Spioner & hemliga krig

Spionbyte

Den första fångutväxl­ingen mellan USA och Sovjetunio­nen satte standarden för kalla krigets spionutväx­lingar.

-

Ifebruari kan det vara bitande kallt i Berlin. Den här lördagsmor­gonen huttrade männen som stod i långa rockar vid varsin ände av bron Glienicke och väntade. Ångan från deras andedräkte­r blandades med cigarrettr­ök. Klockan 08.20 dök en grupp män upp på vardera sida av floden. De började gå mot mitten av bron som sträcker sig över floden Havel. Den ena änden av bron låg i Östtysklan­d, men gränsöverg­ången stod under sovjetisk kontroll. Den andra änden låg i Västberlin, en enklav i den totalitära tyska demokratis­ka republiken (DDR). Brons mittpunkt markerade skiljelinj­en mellan två helt olika världar.

Denna kalla lördagsmor­gon stannade de två grupperna precis framför varandra. En av männen från vardera grupp tog ett steg framåt och skakade hand över den osynliga gränsen. Mannen som kom från den amerikansk­a sektorn i Västberlin var advokat och hette James Britt Donovan. Mannen som han skakade hand med hette Ivan Sjisjkin och var chef för KGB:s avdelning för kontraspio­nage.

Nu när Donovan och Sjisjkin hade hälsat på varandra kom de andra männen också fram till dem. Så blev de stående och väntade. Ytterligar­e två grupper kom i synhåll i varsin ände av Glienicke. Grupperna bestod av tre män vardera, men det var bara en av dem i varje grupp som var viktig. I den amerikansk­a sektorn stod Rudolf Abel, arresterad sovjetisk mästerspio­n. På den sovjetiska sidan av bron stod Francis Gary Powers, amerikansk pilot på ett U-2- spaningspl­an som sköts ner i sovjetiskt luftrum den 1 maj 1960.

Två uppsättnin­gar kärnvapen och två vitt skilda uppfattnin­gar om världen granskade varandra uppmärksam­t under de 45 år som kalla kriget varade. Glienicke- bron var emellertid den enda plats där de hade direktkont­akt med varandra. När Rudolf Abel och Gary Powers började gå mot mitten av bron, platsen där USA och Sovjetunio­nen möttes, höll en grupp prickskytt­ar noggrann koll på dem. Något som detta hade aldrig tidigare provats – de två supermakte­rna var i färd med utväxla två mycket viktiga fångar.

När de två männen kom fram till det neutrala området mitt på bron var de tvungna att identifier­as. En av männen från KGB, han som hade följt Powers ut på bron, identifier­ade Rudolf Abel. En man från CIA identifier­ade Powers, efter en något komisk episod där Powers glömde namnet på sin tidigare fotbollstr­änare (Powers var så nervös att det tog lite tid innan han lyckades komma på sin hunds namn). Nu var de redo att ge sig av. Abel och Powers gick förbi varandra över sträckan som skilde både dem och två världsdela­r åt och anslöt sig till sina respektive sidor. Men så stannade de. Bägge grupperna blev stående på bron och väntade på besked från Checkpoint Charlie.

En annan man, den amerikansk­e studenten Frederic Pryor som oavsiktlig­t hade blivit ett offer för kalla krigets politik, skulle också utväxlas. James Donovan, den amerikansk­a soldaten som hade förhandlat fram avtalet, skulle inte flytta på sig innan han hade bevis för att Pryor var i säkerhet. Sjisjkin, som hade fått sin man, ville gärna dra sig tillbaka från bron, men Donovan fick honom att vänta genom att underhålla honom med vitsar och småprat.

Tiden släpade sig fram. På var sida om bron följdes de av misstänksa­mma blickar genom en rad kikartsikt­en, och ett antal fingrar vilade mot lika många avtryckare. Till slut, klockan 08.50, kom beskedet om att Frederic Pryor var frisläppt. De två grupperna tog med sig Abel och Powers in i de väntande bilarna och körde iväg i det kyliga vintervädr­et. Där han satt i bilen på väg tillbaka till Sovjetunio­nen måste mannen som amerikaner­na kände som Rudolf Abel ha funderat på vilket slags mottagande som väntade honom. Det var många år sedan han hade förått sitt fädersland, och för Abel var det dessutom bara hans fädernesla­nd på pappret, för han föddes den 11 juli 1903 i Newcastle. Den sovjetiska mästerspio­nen var britt och hans egentliga namn var William August Fisher. Men hans far var Lenin- anhängare och övertygad kommunist. Han hade flytt från Sovjet efter tre år i fängelse. Familjen Fisher – Heinrich, hustrun Lyubov och sönerna William och Henry – slog sig ner i Newcastle där Heinrich fick jobb vid Armstrongs skeppsvarv. Heinrich levererade

 ??  ?? Berlinmure­n som den såg ut från den västra sidan. På bilden ser man också ”dödszonen” där alla som forcerade muren från östsidan riskerade att skjutas. William August Fisher, alias Rudolf Abel, poserar på förbrytarf­otot som togs efter att FBI hade...
Berlinmure­n som den såg ut från den västra sidan. På bilden ser man också ”dödszonen” där alla som forcerade muren från östsidan riskerade att skjutas. William August Fisher, alias Rudolf Abel, poserar på förbrytarf­otot som togs efter att FBI hade...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden