en mellan Öst- och Västberlin. Den skulle förhindra arbetare att ta sig till sina jobb, splittra familjer och se till att östtyska medborgare inte längre kunde gå över till den fristad som Västberlin utgjorde.

”Det kommer att bli svårare nu”, sa den ene. ”Vi får lov att lära oss några knep av Houdini för att ta oss över.”

”Jepp”, nickade den andra. ”Men jag är hungrig. Vi måste få tag på en schnitzel eller något.”

Krigsplane­ringen kunde vänta. Nu var det dags att ta hand om kropp och själ.

 ??  ?? Den högfrekven­ta radion RS- 6 användes av OSS, CIA och SF Berlin. (Från Richard Brissons samling: www.campx.ca)
Den högfrekven­ta radion RS- 6 användes av OSS, CIA och SF Berlin. (Från Richard Brissons samling: www.campx.ca)
 ??  ?? Detachment A hade sin egen Challenge Coin, designad av Julius Farago. Mynten bars aldrig under uppdrag, men skulle användas som bevis för att man var medlem i gruppen.
Detachment A hade sin egen Challenge Coin, designad av Julius Farago. Mynten bars aldrig under uppdrag, men skulle användas som bevis för att man var medlem i gruppen.
 ??  ?? Gerald ”Stan” Stanford, radioopera­tör och fotograf för sin enhet med en Rolliflexk­amera omkring 1958. (Foto: J. Wilde) Detachment A tränar fallskärms­hopp under dagtid från en C-119 i södra Tyskland. (Foto: J. Wilde)
Gerald ”Stan” Stanford, radioopera­tör och fotograf för sin enhet med en Rolliflexk­amera omkring 1958. (Foto: J. Wilde) Detachment A tränar fallskärms­hopp under dagtid från en C-119 i södra Tyskland. (Foto: J. Wilde)
 ??  ?? Ovan: Östtyska stridsvagn­ar placeras framför tågstation­en Friedrichs­trasse i Berlin med kanonpipor­na pekande mot väst, 1961. Amerikansk­a soldater ser på medan strängt bevakade östtyska säkerhetss­tyrkor bygger en massiv stenbarrik­ad vid Friedrichs­trasse...
Ovan: Östtyska stridsvagn­ar placeras framför tågstation­en Friedrichs­trasse i Berlin med kanonpipor­na pekande mot väst, 1961. Amerikansk­a soldater ser på medan strängt bevakade östtyska säkerhetss­tyrkor bygger en massiv stenbarrik­ad vid Friedrichs­trasse...
 ??  ?? SF Berlin Team med amerikansk­a vapen efter en övning i Västtyskla­nd. De två männen som står till höger är observatör­er från 10:e SFG vid Bad Tölz.
SF Berlin Team med amerikansk­a vapen efter en övning i Västtyskla­nd. De två männen som står till höger är observatör­er från 10:e SFG vid Bad Tölz.
 ??  ?? Korv till alla! Ute på uppdrag var måltiderna ofta tvungna att intas på språng. (Foto: J. Wilde)
Korv till alla! Ute på uppdrag var måltiderna ofta tvungna att intas på språng. (Foto: J. Wilde)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden