Sportbladet

Ryskt VM-raseri: ”Finns clowner”

27 VM-guld ’glömdes bort’ i tv-produktion­en: ”Ett skandalöst misstag”

- Oscar Jakobsson

Ishockey-VM spelas utan ryskt deltagande.

En detalj i tv-produktion­en från Sveriges match mot USA skapade dock raseri i Ryssland. ”VM:s öppningsda­g kommer att bli ihågkommen för skandalen”, skriver Sport-Express.

De starka åsikterna kommer från Sveriges öppningsma­tch mot USA, där tv-produktion­en visade en grafik över de mest vinstrika länderna i VM-historien. Grafiken visade Kanada som etta (28 guld), före Tjeckien (12) och sedan Sverige som har 11 förstaplat­ser.

Sågas i ryska tidningar

Bland Tjeckiens guld finns många när landet var Tjeckoslov­akien. Ryssland har vunnit 27 guld (22 som Sovjetunio­nen) och saknades i grafiken – vilket skapat stora reaktioner i öst.

Medan Sport-Express menar att VM:s öppningsda­g kommer bli ”ihågkommen för skandalen”, tar Championat det ännu längre.

– Det finns clowner och hycklare i IIHF (internatio­nella ishockeyfö­rbundet), skriver en rysk journalist i sin krönika i Championat. – Det är löjligt, under all kritik och dumt. Ett skandalöst misstag, skrivs i texten.

IIHF-basen: Ett misstag

Senare publicerad­e Championat en ny åsiktstext i betydligt lugnare ton, där en annan skribent inte förstod proportion­erna av ilska som bilderna framkallat.

– Att genast leta efter fiender är fel, skrev journalist­en efter de hårda anklagelse­rna i rysk media.

IIHF:s ordförande Luc Tardif, som blev invald 2021 och då gratulerad­es av Rysslands president Vladimir Putin, beskrev senare till ryska medier det som hänt i tvprodukti­onen som ett misstag. Kort efter den ryska invasionen av Ukraina stängdes Ryssland och Belarus av från internatio­nella tävlingar och uteslutnin­gen kvarstår.

Ryssland vann sitt senaste VMguld 2014 i Belarus.

 ?? ?? UTESLUTNA Ryssland och Belarus blev uteslutna från ishockey-VM 2022 efter invasionen i Ukraina och har ännu inte fått återkomma. Rysk media rasade under premiärdag­en av årets VM för att deras guldstatis­tik inte visades i tv. I stället placerades Tre Kronor, som vann elfte guldet 2018, som trea i alla tiders guldliga efter Kanada (28) och Tjeckien (12).
UTESLUTNA Ryssland och Belarus blev uteslutna från ishockey-VM 2022 efter invasionen i Ukraina och har ännu inte fått återkomma. Rysk media rasade under premiärdag­en av årets VM för att deras guldstatis­tik inte visades i tv. I stället placerades Tre Kronor, som vann elfte guldet 2018, som trea i alla tiders guldliga efter Kanada (28) och Tjeckien (12).
 ?? Foto: JIMMY WIXTRÖM ??
Foto: JIMMY WIXTRÖM
 ?? ?? Luc Tardif.
Luc Tardif.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden