Sportbladet

EN SVAGHET AIK MÅSTE ÅTGÄRDA

BOHMANS 5 PUNKTER FRÅN 1–1-MÖTET PÅ STRANDVALL­EN

- Per BOHMAN per.bohman@aftonblade­t.se

1 Mjällby var höga på självförtr­oende.

Lagen kom in till den här matchen med olika ingångar. Milt uttryckt. Mjällby var höga på självförtr­oende.

Blekingarn­a har tagit en risk, vågat utveckla sin fotboll och dessutom fått bra betalt för det. Inte undra på att framtidstr­on spirar på Strandvall­en.

AIK? Stukade är kanske ett för starkt ord. Snarare en molande oro över bristerna i spelet. Anton Salétros sa det rakt ut när jag talade med honom om matcherna mot VSK och BP: ”Vi har haft tur”. Gnaget är ett lag som med stolthet alltid hållit poängen långt högre än prestation­en, men visst fan var det dags för AIK att leverera en spelmässig­t stark insats?

2 Rätt att peta Celina.

Den i (frustreran­de) korta perioder briljante men alldeles för ofta opålitlige Bersant Celina har inte fungerat tillsamman­s med Salétros på innermittf­ältet. Norrmannen är slarvig i passningss­pelet och har en för låg lägstanivå i sina aktioner.

Det var klokt av Henning Berg att peta Celina och stoppa in den mer balanserad­e Abdihakin Ali centralt. AIK fick en kontroll över bollen och spelet laget inte hade under de två inledande omgångarna. Dessutom blev de mer kompakta och enhetliga som lag (så de vågade/kunde pressa högre).

Stockholma­rna kväste hemmalaget­s upppumpade energi. Matchen spelades inlednings­vis på AIK:s villkor snarare än Mjällbys, vilket förstås var en missräknin­g för Anders Torstensso­n. Omar Faraj sköt just utanför tidigt och Benjamin Tiedemann Hansen nickade i stolpen.

3 ”Nya” Mjällby skapade chanser på det gamla sättet – men där hade AIK en jätte.

Efter sisådär 20 minuter mattades dock AIK av något och blev mer inriktade på kontringsf­otboll. Mjällby åt sig in i matchen och Jesper Gustavsson tilläts diktera tempot när hemmalaget började spela sig ur Gnagets press. ”Nya”, attraktiva Mjällby skapade dock inga chanser genom att rulla upp AIK, eller genom att hitta de där feta luckorna mellan bortalaget­s lagdelar som varit så pinsamt stora mot VSK och BP. Där var det igenspikat. Halvfarlig­t blev det först när Mjällby regrediera­de och Alexander Johansson började slunga in långa, obehagliga inkast. Där var dock Papagianno­poulos en jätte för AIK hela matchen och fick undan det mesta.

4 Ingen fest på Strandvall­en.

Det var ingen fotbollsfe­st på Strandvall­en. Efter en knapp timmes spel kom eftermidda­gens höjdpunkt när en skamsen speaker insåg att han lottat ut ett presentkor­t på en hamburgerk­edja till sig själv.

Nej, matchen skrek efter en högkvalita­tiv aktion. Någon som bröt mönstret eller testade något oväntat. Då klev Ioannis Pittas fram.

Högerytter­n Rui Modesto lyfte fram en slumpboll i djupled och Mjällbys målvakt Noel Törnqvist måste ha känt sig uttråkad. I stället för att låta backlinjen lösa situatione­n gav han sig ut på en meningslös, överambiti­ös utflykt. Pressad av Pittas missade Törnqvist rensningen och den snabbtänkt­e cyprioten kunde ur snäv vinkel lirka in 1–0 till AIK.

Mjällby gav inte upp. Anders Torstensso­n hade bytt in x-faktorn Imam Jagne redan i paus. Efter AIK:s ledningsmå­l fick även ultralöpar­en Herman Johansson, som hållits på bänken av Elliot Stroud de första matcherna, springa av sig. Hemmalaget hittade ett numerärt överläge på högerkante­n och Johansson kom loss i djupet. Inspelet var bra och Jacob Bergström tvingade Kristoffer Nordfeldt till en skarp räddning. Målvakten kunde inte tro sina ögon när Abdihakin Ali och Mads Thychosen gemensamt snubblade in returen i eget mål.

5 En svaghet som Berg måste åtgärda.

I grunden behövdes det alltså två defensiva misstag för att lagen skulle få in bolljäveln i mål den här lördagen.

AIK kommer gräma sig att de inte kunde hålla ledningen längre, men ett kryss borta mot årets Mjällby måste ändå betraktas som ett relativt starkt resultat. Positivt för Henning Berg var att det kollektiva försvarssp­elet såg mycket bättre ut än tidigare. AIK satt ihop som lag och såg inte alls lika poröst ut.

Det negativa? Att offensiven, bortsett från den lovande första kvarten, fortfarand­e handlar om bollvinste­r högt upp i planen, kontringar, chansbolla­r och inlägg. AIK är starka i omställnin­garna men måste få till en större variation i spelet. Varför lyckas AIK inte kontroller­a matcher under längre perioder? Hur kommer det sig att Mjällby på kort tid utvecklat metoder för att skapa ett större och säkrare bollinneha­v? Det är en svaghet som Henning Berg behöver åtgärda.

Mjällby var i sin tur rätt besvikna över prestation­en, vilket i sig är ett styrkebesk­ed. De interna och externa förväntnin­garna har höjts snabbt men det ska inte underskatt­as att ett slitstarkt Mjällby faktiskt fick med sig en poäng från den här matchen.

 ?? ??
 ?? Foto: CHRISTOFFE­R BORG MATTISON/BILDBYRÅN ?? OFFENSIVA PROBLEM att fundera på.
Henning Berg, 54, har en del
Foto: CHRISTOFFE­R BORG MATTISON/BILDBYRÅN OFFENSIVA PROBLEM att fundera på. Henning Berg, 54, har en del
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden