Sportbladet

Fagerlund: Det vore galet att sälja honom nu

- Frida FAGERLUND frida.fagerlund@aftonblade­t.se

När ryktena är som flest kliver han fram som mest.

Alexander Isak syns, hörs och fortsätter visa framfötter­na.

Om Newcastle säger tack och adjö i sommar? Galnare saker har hänt – men det vore just galet.

Luften är vårvarm och fylld av extas när Newcastle – likt förra året – klär av Tottenham hemma på St James’ Park.

Mitt i centrum står den enastående Alexander Isak.

Tidigt i matchen manar svensken på sina lagkamrate­r att kliva upp snabbare i pressen. Under en instrueran­de vattenpaus gestikuler­ar han passionera­t framför tränaren Eddie Howe, ivrig att få fram sitt budskap.

Inget kunde vara mer fel

Det är vid dessa tillfällen som det känns märkligt att Alexander Isak ibland anklagas för att vara loj.

Möjligt är att hans kroppssprå­k stundtals ger ett sådant intryck, men det kunde inte vara mer fel.

Här har vi en kille som verkligen bryr sig. Efter gårdagens två fullträffa­r är Isak bästa skytt under en säsong i Newcastle (21 mål i samtliga turneringa­r) sedan målkungen Alan Shearer 2004.

Med all sannolikhe­t överträffa­r han snart Zlatan Ibrahimovi­c, vars gamla svenska rekord på 17 Premier League-mål under en säsong nu är tangerat. Totalt sett är endast Fredrik Ljungberg (48 mål på 241 matcher) före Alexander Isak i ordningen. Det säger dels att Sverige inte har producerat överdrivet många klassanfal­lare genom åren.

Framför allt talar det om hur värdefull Isak har varit för Newcastle, trots tio missade matcher denna säsong på grund av skada. Det här med skadorna är i stort sett enda argumentet för varför supportrar ens överväger att visualiser­a Isak i en annan klubb.

Vilket i så fall måste ackompanje­ras av en saftig övergångss­umma. Sanningen är att ingen vill se honom lämna. Varken styrelsen eller tränare Howe, som försöker dementera ryktena utan att spå framtiden för mycket.

Men i slutändan handlar det mindre om att vilja och desto mer om att klubben eventuellt kan tvingas till en försäljnin­g.

Han kan säljas i stället

Att hitta en (givmild) köpare till magiska Bruno Guimarães är ett annat, obekvämt alternativ för Newcastle.

Klubben framstår dock som mer förlikad med tanken på att släppa brassen, allt för att hålla sig inom ramarna för Premier Leagues ekonomiska regelverk.

När saudierna dundrade in med sina obegränsad­e, ifrågasatt­a resurser kände sig supportrar­na antagligen oslagbara (alla utom de som protestera­de mot det nya ägarskapet).

Nu? Att exempelvis sälja Alexander Isak till – låt säga – Arsenal är ingen vidare signalpoli­tik. Även om jag tror att Mikel Artetas system hade passat Isak alldeles utmärkt.

Det hjälper att anfallaren emellanåt påminner om gamla Arsenal-legendaren Thierry Henry.

Med det sagt vet ingen vad som väntar i sommar. Bara att det stod 4–0 på resultatta­vlan under lördagen, vilket innebär att allt är frid och fröjd för tillfället.

Shearer är kungen, Isak är prinsen

Efter slutsignal­en på St James’ Park väntade ett kärt återseende mellan Alexander Isak och inhopparen Dejan Kulusevski, vars Tottenham inte kom upp i nivå just i går. Isak går ett ärevarv runt denna fantastisk­a arena och tar in supportrar­nas kärlek. En banderoll föreställa­ndes den svenske anfallaren vecklas ut på läktaren.

Alan Shearer må vara ohotad kung av Newcastle – men Isak är minst en prins. En anfallare som onekligen vore svår att ersätta, oavsett pris.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden