Sportbladet

”INGEN KAN BLI

Matías Almeyda om att vara Sven-Göran Erikssons lärjunge, succén i

-

Matías Almeyda, 50, är en av fotbollsvä­rldens hetaste tränare.

Längs vägen har svenskarna haft en stor betydelse. Särkilt en: Sven-Göran Eriksson, 76. – Alla vill bli som Sven, ingen kan bli som honom, säger AEK Aten-tränaren i en exklusiv intervju med Sportblade­t.

ATEN.

Matías Almeyda avslutar träningen på grekiska ligaledare­n AEK:s träningsan­läggning, i Spata 20 kilometer öster om Atens centrum, med en high five med varje spelare och ledare.

Det är enklare att vara populär när man leder en serie, men ibland syns kemin mellan tränare och spelare extra tydlig.

– Jag tror mycket på lagarbete. Ett bord har fyra ben, allt måste finnas där för att det ska bli stabilt precis som i en fotbollskl­ubb – styrelsen, tränare, spelare och fansen. Jag jobbar på att få alla delarna att samverka. Styrelsen och ägaren av AEK Aten trodde på min idé när de lockade hit mig 2022. Jag känner deras förtroende, säger Matías Almeyda.

– Vi lägger ner ett hårt arbete, både ledarna, alla jag har runt mig och spelarna. Jag kräver att spelarna jobbar och tränar hårt, att vi ger allt i matcherna men jag vet också hur det är att vara pelare på den här nivån, säger den tidigare argentinsk­e stjärnan och numera tränaren när han slår sig ned i so†an för intervju med Sportblade­t en halvtimme efter träningen.

Öppnar stängda dörrar

AEK leder grekiska ligan med två omgångar kvar. Allt kan avgöras i morgon i ett mer än glödhett Atenderby borta mot ärkerivale­n Olympiakos.

Det är bom-stopp för intervjuer av spelare och ledare innan supermatch­en.

Ända fram till att Sportblade­t via några personliga kontakter når fram till Matías Almeyda och förklarar att jag gärna vill intervjua honom på grund av hans tid som spelare tillsamman­s med dåvarande tränaren Sven-Göran Eriksson under tre gyllene säsonger i Lazio.

Då öppnas dörrarna.

Så här sitter jag med Almeyda och hans svenskkopp­lingar som började med Svennis och nu är Niclas Eliasson, 28, under argentinar­en en av grekiska ligans och AEK Atens bästa och viktigaste spelare. Med mig i min dator och telefon har jag också personliga hälsningar till Almeyda från udda trion Svennis, Anders Svensson och Magnus Eriksson. Vi tar det kronologis­kt. – Ciao Matías! Det är Sven här. Jag tror du kommer ihåg mig … Vi har haft enormt vackra stunder tillsamman­s, säger Svennis på italienska och Almeyda lutar sig fram mot skärmen med stora ögon och öron för att lyssna på vad som sägs.

Värvade ett drömlag

1997 flyttade SvenGöran Eriksson till Lazio och fick med dåvarande ägaren Sergio Cragnottis förmögenhe­t möjlighete­n att värva ihop ett drömlag. Svennis övertygade 23årige argentinsk­e storstjärn­an och landslagsm­annen Matías Almeyda att komma till Rom. Där blev Almeyda den defensive mittfältar­en som oftast täckte upp bakom landsmanne­n och Juan Sebastian parkamrate­n

Verón.

Lazio, Almeyda och Svennis vann Coppa Italia 1998, gick till final i Uefacupen och vann italienska supercupen senare samma sommar, vann Cupvinnarc­upen året efter och tog tredje säsongen hem dubbeln med både italienska cupen och Serie A-titeln våren 2000.

Så Svennis hälsning ”…vi har haft vackra stunder tillsamman­s” är något modest.

–Jag blir väldigt, väldigt glad över att få den här hälsningen. Sven var en fantastisk tränare, men en ännu större människa, säger Almeyda.

Varför?

Han fick 25 spelare att känna sig betydelsef­ulla oavsett hur mycket man spelade

– Han fick 25 spelare att känna sig betydelsef­ulla oavsett hur mycket man spelade.

Innerlig hyllning

Sedan greppar Almeyda Sportblade­ts mikrofon och pratar in en nära fyra minuter lång improviser­ad hyllning och hälsning från hjärtat till sin cancersjuk­e tidigare tränare:

– Jag vet att du fajtas just nu, du är en fajter. Utöver att vara en stor tränare är du en stor person, Sven, någon som alla tycker om.

– En stor kram Sven, styrka till dig. Det finns en Gud, han vet vad

 ?? ?? Almeyda i Laziotröja­n 1999. Laget vann mängder med titlar under Svennis tid vid rodret.
Almeyda i Laziotröja­n 1999. Laget vann mängder med titlar under Svennis tid vid rodret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden