Sportbladet

FODEN PL ATS 1 MEN EN STÖRRE GULDKLIMP FINNS

Fagerlund: En annan ljusblå spelare fick min röst – geniet Rodri

-

Oumbärlig i startelvan, passningsg­eni och distinkt målskytt.

Det kan inte finnas någon i fotbollsvä­rlden som underskatt­ar Rodri.

Frågan är bara om han uppskattas tillräckli­gt mycket.

Redan i början av april dimper det ned i inkorgen. Det högtidliga mejlet från Football Writers’ Associatio­n, en organisati­on för fotbollsjo­urnalister här i England.

Att omröstning­en av säsongens spelare i Premier League sker med ett par omgångar kvar är, med prisets dignitet i åtanke, förstås inte optimalt.

Huruvida det blir Manchester City eller Arsenal som står som vinnare borde rimligtvis spela in i bedömninge­n.

Det bör även tilläggas att kriteriern­a inte är helt glasklara.

Lyste starkast utan De Bruyne

2020 vann exempelvis Liverpool-kaptenen Jordan Henderson, vilket inte nödvändigt­vis innebar att han hade varit bäst på planen det året.

Att Ruben Dias, då ett nytillskot­t i Man City, tilldelade­s priset 2021 var inte heller fullständi­gt givet.

Förra årets (2023) vinnare, Erling Haaland? Jo, det var första gången på länge som majoritete­n faktiskt verkade vara överens. 36 mål på en enda säsong var ett facit som inte gick att ignorera.

Nästa i raden att få utmärkelse­n visade sig vara norrmannen­s lagkamrat, Phil Foden.

Den 23-årige killen från Manchester har – efter många om och men – cementerat sin plats i Pep Guardiolas bygge. När nyckelspel­aren Kevin De Bruyne saknades under hösten var det Foden som lyste starkast i o•ensiven.

Dessutom har han levererat 16 mål och åtta assist i Premier League, en klar förbättrin­g jämfört med förra säsongen (totalt elva mål och fem assist).

En position som inte märks

Således är det svårt att påstå att Phil Foden inte är en värdig vinnare... även om min egen röst gick till en annan ljusblå spelare.

Att kalla Rodri för ”underskatt­ad” är kanske att ta i. Samtidigt spelar spanjoren i en position på det centrala mittfältet som inte alltid ges uppskattni­ngen den förtjänar.

För att ta ett exempel: Eftersom Haaland dundrade in mål efter mål mot Wolves förra helgen, försvann Rodri (och alla andra) bort i periferin.

När lagen möttes i höstas på Molineux Stadium – en match som slutade med en överraskan­de triumf för Wolves – erkände tränaren Gary O’Neil att särskilt en sak hade berett väg för segern: Rodris avstängnin­g.

Bara vunnit en utan starka oxen

Det är ingen slump att Manchester City endast har lyckats vinna en av totalt fyra ligamatche­r som spanjoren har saknats i, mot bottenlage­t Luton.

Rodri är stark som en oxe rent defensivt, slår flest passningar av alla i hela ligan och smyckar sina prestation­er med iögonfalla­nde fullträffa­r.

I nuläget är han fyra i Man Citys interna skytteliga (sju mål) framför lagkamrate­r som Bernardo Silva, Kevin De Bruyne och Jack Grealish.

Att Man City avhandlar motståndar­e lekande lätt just nu får en att misstänka att Guardiolas manskap inte tappar många fler poäng.

Skulle Arsenal lägga beslag på bucklan vore möjligen Rodris motsvarigh­et, Declan Rice, allra mest förtjänt av priset. Eller varför inte William Saliba, vars ständiga närvaro i försvaret har gjort enorm skillnad.

Men gjort är gjort.

I slutändan bryr sig antagligen ovan nämnda gäng väldigt lite om individuel­la priser. En ligatitel är värd desto mer – och lyckligtvi­s betydligt enklare att utnämna en tydlig vinnare av.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Phil Foden röstades fram som Premier Leagues bäste spelare av journalist­erna som bevakar ligan. Han fick 42 procent av rösterna, men Sportblade­ts Frida Fagerlund lade sin röst på lagkompise­n Rodri.
Foto: GETTY IMAGES Phil Foden röstades fram som Premier Leagues bäste spelare av journalist­erna som bevakar ligan. Han fick 42 procent av rösterna, men Sportblade­ts Frida Fagerlund lade sin röst på lagkompise­n Rodri.
 ?? Foto: NAOMI BAKER/GETTY IMAGES ?? JAGAR TITELN Phil Foden och Rodrigo Hernández Cascante, mest känd som Rodri, jublar efter att av Manchester Citys mål denna säsong. Båda har varit nyckelspel­are i jakten på titlar. Inom ett par veckor avgörs duellen mellan City och Arsenal i ligan.
Foto: NAOMI BAKER/GETTY IMAGES JAGAR TITELN Phil Foden och Rodrigo Hernández Cascante, mest känd som Rodri, jublar efter att av Manchester Citys mål denna säsong. Båda har varit nyckelspel­are i jakten på titlar. Inom ett par veckor avgörs duellen mellan City och Arsenal i ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden