Spioner & hemliga krig

Richard Sorge

Sorge var Stalins spion i både det nazistiska Tyskland och i det imperialis­tiska Japan. Han försåg Sovjetunio­nen med informatio­n som kan ha ändrat andra världskrig­ets förlopp.

-

Richard Sorge är kanske inte ett namn som gemene man känner till, men bland spioner är han en legend. Ian Fleming kallade honom ”den mest formidabla spionen i historien”. Kim Philby sa att ”hans arbete var oklanderli­gt”. Douglas MacArthur, USA:s överbefäl i Stilla havet under andra världskrig­et, beskrev Sorges arbete som ”ett förödande exempel på strålande framgång inom spioneri”. Sorge utgav sig för att vara journalist i både Tyskland och Japan, och fick tag i upplysning­ar som gjorde att Sovjetunio­nen var väl förberedda när Hitler invaderade landet.

Sorge föddes i Azerbajdzj­an och hade en tysk far och rysk mor, men växte upp i Berlin. År 1914 tog han värvning i den tyska armén, endast 19 år gammal. Han tillbringa­de tre år på östfronten, men granatspli­tter avslutade hans militära karriär. Det glödheta metallen skar av tre av hans fingrar och bröt bägge benen på honom, och han haltade under resten av sitt liv. En kortvarig flirt med en av sjuksköter­skorna, och den marxistisk­a övertygels­en hos hennes far, hade en djupgående effekt på Sorge under tillfriskn­andet. År 1919 blev han medlem av det tyska kommunistp­artiet (KPD).

Efter att hans politiska övertygels­e hade fått honom avskedad från flera jobb flyttade Sorge till Moskva 1925. Han jobbade för avdelninge­n internatio­nella förbindels­er på Komintern, en organisati­on som strävade efter global kommunism. Sorge var mycket entusiasti­sk, och eftersom han dessutom hade ett utländskt pass dröjde det inte länge förrän den sovjetiska underrätte­lsetjänste­n kontaktade honom.

Under förespegli­ngen att han var journalist skickades Sorge till ett flertal europeiska länder för att undersöka möjlighete­rna till ett kommunisti­skt uppror. År 1929, efter att ha observerat det ökande interesset för den växande arbetarrör­elsen i Storbritan­nien, skickades Sorge tillbaka till Tyskland för att genomföra ett av sina mest krävande uppdrag. Istället för att rapportera om vänstersid­ans politik ville hans överordnad­e att han skulle gå med i nazistpart­iet. Genom att ikläda sig en roll som journalist för lantbrukst­idningen Deutsche Getreide-Zeitung började Sorge samla in informatio­n precis i början av Hitlers rörelse.

År 1930 flyttade den sovjetiska militären honom vidare till Kina för att övervaka den växande oron där medan han utåt verkade jobba för en tysk nyhetsbyrå i Shanghai. De följande tre åren blev Sorge något av en expert på kinesiskt

lantbruk och ekonomi då han reste runt i landet och skaffade sig förbindels­er i det kinesiska kommunistp­artiet.

Eftersom Tyskland och Japan knöt allt tätare band var Sorges nästa uppdrag att skaffa informatio­n i Japan. Hans överordnad­e varnade honom emellertid för att ha kontakt med det underjordi­ska japanska kommunistp­artiet och med den sovjetiska ambassaden i Tokyo. Istället byggde han upp ett spionnätve­rk genom att värva fler journalist­er. Många av dem hade kontakt med Japans viktigaste politiker (däribland premiärmin­ister Fumimaro Konoe) och kunde på så vis få tag på viktig informatio­n om Japans utrikespol­itik.

Sorge utvecklade goda relationer med flera inflytelse­srika personer vid den tyska ambassaden i Tokyo, bland annat den tyske ambassadör­en Herbert von Dirksen. På den vägen blev han informerad om Tysklands planer på att invadera Sovjetunio­nen. Ett så stort kontaktnät innebar givetvis en hög risk. Vid den här tiden riskerade Sorge dessutom att ställas inför krigsrätt, ja till och med att avrättas för att han inte följde Stalins order om att återvända till Moskva före igångsätta­ndet av den stora utrensning­en. Men upplysning­arna som hans nätverk hade lyckats samla in blev hans räddning. Sorge- ringen, som den senare blev känd som, avslöjade faktiskt några av krigets största hemlighete­r.

Mellan 1936 och 1940 lyckades Sorges många kontakter varna Sovjetunio­nen om anti- Komintern- pakten (där Tyskland och Japan officiellt ingick ett avtal om att stoppa kommunisme­ns spridning), Tremaktspa­kten (som var början på axelmakter­na) och planerna på att angripa USA vid Pearl Harbor.

Sorges största bragd ägde rum i december 1940 då spionen tipsade sina överordnad­e om att Hitler planerade Operation Barbarossa, ett överraskni­ngsanfall mot Sovjetunio­nen. Dessvärre valde Stalin att bortse från varningen, men tipset om att Japan inte planerade att angripa Sovjet från öster togs på allvar. Därmed kunde Sovjet flytta strategisk­a trupper från den mongoliska gränsen till fronten i Moskva.

Sorges spionring var så enorm att den till slut upptäcktes och övervakade­s av självaste Gestapo. Sorge arresterad­es 1941 och utstod tre års tortyr i ett fängelse i Japan. Till slut medgav han att han var sovjetisk spion, men Moskva hade effektivt kapat alla band till honom. Den 7 november 1944 hängdes Richard Sorge. Trots faran han hade utsatt sig själv för och ödet han mötte, tog det ryssarna ytterligar­e tjugo år att officiellt ge spionen som räddade Sovjetunio­nen – och möjligen också hela västvärlde­n – ett erkännande.

 ??  ?? FÖDD: 4 OKTOBER 1895 DÖD: 7 NOVEMBER 1944 It’s no surprise Sorge’s espionage career served as one of the inspiratio­ns for Ian Fleming’s fictional super- spy, James Bond.
FÖDD: 4 OKTOBER 1895 DÖD: 7 NOVEMBER 1944 It’s no surprise Sorge’s espionage career served as one of the inspiratio­ns for Ian Fleming’s fictional super- spy, James Bond.
 ??  ?? En minnesplak­ett över mästerspio­nen Richard Sorge avtäcktes i Berlin 2016.
En minnesplak­ett över mästerspio­nen Richard Sorge avtäcktes i Berlin 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden