Sportbladet

DON FOPPA SÄGER BARA SOM DET ÄR

Leifby: Ishockey-VM i Viaplay är igång – och gladast är nog SVT

- Marcus LEIFBY marcus.leifby @aftonblade­t.se

På ett år hinner man nästan glömma hur den är, hur den känns, men så kommer maj och mästerskap­et och… ishockey-VMstudio-döden. Är VM-ishockeyn igång?

– Näää, jag vet inte, men det är skönt att det är igång.

Sverige med en ström av NHL-spelare helt utan försäkring­sbekymmer och med en formulerin­gskonst som skulle göra Henke Larsson avundsjuk har inlett VM med tre raka segrar mot jättarna USA, Polen och Tyskland och trots att Viaplay sänt timme efter timme, och sökt svar på hur bra Sverige är, är det ingen som har en aning om hur bra Sverige är.

De sju första matcherna i ishockey-VM är inte på liv och död, om man säger så.

I varje match, ja i varje period, ner i minsta lilla powerplay, byte, tackling, skott, har det med boolesk sökteknik letats efter värdemästa­re.

Inte mycket har hittats men enligt sändande bolag har Sverige i sina tre segrar varit ”kul”, ”härligt”, ”hungrigt”, ”snabbt”, ”spännande”, ”fascineran­de”, ja till och med ”nyfiket”. Det verkar lovande.

För inte skulle Sverige göra om misstaget att göra det typiskt svenska och vara som bäst när det inte behövs och inte alls lika bra när det verkligen gäller?

Vi får se.

Gladast över att ishockey-VM i Viaplay är i gång är nog ändå SVT, som slipper idissla ytterligar­e ett år, och tittar man på Viaplay verkar vinden ha vänt.

Det är inte många månader sedan bolaget efter vild spekulatio­n på sporträtti­ghetsmarka­nden stod vid avgrunden och tittade ner, bolaget gjorde som bolag gör, ”tog in” några miljarder till, höjde priset och några svångremma­r under ishockey-VM är det inte tal om.

Det är fullt blås med folk både här och där. En studio i Stockholm, två kommentato­rspar på plats i Tjeckien där det också finns en lite mindre studio med Peter Jihde. Bredvid sig har han Peter Forsberg och han är sändningar­nas viktigaste fyllning så här långt.

Med tonade glasögon och en självsäker­het värdig en egyptisk farao säger Don Foppa som det är, utan att få det att låta mer märkvärdig­t än vad det är. Är något kass så är det kass, är något bra så är det bra. Sverige höll andan

Ändå är det kanske där, i Ostrava, studiodöde­n blir som allra tydligast emellanåt.

Peter Jihde skruvar på sina funderinga­r för att kamouflera ”hur känns det”-frågorna på bästa sätt men det hjälper inte, när Peter Forsberg för andra gången på kort tid under Polen-mötet (Polen, rankade 22 i världen) fick svara på ”vad säger du om 3–0, mot Polen?” skickade Socialstyr­elsen ut ett dödsorsaks­intyg.

När Victor Olofsson, som gjort över 100 mål i NHL, gjorde sitt första VM-mål i mötet med Tyskland blev den givna frågan ”vad tror du att det betyder för honom?”. Peter Jihde kisade, nästan grimaserad­e när han väntade på svaret, Sverige höll andan och pustade ut först när Don Foppa svarade: – Det ger lite självförtr­oende.

Sam Hallam har tittat förbi studion och det har varit ”här var det blommor i morsans hatt”-stämning jämfört med hur det brukar vara nära Sam Hallam tittar förbi någonEtt ting. par dagar in i VM än ändå energin som bäst ju längre ifrån Ostrava vi kommer. I studion i Stockholm där resten av klanen Jihde håller till är ishockeyve­tandet gediget och kasten tvära mellan pedagogisk­a små kluddar på en liten whiteboard­tavla för att visa var skotten trä™at, till nördiga inspel om ”lien” och gradantal på vinkeln mellan skaft och klubbhuvud­ets sula.

Sånt där får ju bara inte förekomma i SVT eftersom allt de sänder ska vara begripligt för varenda varelse, oavsett om de sett ishockey förut eller inte.

Måste gå på en riktig mina först

Viaplay är mindre ängsliga även om de har säkrat upp med Jacob Josefson. Svärmorsdr­ömmen.

Den gamle djurgårdar­en har ett fint ishockeyfö­rnuft, han börjar bli varm i kläderna och ger med sin erfarenhet de mest värdefulla insikterna.

Positivism­en har präglat sändningar­na så här långt och sanningen är väl den att en ishockeyst­udio, eller en bevakning i största allmänhet, egentligen inte kan bedömas helt rättvist förrän den satts på prov ordentligt – och det gör den först när Sverige gått på en riktig mina.

I övrigt sitter jag mest och väntar på en ”Brodin-Dahlin-Brodin”.

Alla som inte är tappade bakom en vagn minns Arne Hegersfors klassiska referat från EM 1992 när Sverige slog England på Råsunda och Tomas Brolin gjorde ett drömmål efter ett genialiskt väggpass-spel med Martin Dahlin.

Jonas Brodin och Rasmus Dahlin bildar ju backpar, och kanske smäller det redan på torsdag.

I värdemätar­en mot Kazakstan.

 ?? Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN ?? SJÄLVKLAR PONDUS
Peter Forsberg är med i VM som expert i Viaplay och har varit sändningar­nas viktigaste fyllning, enligt Marcus Leifby. ”Med tonade glasögon och en självsäker­het värdig en egyptisk farao säger Don Foppa som det är.”
Nu lämnar dock Forsberg VM och återkommer, efter lite ledighet, i stället till studion i Stockholm (se sidan 1).
Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN SJÄLVKLAR PONDUS Peter Forsberg är med i VM som expert i Viaplay och har varit sändningar­nas viktigaste fyllning, enligt Marcus Leifby. ”Med tonade glasögon och en självsäker­het värdig en egyptisk farao säger Don Foppa som det är.” Nu lämnar dock Forsberg VM och återkommer, efter lite ledighet, i stället till studion i Stockholm (se sidan 1).
 ?? ??
 ?? Foto: JESSICA GOW/TT ?? Bröderna Niklas och Peter Jihde.
Foto: JESSICA GOW/TT Bröderna Niklas och Peter Jihde.
 ?? Foto: BILDBYRÅN ?? Sverige har inlett VM med tre raka segrar.
Foto: BILDBYRÅN Sverige har inlett VM med tre raka segrar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden