- Hans ABRAHAMSSO­N hans.abrahamsso­n @aftonblade­t.se

1 Snyggt avgörande från Brynäs

Brynäs avgjorde matchen 15 minuter in i förlängnin­gen genom Tyler Vesel.

Och det var ett riktigt mönsteranf­all. Precis som vid 1–2-reducering­en var det en lång passning till bortre blålinjen som öppnade upp för en sylvass kontring.

Vid avgörande målet var det Jordie Benn som levererade en precis passning till kompisen Greg Scott, som i sin tur flippade in pucken i mitten där Tyler Vesel kom och styrde in pucken.

Snyggt – och inte minst viktigt.

Brynäs fyllde för övrigt ännu en gång Monitor ERP arena, det var 7 682 på plats i går kväll.

2

Blytung start för Jared Coreau

Okej att Brynäs gick bort sig vid egen blålinje vid 0–1 och att Simon Bertilsson sålde sig på tok för billigt vid 0–2, det är egentligen två mål som Jared Coreau bör ta. Eller som vid andra målet: aldrig sätta sig i den situatione­n. I ett utslag av överambiti­on gick Coreau ut och passade pucken med fem sekunder kvar av perioden, men slog den rakt i famnen på Jesper Kokkonen.

Clara eller Coreau?

Nu spelade kanadensar­en upp sig. Rejält.

Höll nollan resten av matchen och svarade för några direkt avgörande räddningar.

Det ska bli intressant att se vem Brynäs ställer i morgon, den på förhand tilltänkta ettan Damian Clara eller Coreau.

3 Bik Karlskoga fortsätter att imponera

Bik Karlskoga fortsätter att göra det bra i slutspelet. Spelade smart, framför allt i första och tredje perioden, men hade det tuffare i andra och fjärde perioden, då det var långt till bytena. Största anledninge­n till det var slarvigt spel med pucken, som gjorde att Brynäs fick fast gästerna och kunde trumma på med långa anfall.

Samtidigt hade Karlskoga rejäla chanser att göra 3–0 i inledninge­n av den andra perioden och också avgöra matchen i början av förlängnin­gen. Jesper Kokkonen gjorde ett snyggt mål och hade med lite mer flyt (och skicklighe­t) kunnat göra två till.

Blev förvånad

Bland backarna spelade Henrik Larsson mycket och bra och jag blev också förtjust i hans backpartne­r Måns Krämer.

4 Fick bra utdelning på kedjeforma­tionerna

Med Linus Ölund avstängd och Simon Robertsson tillbaka i Skellefteå ligger det offensiva ansvaret på de två första kedjorna. Där jag blev lite förvånad att Greg Scott tog plats med Kelleher och Vesel i stället för skyttekung­en Jack Kopacka. Kopacka har sina brister i det defensiva spelet, absolut, men att ha 33-målsskytte­n åkandes runt i en tredjekedj­a utan både Robertsson och Ölund kändes på förhand inte helt optimalt.

Nu blev det ändå rätt bra… Greg Scott gjorde 1+1 i sin omgivning och Jack Kopacka fick smaska in ett mål i powerplay.

5 Brynäs fortsätter att vinna

Det har stundtals muttrats en del över Brynäs spel under säsongen. Nu har Brynäs ändå varit bäst i allsvenska­n på att göra det som är viktigast: vinna matcher. Ofta på individuel­l skicklighe­t då Brynäs, med den klart största budgeten, har det på pappret bästa laget.

Vinner man serien med 17 poäng är det svårt att klaga allt för mycket på spelmässig­a brister. Den återståend­e frågan var hur Brynäs spel skulle hålla i slutspelet – och då framför allt i semifinal och final. Första svaret kom i går kväll och är att det funkar rätt bra. Brynäs tokglänser inte, om nu någon trodde det, men de fortsätter att vinna matcher och är efter sudden-segern nu uppe i 15 raka segrar.

?? Foto: JENS CARLSSON/BILDBYRÅN ?? SUDDENHJÄL­TE 15.11 in i den fjärde perioden styrde Tyler Vesel in 3–2-målet efter fint förarbete av Greg Scott och Jordie Benn.
 ?? ??
 ?? ?? Tyler Vesel (till vänster) var i centrum när Brynäs firade segern i den första semifinale­n mot Bik Karlskoga.