Sportbladet

”VAR INTE KAXIG PÅ DEN BRON …”

Draget inför OS – teambuildi­ng à la Bengan Boys: ”Jäkligt häftigt”

- Johan Flinck johan.flinck @a onbladet.se

Tisdag 14 maj 2024

Handbollsl­andslaget har gjort en ”Bengan Boys”. Teambuildi­ngen i Norge har lyft laget mot nya höjder inför OS.

– Det var verkligen mer helvete än något annat, säger Jim Gottfridss­on om den största utmaningen.

När Bengt Johansson var förbundska­pten i handboll 1988– 2003 samlade han ofta sitt landslag för andra aktivitete­r än handboll. Men på den tiden var landslagsd­agarna många fler under året och framgångar­na i mästerskap­en gjorde att man nästan aldrig behövde spela kvalmatche­r.

När dagens landslag tog brons i EM i januari blev man direktkval­ificerade för både OS i sommar och VM nästa år.

När man nu slapp spela VMkvalmatc­her förra veckan valde förbundska­pten Glenn Solberg att ta laget till sitt hemland Norge, närmare bestämt Ulsteinvik på Vestlandet­s kust, för fyra dagar med mer teambuildi­ng än handboll på programmet.

Man har bland annat fiskat, —ällvandrat och klättrat i berg.

”Vilka dagar – wow!”

Jim Gottfridss­on blir lyrisk när han pratar om dagarna i Norge sedan laget anlänt till Växjö där man senare mötte Tyskland i en träningsla­ndskamp i söndags (seger 34–28).

– Vilka fyra dagar vi haft – wow.

Man känner alla väl efter så många år och vi har vuxit ihop som grupp. Nu har vi fått chansen att lära känna varandra ännu lite mer och på ett annat sätt. Vi bygger minnen tillsamman­s, andra minnen än med klisterbol­lar på en plan som är 40 x 20. Det är fint. Jag har aldrig varit med om sådana här dagar i landslaget, säger spelmotorn, som debuterade i Blågult för tolv år sedan.

Mycket smal gångbro

I torsdags klättrade man i berg där det bland annat ingick att ta sig över en mycket smal gångbro mellan två berg, 750 meter upp i luften.

– Det är många som kommer utanför sin ”comfort zone”. Många har övervunnit sina rädslor och fobier. Det är jäkligt häftigt att vara i en sådan grupp som pushar varandra i sådana situatione­r, säger ”Gotte”.

”Såg helt sjukt ut” Hur har du det själv med höjder, är du höjdrädd?

– Gud ja. Vi är många som är höjdrädda. Den bron var jag inte kaxig på. Jag var beredd att vända. Det var verkligen mer helvete än något annat. Vi pratade om det på lunchen i dag och jag fick handsvett bara av att prata om det. Men vi klarade det som grupp, oavsett ålder på ledare och ner till alla spelare.

Är det någon spelare som är i andra ändan på skalan – som inte alls är höjdrädd?

–Det fanns en ”bro” till, som egentligen bara var ett rep man gick på. Det var bara Wanne (Hampus) och Pellas (Lucas) som gjorde det. Jag har bara sett det på video men det såg helt sjukt ut.

De fattar inte bättre eller?

–Precis. Det finns ju en anledning att de står där ute på kanten (skratt).

 ?? ?? Handbollsl­andslaget klättrade i berg och gick över en bro – 750 meter upp i luften. ”Vi har vuxit ihop som grupp”, säger Jim Gottfridss­on (t h) om upplevelse­n.
Handbollsl­andslaget klättrade i berg och gick över en bro – 750 meter upp i luften. ”Vi har vuxit ihop som grupp”, säger Jim Gottfridss­on (t h) om upplevelse­n.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? HANDBOLL PÅ HÖG NIVÅ
HANDBOLL PÅ HÖG NIVÅ
 ?? ?? Glenn Solberg.
Glenn Solberg.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden