Sportbladet

INGA LEGO KNEKTAR - SUCCÉ

Klassikerm­ötet i Göteborg, Gais ångar på, bottenstri­den och

-

1

IFK Göteborg–Malmö FF 0–3. Ge oss en sak som gjorde dig glad av klassikerm­ötet på Gamla Ullevi, och en sak som gjorde dig besviken eller ledsen.

■ JOHAN FLINCK: Förutom lagkamrate­rnas idoga försök i slutet att ”ge” inhoppande Anders Christians­en ett första mål e er comebacken så var det faktiskt förutsättn­ingarna och allt runt omkring matchen – kvällsmatc­h och klassikerm­öte i försommarv­ärmen och solen, gräsmattan, arenan, atmosfären, ljudkuliss­en, klackarna ...

Det är ju beklämmand­e och lite sorgligt att se hur svårt IFK Göteborg har att över huvud taget skapa något högoktanig­t framför motståndar­nas mål, nej sista tredjedele­n egentligen. Laget är stolt över att ha numera ha ett ”eget spel” och att man är bättre och kommit längre nu jämfört med i ol. Men det leder ju inte till något – inga målchanser och än mindre mål och poäng.

■ SIMON BANK: Jag blev både glad och ledsen av de rörande minuter där både blåvita och himmelsblå supportrar hedrade en ung IFK-supporter som gått bort alldeles för tidigt. Få saker gör mig lika trött som när extremt lågt ställda förväntnin­gar gör att supportrar hyllas för att de bara gör helt normala saker – men det här sköttes så samstämmig­t snyggt att det förtjänar att ly as.

Besviken? Jag kan inte påstå att jag är speciellt besviken på det IFK visade – det är ju här de befinner sig just nu. Bättre på grunderna, men kliniskt befriade på all form av o ensiv spets. Helt uppriktigt så var det mer överraskan­de att MFF:s alla kreativa mittfältar­e föll igenom före paus. Och då ledde de ändå med 2–0. Det säger mycket om mycket.

■ MALIN WAHLBERG: Erik Botheims segerinter­vju. Anfallaren är inte kanske lika rolig när han fått lugna ner sig lite och kommer ut i den mixade zonen, men i tv direkt e er slutsignal är norrmannen guld.

Det var inget som gjorde mig överdrivet ledsen eller besviken i den här matchen, men det är klart att det är lite deppigt att se Blåvitts brist på o ensiv spets.

■ PER BOHMAN: Det är fint att se Anders Christians­en liksom testa sig fram ute på planen. Malmö är så pass starka att de kan ge ”AC” möjlighete­n att ”känna på det”, även under stormatche­r. Det är som att se en rostig superhjält­e komma tillbaka och nu leka lite med sina gamla förmågor i en trevande jakt e er forna tiders styrka. Det gör mig glad att ”AC” får den möjlighete­n. Tillsamman­s med VSK är IFK Göteborg det lag i allsvenska­n som behöver jobba absolut hårdast för varje mål. Känslan är att de måste göra precis allt rätt för att det ens ska bli småfarligt framför motståndar­nas mål. Jag hade unnat Blåvitt lite hederlig bonntur eller medflyt, att de faktiskt fick in ett gratismål eller en slumpmässi­g fullträ . För om det här fortsätter kommer IFK Göteborg inom kort vara helt dränerade på all form av självförtr­oende och övertygels­e, och det är farligt.

2 Gais (!) hotar i toppstride­n. Vad beundrar du mest med nykomlinge­n?

■ JOHAN FLINCK: Tränaren Fredrik Holmberg. En udda fågel i den allsvenska tränarkåre­n med sin oerhört mjuka, nästan lite sköra, framtoning. Har inte ha mycket med Holmberg att göra men han verkar vara en genuin lagbyggare och samtidigt en riktig vinnartyp med tanke på hur han nästan varje år som tränare avancerat en division med sitt lag. Men beundrar förstås också det herr Bohman är inne på: hur man gör den här resan med en stomme från division 1.

■ SIMON BANK: Vi pratar ju gärna om hur stor skillnaden är mellan superettan och allsvenska­n, men Gais har fattat att det svåraste man kan ska a sig inte är ett perfekt nyförvärv – utan att skapa en identitet. Och den hade de ju redan i ol. Nu ser vi den här, en trappa upp där många andra håller på att bygga om. Gais maler nere på planen, och de gör det oerhört bra. Se: så stor var inte skillnaden, trots allt.

■ MALIN WAHLBERG: Det är klart att Fredrik Holmbergs taktik att konsekvent spela med olika startelvor fascinerar. Liksom tränarens annorlunda och sympatiska ledarstil. Ingen verkar kunna ogilla Holmberg och utan honom hade Gais inte varit där de är i dag.

■ PER BOHMAN: Det här är ingen ny spaning men värd att upprepa. För en nykomling lönar det sig uppenbarli­gen att satsa stenhårt på den kärngrupp som faktiskt sett till att laget tagit steget upp från division 1 och superettan. Värnamo gjorde det framgångsr­ikt första säsongen i allsvenska­n och nu ser Gais ut att lyckas med något liknande. Alltså: hellre egna, omeriterad­e spelare från lägre divisioner som är indoktrine­rade i grundspele­t och känner en lojalitet mot föreningen och tränaren än att satsa på ett gäng halvdyra, ”rutinerade” namn som dansat runt på nedre halvan i allsvenska­n under några år. Typen som riskerar riskerar att bli legoknekta­r med destruktiv påverkan på såväl truppmoral som ekonomi. Gais var ganska kaxiga – på gränsen till självgoda! – inför säsongen. Jag var osäker på om det kunde följas upp av lika självsäkra prestation­er, men där är det bara att ge Gais rätt. De trodde helhjärtat på sin strategi, sina spelare och sin fotboll och backade inte även om den allsvenska omgivninge­n kanske tvivlade. Jag beundrar den övertygels­en.

3 Nykomlinge­n Västerås har bara tre poäng hittills och Kalmar FF har fått en oväntat tu start. Förblir de två lagen på nedflyttni­ngsplats när säsongen summeras eller vilka två klubbar tror du åker ur allsvenska­n 2024?

■ JOHAN FLINCK: Kalmar kommer vi inte se ända där nere när säsongen summeras. Det kommer att ly a snart. Väl?! Har Halmstad och BP ska at sig tillräckli­ga bu ertar med hyfsat starka säsongsinl­edningar för att inte bli inblandade i nedflyttni­ngsstriden på riktigt? Nej. Jag tror inget lag kommer att sladda och vara i praktiken ur allsvenska­n tidigt på hösten, som vi sett de senaste åren. Men jag tror att Värnamo ryker ihop med antingen Västerås, Halmstad eller BP.

■ SIMON BANK: KFF är väl inte helt olika Blåvitt? Det finns intentione­r, det finns en vilja, det finns enskilda saker att gilla – men det leder ingenstans. Det är en allsvensk trend, det här med att fokusera så oerhört mycket på spelbyggna­d, men mindre på slutproduk­ten. Jag tror ju att Kalmar har tillräckli­gt många verktyg för att åka upp ett par platser. Kanske är det värre att vara VSK, att ha gjort nästan allt rätt – men inte veta hur man vinner ändå. En vass gissning är det inte, men det ser ju jobbigt ut det här med att klara kontraktet då.

■ MALIN WAHLBERG: Jag trodde på förhand att

VSK skulle klara sig kvar och e er att ha sett de inledande matcherna var jag inte mindre övertygad, trots att resultaten uteblev. Nu börjar jag tvivla. Med bara en seger på åtta matcher ser det mörkt ut för nykomlinge­n som behöver vinna nio av de återståend­e matcherna om de ska komma upp i 30 poäng.

Kalmar tror jag dock klättrar över det ångestladd­ade strecket och konstant bortaspela­nde Värnamo trillar under det.

■ PER BOHMAN: Hemsk fråga. Vi har flera exempel på lag som inlett (poängmässi­gt) svagt men ändå klarat sig kvar. Jag kommer inte utesluta att VSK plötsligt börjar rada upp en del trepoängar­e, helt enkelt e ersom de spelmässig­a förutsättn­ingarna finns där. Samtidigt måste man konstatera att de satt sig i ett prekärt läge och att de just nu är ”favoriter” till att åka ur. Kalmar FF? Nej, jag tror inte att de ligger på nedflyttni­ngs- eller kvalplats e er 30 omgångar. Så just nu måste jag säga: VSK och Värnamo åker ur.

 ?? Foto: MICHAEL ERICHSEN/ BILDBYRÅN ?? jublar efter 2–0-målet mot
Foto: MICHAEL ERICHSEN/ BILDBYRÅN jublar efter 2–0-målet mot
 ?? ?? Fullsatt och soligt på Gamla Ullevi när Blåvitt mötte MFF.
Fullsatt och soligt på Gamla Ullevi när Blåvitt mötte MFF.
 ?? ?? JOHAN FLINCK • SIMON BANK• MALIN WAHLBERG • PER BOHMAN
JOHAN FLINCK • SIMON BANK• MALIN WAHLBERG • PER BOHMAN
 ?? ?? Västerås deppade även i omgång 8.
Västerås deppade även i omgång 8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden