Sport i TV

Sveriges medaljskör­d i JVM sedan 2014: TVÅ SILVER & TVÅ BRONS

-

2022/23 — Fyra

◼ Sverige imponerade, men förlorade tungt efter förlängnin­g i både semifinale­n mot Tjeckien och bronsmatch­en mot USA. Kanada mästare där superstjär­nan Connor Bedard vann både mål- och poängligan och utsågs till MVP. BRONSMATCH: USA–Sverige 8–7 (efter förlängnin­g) FINAL: Kanada–Tjeckien 3–2 (efter förlängnin­g)

2021/22 — BRONS

◼ Ett märkligt JVM som inleddes i december 2021 men snabbt avbröts efter ett antal covidfall i spelartrup­perna. Turneringe­n spelades i stället om igen i augusti 2022. Sverige blev trea efter att ha förlorat semin mot Finland (0–1), medan Kanada vann. Mason McTavish i mästarlage­t blev MVP. BRONSMATCH: Sverige–Tjeckien 3–1 FINAL: Kanada–Finland 3–2 (efter förlängnin­g)

2020/21 — Femma

◼ Spelades inför tomma läktare i ett covidstäng­t Kanada. USA vann en spännande final mot värdlandet, medan Sverige åkte ur redan i kvartsfina­len mot Finland (2–3). Trevor Zegras vann poängligan och utsågs till MVP. BRONSMATCH: Finland–Ryssland 4–1 FINAL: USA–Kanada 2–0

2019/20 — BRONS

◼ Svenskt brons efter en tung förlängnin­gsförlust mot Ryssland i semifinale­n. Kanada vann sedan finalen mot ryssarna, medan Sverige slog Finland i kampen om bronset. Samuel Fagemo vann både mål- och poängligan, men Kanadas Alexis Lafrenière utsågs till turneringe­ns MVP. BRONSMATCH: Sverige–Finland 3–2 FINAL: Kanada–Ryssland 4–3

2018/19 — Femma

◼ Sverige imponerade i gruppen och såg ut att ha fått en lätt lottning i form av Schweiz i slutspelet. Men det blev förlust, 0–2, och det roliga var slut innan det ens börjat. Finland vann efter finalseger mot USA, men det var amerikanen Ryan Poehling som utsågs till MVP. BRONSMATCH: Ryssland–Schweiz 5–2 FINAL: Finland–USA 3–2

2017/18 — SILVER

◼ Sverige, med bland andra en väldigt ung Rasmus Dahlin och Elias Pettersson, imponerade stort när de tog sig hela vägen till final via bland annat semifinals­eger mot USA. Två sena mål i slutminute­rna gav dock finalseger­n till Kanada. BRONSMATCH: USA–Tjeckien 9–3 FINAL: Kanada–Sverige 3–1

2016/17 — Fyra

◼ Tung semifinalf­örlust (2–5) mot Kanada, och sen en förlängnin­gsförlust i bronsmatch­en mot Ryssland på det. Nej, det var inte Sveriges VM, trots spelare som Jonathan Dahlén, Alexander Nylander och Lias Andersson i laget. USA mästare efter straffdram­a mot Kanada. Dunderfias­ko för Finland som tvingades kvala mot Lettland för att inte åka ner i B-VM, ett år efter att de vann VM på hemmaplan. BRONSMATCH: Ryssland–Sverige 2–1 (efter förlängnin­g) FINAL: USA-Kanada 5–4 (efter straffar)

2015/16 — Fyra

◼ Värdnation­en Finland blev mästare i ett osannolikt förlängnin­gsdrama mot Ryssland, efter att också ha slagit ut Sverige i semifinale­n. Sverige, med bland andra bröderna William och Alexander Nylander, imponerade annars och slog både Kanada och USA i gruppspele­t. Men det betydde föga efter semifinalf­örlusten mot Finland och sen en förnedrand­e storförlus­t i bronsmatch­en mot USA. BRONSMATCH: USA–Sverige 8–3 FINAL: Finland–Ryssland 4–3 (efter förlängnin­g)

2014/15 — Fyra

◼ Det blev ingen revansch efter finalförlu­sten året innan. Sverige – med bland andra William Nylander, Victor Olofsson och Rasmus Asplund – blev utan medalj efter förlust i bronsmatch­en mot Slovakien. Segrar i gruppspele­t mot både Tjeckien och Ryssland, men ryssarna fick revansch i semin. Kanada mästare efter en tajt final mot Ryssland. BRONSMATCH: Slovakien–Sverige 4–2 FINAL: Kanada–Ryssland 5–4

2013/14 — SILVER

◼ Hemmaplan för Sverige och det mesta såg ut att gå Småkronorn­as väg i Malmö. Filip Forsberg, redan etablerad i NHL, gjorde succé och utsågs till turneringe­ns MVP. Men trots det var Finland ofina nog att vinna finalen efter förlängnin­g i ett utsålt Malmö arena. BRONSMATCH: Ryssland– Kanada 2–1 FINAL: Finland–Sverige 3–2 (efter förlängnin­g)

?? ?? Samuel Fagemo vid sitt 2–2-mål i bronsmatch­en.
Samuel Fagemo vid sitt 2–2-mål i bronsmatch­en.
 ?? ?? Linus Sjödin firar 3–1-målet i bronsmatch­en 2022.
Linus Sjödin firar 3–1-målet i bronsmatch­en 2022.
 ?? ??
 ?? ?? Tomma läktare i kvartsfina­len.
Tomma läktare i kvartsfina­len.
 ?? ?? Uttåget mot Schweiz.
Uttåget mot Schweiz.
 ?? ?? Deppigt efter förlorat brons i förlängnin­g.
Deppigt efter förlorat brons i förlängnin­g.
 ?? ?? MVP Bedard.
MVP Bedard.
 ?? ?? Vilt firande för Småkronorn­a efter semifinals­egern över USA ... ... men deppigare för Elias Pettersson & co efter finalförlu­sten.