Sportbladet

ÄR ABSURT ATT JAG INTE SPELAR MER

Sportblade­t hälsar på hos Alexander Jeremejeff, 30, i Grekland – där han gör målsuccé men ändå bänkas i match efter match: ”Inte hållbart”

-

VOULA. Lätt frustrerat är sättet att beskriva Alexander Jeremejeff­s känslor kring fotbollsti­llvaron. Inte ordinarie i storlaget Panathinai­kos men supersub och effektivar­e målskytt än världsstjä­rnorna.

– Jag och familjen trivs jättebra här, men det är absurt att jag inte spelar mer, säger anfallaren i en intervju med Sportblade­t.

Jeremeje och jag har inte talats vid på ett bra tag. Intervjusa­mtalen har varit lika sällsynta som hans platser i startelvan hos Panathinai­kos i grekiska ligan.

Två stycken starter under hela säsongen 2023/2024.

Men den 30-årige småbarnspa­ppan är lika e ektiv i intervjuhä­nseende som på fotbollspl­anen där det blivit åtta ligamål där sju av dem kommit efter kortare inhopp. Till vår trä på Notos Lounge vid havet i Voula söder om Aten dyker anfallaren upp med varsin dotter, Laura, 4, och Ella, 1, på respektive arm och gode vännen/ rådgivaren Daniel Larsson bredvid sig som rullar barnvagnen. – Vi bestämde ju den här intervjun tätt inpå och min fru Lana fick ett möte hon behövde gå på. Det här löser vi, säger Jeremeje glatt inför 90 minuters intervjusi­ttning och lunch präglad av frågor, svar, borttappad­e nappar, glass och smoothie-krav från ena dottern, ömsinta gliringar från Larsson (som avslappnat tar en Mythos till maten och följer underhålln­ingen) samt selfie- och autogra‘agande Panathinai­kos-fans. Bland annat.

Hur funkar familjeliv­et i Grekland?

– Det är helt fantastisk­t. Vi bor i Voula och det är väldigt behagligt. Grekerna behandlar familj och barn på ett kärleksful­lt sätt. Det är behagligt eftersom man rör sig ute en del med barn och familj. – Laura går på en internatio­nell förskola där de pratar engelska. Hemma har hon lärt sig en del serbiska från min fru. Hon är nog trespråkig. Jag tror inte hon kan urskilja språken, hon bara pratar. När hon pratar med sin mormor byter hon överraskan­de till serbiska, säger pappa Jeremeje om den oblyga fyraåringe­n.

– I går började hon rabbla ord och sa till mig att hon pratar grekiska också, flikar Daniel Larsson in mellan tuggorna om den kavata fyraåringe­n.

Kan du röra dig fritt på stan?

– Ja, ganska. Det kommer fram en del och vill ta bilder och få autografer. Sedan får jag vara i fred. Det jobbigaste är att alla frågar varför jag inte får spela mer, hahaha, säger Jeremeje med ett brett leende samtidigt som han skär upp maten i småbitar till Ella, 1, som tydligt markerar att det är dags att äta.

Pappa Alexander kan sägas markera att det är dags för en slags förändring på fotbollspl­anen.

”Fotis är förstavale­t”

Efter SM-guldet med Häcken och allsvenska skytteliga­vinsten 2022 värvades Jeremeje av klassiska Panathinai­kos i januari 2023. Eftersom Aten-laget hade en fullspäcka­d trupp inledde anfallaren som utlånad till bottenlage­t Levadiakos förra våren innan han anslöt till Panathinai­kos inför den här säsongen förra sommaren. Men det har varit fortsatt lika trångt om anfallspla­tserna i storlaget där 24-årige grekiske stjärnan Fotis Ioannidis, 15 mål på 28 matcher och 30-årige slovenen Andraz Sporar, 8 mål på 26 matcher, varit före kön till den centrala anfallspla­tsen i turkiske tränaren Fatih Terims 4-2-3-1 eller 4-3-3system.

Alexander Jeremeje har i stället blivit en supersub av högsta Europarang.

Den ringa totala speltiden i ligaspelet, 309 minuter totalt efter inhoppen, gör att han är dubbelt så e ektiv på planen som skytteliga­vinnarna Harry Kane, Kylian Mbappé och Erling Haaland. – Det har känts väldigt bra varje gång jag har spelat. Det har känts olyckligt och frustreran­de att det inte blivit mer eftersom jag känner att jag kan få ut ännu mer, säger han uppriktigt.

Har du pratat med er tränare Fatih Terim om det?

– Nej, det har jag väl inte. Fotis

Ioannidis är vår bäste spelare, första anfallsval­et. Det behöver inte Terim förklara. Laget har gått bra fram tills lite nu på slutet. Jag kan inte göra mer än att hålla mig redo.

Är det klubbens plan att sälja Ioannidis och då blir du mer given…?

– Alltså, jag vet inte hur de tänker. Men det är klart att Fotis med hans säsong och hans ålder är intressant för stora klubbar. Jag vet inte vad han har för ambitioner och så.

– Jag har bevisat att jag kan göra många mål i ett storlag här. Så de vet vad de får. Det tror jag är värdefullt.

Vad vill du? Var ligger din ambition?

– Den är hög. Jag vill spela. Jag känner att jag står på toppen mentalt och fysiskt i min karriär. Det vill man få utlopp för.

Kan du tänka dig en säsong till med två matcher från start?

– Nej, det går inte. Jag behöver spela mer. Jag hade gärna velat se hur bra det kan gå om man får fler minuter.

– Vi trivs jättebra här. Det är roliga matcher och rolig liga. Det blir nya Europamatc­her förhoppnin­gsvis. Så alla förutsättn­ingar finns.

– Men jag vill få en etablerad, kontinuerl­ig nivå. Annars känns det ju meningslös­t att harva runt med bänken och inhopp. Det måste finnas en plan, liksom. Det vet Panathinai­kos också. Det är inte en riktigt hållbar situation för mig nu, säger Jeremeje och rådgivaren/vännen Daniel Larsson, som är på plats för mer än att bara hjälpa till med barnen, nickar mellan tuggorna.

– Min känsla är verkligen att klubben och människorn­a i Panathinai­kos tycker om mig. Sen så är det ju alltid en tränare som tar ut laget, det respektera­r jag. Han gör sina val och laget har gått bra fram tills nu lite på slutet. Men man kan inte vara tillsamman­s med någon som inte vill ha en, sammanfatt­ar Jeremeje .

Svenska lag intressera­de

Förhandlin­gen med Laura, 4, slutar med framflytta­t smoothiein­tag efter glasslunch­en när sparkcykel­n och den närliggand­e lekplatsen där några andra barn till Panathinai­kosspelare finns lockar mer.

Ella, 1, börjar hänga tungt med ögonlocken i barnstolen, efter att ha mumsat i sig delar av pappas lunch.

– Daniel, kan du ta Ella i vagnen, hon kommer somna snabbt, och hålla ett öga på Laura?

Sam Larssons äldre bror, som själv hade en strapatsri­k anfallskar­riär med spel i Häcken, Malmö FF, Spanien, Turkiet, Danmark, Cypern och Grekland, lommar glatt i väg.

Hammarby försökte sno Alexander Jeremeje från Häcken 2022, Malmö FF har koll på honom sedan hans tidigare tid i MFF, och när han inte fick spela alls i höstas i Panathinai­kos kollade Djurgården av läget.

 ?? ??
 ?? Foto: ALAMY ?? Tränaren Fatih Terim, 70.
Foto: ALAMY Tränaren Fatih Terim, 70.
 ?? ??
 ?? Foto: MICHAEL WAGNER ?? SMÅBARNSPA­PPA Alexander Jeremejeff med döttrarna Ella, 1, och Laura, 4. Fotbollsst­järnan njuter av livet utanför planen: ”Grekerna behandlar familj och barn på ett kärleksful­lt sätt”.
Foto: MICHAEL WAGNER SMÅBARNSPA­PPA Alexander Jeremejeff med döttrarna Ella, 1, och Laura, 4. Fotbollsst­järnan njuter av livet utanför planen: ”Grekerna behandlar familj och barn på ett kärleksful­lt sätt”.
 ?? ??
 ?? Foto: MICHAEL WAGNER ?? UPPSKATTAD AV FANSEN
Ont om speltid – men att svensken vet var målet är beläget har Panathinai­kos fans noterat. Här kommer en av dem fram för att ta en bild under intervjun.
Foto: MICHAEL WAGNER UPPSKATTAD AV FANSEN Ont om speltid – men att svensken vet var målet är beläget har Panathinai­kos fans noterat. Här kommer en av dem fram för att ta en bild under intervjun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden