Sportbladet

BL ÅGUL BOOM

Efter torkan – sju svenskariP­GA-mänsdtersk­apet: ”Extra roligt”

-

Svensk herrgolf har varit nere på botten och vänt.

Den här veckan är Ludvig Åberg en av sju svenskar som peggar upp i PGA-mästerskap­et.

– Att det är många spelare från den nya generation­en gör det extra roligt, säger förbundska­pten Katarina Vangdal.

I november 2020 stod Henrik Stenson vid klubbhuset på Augusta National och diskuterad­e en framtid som såg ganska deppig ut för den blågula herrgolfen.

Stenson var ensam svensk i US Masters, som 44-åring med formkurvan pekande åt helt fel håll. Resten av svenskarna på PGA-touren hade inte slagit sig in i startfälte­t och hemma på Europatour­en kunde ett dystert år kort därpå summeras – för första gången sedan 1988 blev Sverige helt utan segrar där.

– Det ser lite glest ut med återväxten, konstatera­de Stenson.

Ungefär ett år senare lyfte TT för första gången luren för att ringa en snart 22-årig skåning vid namn Ludvig Åberg, som hade fått en sponsorinb­judan för att spela karriärens första PGA-tourtävlin­g på Bermuda. I ingressen beskrevs Åberg, då världstrea bland amatörer, som ett ljus i det svenska golfmörkre­t.

Själv var han tydlig med sina långsiktig­a mål.

– Jag vill vinna på den här nivån. Det här är ju spelare som jag ser på tv varje vecka, men de är också bara människor och inga superhjält­ar direkt, sade han inför debuten som slutade med en 51:a plats.

Flera unga vinnare

Stenson, nu 48 år, har sedan dess tagit klivet till LIV-touren. Samtidigt har Ludvig Åberg slagit igenom med dunder och brak efter att han blev pro–s för knappt ett år sedan. Han är redan världssexa och superstjär­na – och den här veckan det största av hela sju svenskhopp i årets andra major, PGA-mästerskap­et på Valhalla Golf Club.

Åberg, 24, är yngst i ett blågult gäng där vi också hittar Vincent Norrman, 26, och majordebut­anterna Tim Widing, 26, och Jesper Svensson, 28.

De är alla redan vinnare. Norrman vann precis som Åberg på både PGA-touren och Europatour­en i šol. Svensson vann Europatour­tävlingen i Singapore i mars och Widing har i rask följd vunnit sina två senaste tävlingar på amerikansk­a Korn Ferry-touren.

”Mycket som ska stämma”

Förbundska­pten Katarina Vangdal beskriver det som att svensk herrgolf hade några tu–a år och en liten kris i väntan på att Åberg & co – i bästa fall – skulle slå igenom framöver.

– Vi visste att de här spelarna fanns och att de var bra. Men det är mycket som ska stämma för att de sedan lyckas ta steget till nästa nivå, konkurrens­en är tu–. Att de skulle lyckas etablera sig så starkt som de har gjort kunde vi inte räkna med, säger hon.

Äldst och överlägset mest erfaren av svenskarna i PGA-mästerskap­et är Alex Norén, 41, som gör karriärens 37:e major.

– Alex har ju haft väldigt bra form under en längre tid. Och Ludvig får ju bära… kanske inte favoritska­pet, men höga förväntnin­gar efter sin majordebut (och andraplats) på Augusta, säger Katarina Vangdal och fortsätter:

– För sådana som Jesper och Tim handlar det om att försöka göra sin grej och inte drabbas av sammanhang­et, för det är stort att komma till en major för första gången. Men Tim har ju varit otroligt bra på slutet och fått lite av en ketchupe–ekt. Det ska bli jättespänn­ande att se vad han kan göra nu. (TT)

 ?? ?? HOPPEN
HOPPEN
 ?? ?? Tim Widing.
Världssexa­n Ludvig Åberg, 24, är det stora svenska hoppet på Valhalla Golf Club i Kentucky där årets PGA-mästerskap avgörs. Men det finns fler...
Tim Widing. Världssexa­n Ludvig Åberg, 24, är det stora svenska hoppet på Valhalla Golf Club i Kentucky där årets PGA-mästerskap avgörs. Men det finns fler...
 ?? ?? Sebastian Söderberg.
Sebastian Söderberg.
 ?? ?? Vincent Norrman.
Vincent Norrman.
 ?? ?? Alex Norén.
Alex Norén.
 ?? ?? Alexander Björk.
Alexander Björk.
 ?? ?? Jesper Svensson.
Jesper Svensson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden