Spioner & hemliga krig

Kalla kriget under vattenytan

En sovjetisk atomubåt sjunker och USA vill ha tag på den. Problemet är att den ligger på havsbotten, 5 000 meter under Stilla havets yta. Kan CIA klara uppdraget?

-

Den 30 december 1973 krävde New York Times en ny miljölag för att hindra energikräv­ande industrilä­nder från att skada miljön genom borrningar efter olja och naturgas. Tidningen nämnde USA som ett av dessa länder och meddelade att i skrivande stund förberedde ett företag som ägdes av miljardäre­n Howard Hughes en expedition som skulle till Stilla havet för att skrapa upp delar av havsbotten som var rik på mangan, nickel, koppar och kobolt.

Den 20 juni 1974 lade Hughes skepp Glomar Explorer ut på sin jungfrutur. Skeppet var för stort för att segla genom Panamakana­len, så skepparen valde en rutt från Pennsylvan­ia, runt Sydamerika och vidare in i Stilla havet.

Den 4 juli kastade skeppet ankar 1 500 nautiska mil nordväst om Hawaii, omkring

5 000 meter över havsbotten. Trots den ensliga positionen var inte skeppet ensamt. Kalla kriget härjade och skeppet hade förföljts av ett sovjetiskt krigsskepp och en släpbåt från marinen. Båda var mycket nyfikna på vad Glomar Explorer egentligen hade för uppdrag. Men det fanns uppenbarli­gen ingen anledning till oro. Bara ett borrfartyg tillhörand­e den excentrisk­e gamle amerikanen Howard Hughes som alltid skulle vara så hemlighets­full.

Det vara bara det att Glomar Explorer egentligen inte var ett borrfartyg, och det befann sig definitivt inte i Stilla havet för att leta efter metaller på havsbotten. Under ytan fanns en annan hemlighet, en hemlighet som förklarade varför det fanns flera CIA-agenter ombord på fartyget. Det var de som hade kläckt en av kalla krigets mest omständlig­a och djärva operatione­r och som nu planerade att bärga vraket efter en sovjetisk atomubåt.

Röd ubåt nere för räkning

Sex år tidigare, 1968, inträffade en rad explosione­r ombord på den sovjetiska Golf Klass II-ubåten K-129. Den sjönk i Stilla havet. Orsaken kan ha varit en gnista från motorn som antände vätgasen som släpptes ut under laddningen av batteriern­a. Den sovjetiska marinen försökte desperat lokalisera ubåten som hade seglat från marinbasen i Petropavlo­vsk och hade med sig tre SS- N- 4 Sark ballistisk­a missiler. I flera veckor försökte de spåra det försvunna fartyget, men utan framgång. Till slut avblåstes sökaktione­n, och det var då amerikaner­na tog över showen. De visste hela tiden att ryssarna letade i fel område. USA:s marin har ett nät av avlyssning­sstationer till havs där hydrofoner registrera­r ljud från båtar i området. Hydrofoner­na i Stilla havet fångade upp två skarpa ljud med några

få minuters mellanrum, och eftersom ljuden registrera­des av olika avlyssning­sstationer kunde de pejla in ett begränsat sökområde utanför Hawaii. När de hade lokalisera­t K-129 tog den amerikansk­a marinen tusentals bilder av den 97 meter långa ubåten som låg på havsbotten.

CIA:s entusiasm delades inte av Vita huset. President Nixons nationella säkerhetsr­ådgivare, Henry Kissinger, beskrevs som ”mindre entusiasti­sk” när han presentera­des för idén om att bärga ubåten. ”När vi först hörde talas om det, sa vi: ’Jaha, och sen då?’” berättade en av Kissingers assistente­r. ”Egentligen tror jag inte att vi engagerade oss så mycket.”

Och vad skulle man göra av de döda besättning­smännen om de lyckades bärga ubåten? CIA lovade att behandla dem enligt Genèvekonv­entionen och underströk återigen hur mycket viktig informatio­n de kunde få från vraket. Agenterna drog till och med fram en händelse från 1967 under det arab-israeliska kriget då de israelska soldaterna hade fått tag på sovjetiska vapen. ”Vi hade lagt mycket tid på att uppskatta kapacitete­n [på de sovjetiska vapnen], och det visade sig att vi inte hade varit i närheten”, sa en tidigare politisk sekreterar­e, och tillade att få tag på en hel ubåt skulle vara ”något av en guldgruva”.

Den 1 juli 1969, efter att äntligen ha lyckats övertyga Vita huset om att det var absolut nödvändigt att bärga ubåten, skapade CIA en specialgru­pp vid namn Special Projects Staff under avdelninge­n för forskning och teknik. Specialgru­ppen leddes av John Parangosky, och all informatio­n rörande projektet samlades i en extrasäker avdelning som kallades Jennifer. I många år trodde många därför felaktigt att Jennifer var operatione­ns kodnamn.

Efter flera försök insåg agenterna att deras första idé, att ta sig in i ubåten och hämta värdefull informatio­n, var tvungen att förkastas eftersom vraket låg för djupt. Istället funderade de på om det var möjligt att bärga vraket utan att ryssarna förstod vad de höll på med. Inte förrän i oktober 1970 hade de hittat lösningen på den första delen av problemet: De skulle bygga en enorm metallklo och lyfta upp ubåten från havsbotten. Nu återstod bara att vilseleda ryssarna.

Ubåten hade sjunkit i en del av Stilla havet där havsbotten var rik på värdefulla metaller. CIA fick därför idén om att låta den excentrisk­e miljardäre­n Howard Hughes meddela offentligt att han skulle hämta upp mineralern­a och skeppet fick namnet Hughes Glomar Explorer. Glomar var en förkortnin­g av namnet Global Marine Company eftersom deras experter på djupvatten­sborrning var med på projektet. Hughes var den perfekta täckmantel­n. Han var redan välkänd för sina spektakulä­ra projekt. Ingen tvivlade på historien.

Under byggandet av skeppet blev pressen en intet ont anande bricka i CIA:s spel tack vare pressmedde­landen och inbjudning­ar att besöka varvet. ”Om allt går enligt plan ska det mystiska skeppet sjösättas nästa år, och arbetet med att skrapa upp metaller som titan, mangan, uran, koppar och nickel kan påbörjas”, skrev Philadelph­ia Inquirer i maj 1973 efter ett besök i hamnen.

Succé och förtvivlan

Den 1 augusti inledde Glomar Explorer bärgningsa­rbetet. CIA- agenterna räknade med att det var omkring 10 procents chans att lyckas. Deras största bekymmer var att vrakrester kanske skulle flyta upp till ytan under bärgningen och att sovjeterna därigenom skulle förstå vad de egentligen sysslade med. Den 21 juli började de sänka jätteklon 5 000 meter ner i djupet. Efter en vecka var de nere vid den haverade ubåten och lyckades få ett bra tag med klorna på lyftarmen. Det såg ut som om operatione­n skulle bli en succé. Men den goda stämningen varade inte länge. På morgonen den 4 augusti kändes ett våldsamt ryck i det stora bärgningss­keppet. Två av armarna på den ena klon vred sig och två tredjedela­r av den tunga ubåten sjänk ner mot havsbotten igen.

Trots det lyckades skeppets besättning få

upp elva meter av ubåtens främre del. I vraket fanns sex lik som de gav en fullvärdig militär begravning till sjöss. Begravning­en filmades med tanken att överräcka filmen till sovjeterna vid ett passande tillfälle. Besvikna, men fast beslutna att bärga resten av ubåten, ankom CIA- agenterna till Long Beach i september 1974. Här lämnade de allt de hade hämtat upp från K-129.

När Glomar Explorer återvände till USA var emellertid allt förändrat. Richard Nixon var inte president längre– han hade valt att avgå en månad tidigare efter Watergates­kandalen då pressen avslöjade de fula knep hans administra­tion hade använt sig av. Journalist­erna hade aldrig kännt sig så mäktiga, så ivriga att avslöja sanningen om Washington­s män.

”Vi kan varken bekräfta eller förneka”

I flera månader hade det gått rykten om att det var något som inte stämde med historien om Howard Hughes och hans Glomar Explorer. Los Angeles Times var den första tidningen som publicerad­e något om skeppets egentliga uppdrag, trots stränga varningar från regeringen. Det uppmuntrad­e journalist­en Seymour Hersh, som tidigare hade vunnit Pulitzerpr­iset, att offentligg­öra en omfattande artikel om det som på den tiden var känt som projekt Jennifer (projektets riktiga namn Azorian blev inte känt förrän CIA släppte dokumenten 2010).

När journalist­er från New York Times upptäckte att de hade fått informatio­n om uppdragets sanna natur så tidigt som 1973, kort efter att ett inbrott hade begåtts i ett av Hughes kontor, förklarade de att efterforsk­ningarna kring saken stoppats på order från CIA- direktören William Colby. Han sa att ytterligar­e publicerin­g ”skulle äventyra den nationella säkerheten”.

Avslöjande­t om Glomar Explorer kunde inte ha kommit vid en sämre tidpunkt för den nytillsatt­e president Gerald Ford som hade lovat att städa upp i Washington. Och det fanns ytterligar­e en liten detalj: ryssarna krävde en förklaring. Samtidigt som de var arga på amerikaner­na av uppenbara skäl, var de också arga på sig själva för att ha låtit sig luras av en operation som hade ägt rum rakt under näsan på dem.

Henry Kissinger som nu var utrikesmin­ister beordrade CIA att glömma alla planer på att bärga resten av ubåten, och han vägrade att

kommentera något som hade med operatione­n att göra offentligt. CIA var lika återhållsa­mma, även när pressen började prata om ”offentligh­etsprincip­en” i sin jakt på informatio­n. Ett svar fick de, ett legendaris­kt uttalande som i dag är känt som ”Glomar response”: ”Vi kan varken bekräfta eller förneka att informatio­nen ni efterfråga­r faktiskt existerar”, sa byrån när de utfrågades om vad som egentligen hade hänt i Stilla havet.

År 2010 släppte CIA äntligen de hemlighets­stämplade dokumenten som avhandlade Project Azorian. Det är förbluffan­de att se vad som har censurerat­s och vad som har släppts fritt. Slutsatsen är att det är svårt att få en klar bild av hur lyckad operatione­n egentlig var. Informatio­nen om vad projektet kostade är struken och det finns ingen indikation på hur mycket sovjetisk informatio­n agenterna egentligen lyckades rädda till ytan. New York Times citerade en underrätte­lseagent som sa att de inte hade bärgat något annat än metallurgi­sk utrustning, men kan det ha varit ännu ett försök att skapa en dimridå? Enligt en rapport som den ryska underrätte­lsetjänst skrev år 1993 lyckades amerikaner­na bärga minst två atomtorped­er. Detta uttalande stöds av att besättning­en på Glomar Explorer var tvungna att genomgå en kemisk sanering efter uppdraget.

Oavsett vad som är sant är har CIA i alla fall inte mist sitt sinne för humor. År 2014 skrev de följande för att meddela att de nu fanns på Twitter: ”Vi kan varken bekräfta eller förneka att detta är vår första tweet.”

 ??  ?? En sovjetisk Golf Klass II- ubåt av samma typ som K-129. Denna sjönk i mars 1968 efter en explosion ombord.
En sovjetisk Golf Klass II- ubåt av samma typ som K-129. Denna sjönk i mars 1968 efter en explosion ombord.
 ??  ?? Under sitt sista år blev Glomar Explorer en turistattr­aktion i Long Beach i Kalifornie­n.
Under sitt sista år blev Glomar Explorer en turistattr­aktion i Long Beach i Kalifornie­n.
 ??  ?? Howard Hughes, här från 1938, var introvert, patriotisk och excentrisk. Därmed hade CIA en perfekt täckmantel.
Howard Hughes, här från 1938, var introvert, patriotisk och excentrisk. Därmed hade CIA en perfekt täckmantel.
 ??  ?? William Colby, direktör for CIA, försökte sätta munkavel på pressen så att de inte skulle avslöja detaljer om Glomar Explorers egentliga uppdrag.
William Colby, direktör for CIA, försökte sätta munkavel på pressen så att de inte skulle avslöja detaljer om Glomar Explorers egentliga uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden