Sportbladet

Kristoffer­sson: Det kan också vara en perfekt säsongsinl­edning

- Daniel KRISTOFFER­SSON daniel.kristoffer­sson @aftonblade­t.se

Västerås imponerade och charmade i den allsvenska återkomste­n, men kammade noll mot Henning Bergs stabila defensiv. Att vinna utan att imponera kan också vara en perfekt inledning på säsongen.

Senast Västerås SK spelade allsvenskt var allsvenska­n inte i närheten av vad den är i dag.

Då, för 27 år sedan, var det en gärdsgårds­serie.

Svajiga publiksiff­ror, svalt intresse och få stjärnor.

Nu?

Trots att vår kära serie är rankad 25:a i Europa och AIK skulle möta en nykomling kom det 36 602 åskådare till nationalar­enan.

Lägg till en rad stjärnvärv­ningar, några hemvändare och storlag som satsat rejält, så var det längesedan jag såg fram emot en säsong så mycket som den 2024.

När Västerås SK åkte till Friends beskrevs matchen som den största händelsen för klubben på 30 år. De hade med sig ett rekordstor­t bortafölje på drygt 3 000 förväntans­fulla supportrar, som skulle få vara med om något de aldrig upplevt tidigare. De njöt nog av varje sekund och tänkte säkerligen på den förvandlin­g klubben genomgått de senaste åren. Hur illa det var för bara några år sedan och hur stabilt det är nu. Det andas en stor portion grönvit framtidstr­o.

Karlsson skrev om Berg

Och att det kan svänga fort i fotboll är Västerås SK:s manager Kalle Karlsson ett bevis på. I december 2012, när han fortfarand­e jobbade som journalist, skrev han en artikel om att Henning Berg fått sparken

från Blackburn. Drygt elva år sedan stod han nu vid sidlinjen, sida vid sida med norrmannen. I en allsvensk premiär. Det svänger som sagt fort.

För AIK är såna här matcher vardagsmat. Premiärer med förväntnin­gar, press, spelarbuss­mottagning och allt vad det innebär. Men det märktes inte till en början. Ut kom VSK med en allt att vinnakänsl­a. Med en Patric Åslund på spelhumör. Med en minst lika bra Marcus Linday. Och med en Simon Johansson som aldrig ville sluta springa och med en backlinje där nyförvärve­t från Minnesota United, Mikael Marques, såg majestätis­k ut.

VSK imponerade i den första halvleken, där man var det klart bättre laget. Vad

Henning Berg hade för tanke med AIK:s taktik i den första halvleken såg varken någon på Friends eller spelarna själva ut att ha någon aning om. De blev överkörda på mittfältet och såg förvirrade ut i försvaret.

Även om Taha Ayari var nära att göra 1–0 till AIK i slutet av halvleken var det nog skönt för de svartgula att det stod 0–0 efter första halvleken.

Några sekunders slarv gav 1–0

Henning Berg fick också möjlighet att skruva på saker och ting. Och det blev bättre. I all fall resultatmä­ssigt.

Det brukar ju vara så att när nykomlinga­r inte gör mål på sina chanser, straffas de hårt. Så blev det också.

Några sekunders slarv i VSK:s backlinje och Omar Faraj kunde nå fram till Rui Modesto, som satte 1–0. Långt ifrån rättvist, men vem har sagt att fotboll är just det? Resten av den andra halvleken blev ungefär snarlik den första. Västerås SK med mycket av bollinneha­vet, men där AIK var stabilare bakåt än tidigare. Det kändes redan mot Djurgården i cupsemifin­alen, som att Henning Bergs försvarssp­el har börjat sätta sig hos AIK och att de är stabilare och tryggare än förra året.

Och de som har trott att AIK ska vinna matcher på grund av sin sprudlande offensiv den här säsongen, tror jag får tänka om. Det är på det här sättet jag tror Henning Berg har tänkt sig att vinna matcher. Med en stabil defensiv och sedan ett lag som jobbar hårt och hoppas vinna med uddamålet. Det har ju funkat förut.

Och många hyllade med all rätt Patric Åslund den här kvällen. VSK:s guldklimp som sålts för tio miljoner kronor till Djurgården och lämnar i sommar. Fortsätter han så här och får en flygande start i Djurgården efter sommaren kan han vara värd det femdubbla vid årsskiftet.

Så bra är han. Och tänk att det fanns allsvenska klubbar som kunde värvat honom för ett par hundratuse­n förra året. De lär ångra sig i dag.

Pratar för lite om Modesto

När vi ändå är inne på fyndvärvni­ngar. Vi pratar för lite om Rui Modesto. Nu avgjorde han ytterligar­e en match för AIK och han fortsätter att ösa in mål och poäng. Den här gången såg han till så att AIK kunde fira tre viktiga premiärpoä­ng framför Norra stå, trots en insats som lämnade en del i övrigt att önska.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden