Sport i TV

SMÅKRONORN­A UTE PÅ GULDJAKT

- Henrik Lundgren

Junior-VM på hemmaplan, inför fullsatta läktare och närmare en miljon svenskar i tv-sofforna. Då jagar Småkronorn­a guld. – Som coach är jag alltid förhoppnin­gsfull. De här killarna har redan vunnit guld och silver i U18-VM, säger förbundska­ptenen Magnus Hävelid inför hockeyfest­en.

Det har gått tolv år sedan Sverige senast vann guld i junior-VM. 2012 tog sig ett lag bestående av bland andra John Klingberg, Filip Forsberg, William Karlsson och Mika Zibanejad hela vägen till finalen. Där blev det seger mot Ryssland, efter att just Zibanejad gjort matchens enda mål i förlängnin­gen.

Då var dagens spelare bara sju, åtta år gamla, men har sedan dess vuxit upp till storvuxna SHL-spelare. Nu, med

VM på hemmaplan i Göteborg, siktar de på guld igen. Förutsättn­ingarna finns där, årgången född 2004 vann guld i U18-VM, i våras blev det silver för killarna som är födda 2005. Nu mixas de ihop för ett junior-VM i Scandinavi­um. – Tar vi med realismen i allting så vet jag hur svårt det har varit att få till den här fullträffe­n, Sverige har vunnit JVM två gånger på ungefär 45 år. Jag vet att jag som coach måste överträffa mig själv och spelarna måste få till det där lilla extra, säger Magnus Hävelid, som två gånger om har varit förbundska­ptenen som lotsat U18-laget till VM-guld.

Hela VM avgörs i Göteborg, med gruppspel och slutspel i Scandinavi­um och Frölundabo­rg. Sverige spelar i den stekheta grupp A, med inledande matcher mot Tyskland och Lettland, men framför allt mot bittra rivalerna Kanada (27 december) och Finland (på nyårsafton).

Fullsatt Scandinavi­um

De fyra bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfina­l och arrangörer­na räknar med ett fullsatt Scandinavi­um i åtminstone de två sista matcherna.

De blågula får klara sig utan sin stjärna Leo Carlsson, Anaheim-spelaren har helt enkelt varit alldeles för bra i NHL för att klubben ska släppa honom till junior-VM.

– Tyvärr. Vi har försökt, men i takt med hans sportsliga utveckling så sa väl Anaheim mer eller mindre att ”med Leo i laget och utan Leo i laget är vi två olika lag”, säger Hävelid. Men Sverige har ändå ett riktigt bra lag. – Vi har en väldigt bra grupp 04-05-spelare, så vi kommer med ett väldigt bra lag. Det ska bli kul att få visa upp Jonathan Lekkerimäk­i efter den hösten som han har haft. Frölundatr­ion Isac Born, David Edstrom och Otto Stenberg ska spela på hemmaplan,

Noah Östlund och Axel Sandin Pellikka likaså, säger Hävelid när han ombeds peka ut några spelare publiken bör titta extra på.

– Förhoppnin­gsvis kan de stå på NHLlinjen nästa år. Men det kommer överlag vara väldigt många bra hockeyspel­are här, motståndar­na har också väldigt bra lag.

Blivit en mellandags­tradition

JVM-turneringa­rna har blivit en kär tradition för tv-tittarna under mellandaga­rna, och lockar miljonpubl­ik egentligen oavsett när på dygnet och var i världen matcherna spelas. Årets turnering lär inte bli något undantag. Redan under förra årets JVM, där

Juniorkron­orna förlorade både semifinale­n och bronsmatch­en i sudden death, kände Hävelid av kärleken från svenska folket.

– Jag tror att tittarna kände att ”ni gav allt i alla fall” och jag tror att det går hem. Men det är alltid roligare att vinna än att förlora.

Vilket är ditt eget bästa tv-minne från junior-VM?

– Segern 2012 förstås. Men även 1993, då Peter Forsberg spelade sitt sista JVM.

 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? SENASTE GULDET
2012 vann Småkronorn­a JVM. I laget ingick bland andra John Klingberg, Filip Forsberg, Mika Zibanejad och William Karlsson.
Foto: BILDBYRÅN SENASTE GULDET 2012 vann Småkronorn­a JVM. I laget ingick bland andra John Klingberg, Filip Forsberg, Mika Zibanejad och William Karlsson.
 ?? ?? Småkronorn­as förbundska­pten Magnus Hävelid.
Småkronorn­as förbundska­pten Magnus Hävelid.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden