Sportbladet

DET ÄR HELT OUNDVIKLIG­T

-

Det som förefaller oundviklig­t inträffar inte varje gång.

Så helt givet är det ingalunda att Dallas Stars och Florida Panthers möts i Stanley Cup-finalen om några veckor.

Men mig skulle det förvåna om New York Rangers och/eller Edmonton Oilers lyckas hindra dessa perfekta playoffmas­kiner från att avancera raka vägen in i himmelrike­t.

NEW YORK.

Under snart 20 år som NHL-korrespond­ent har jag tvärtom sett det till synes oundviklig­a lösas upp i ingenting så många gånger att jag inte längre vågar vara förvissad om någonting alls – i några sammanhang.

Exemplen är otaliga, men man kan ju påminna om San Jose Sharks, som under Joe Thorntons verkliga storhetsti­d var världens bästa lag och aldrig vann i alla fall. Tvärtom drattade de ofta på arslet så det sjöng om det så fort det blev allvar. Winnipeg Jets ”destiny”-resa 2018 är en annan sedelärand­e klassiker värd att påminna sig själv om ibland. När de vann Game 7 mot Nashville – finalister året innan – i andrarunda­n och fick gå upp mot Vegas i konferensf­inalen VISSTE alla att de redan var klara för final. Vegas skulle inte ha en chans. Sedan blev Jets utan förvarning återigen ett mediokert grundserie­lag och fick spö med 4–1.

Behärskar playoff-konsten till fullo Problemet för den som förväntas förutse vad som ska hända är att det bara i undantagsf­all går att veta hur och när och varför bra lag plötsligt slutar vara bra.

För det mesta kan bara det som redan hänt användas för vägledning – och i det perspektiv­et måste Florida Panthers och Dallas Stars utses till favoriter i de konferensf­inaler som ska avgöras nu när blott fyra av sammanlagt skridskor på fötterna.

Panthers visade redan i ”ol att de behärskar den alldeles särskilda playo•-konsten till fullo – och har bara förfinat sina färdighete­r sedan dess.

”Äh, de har tur”, gnäller motståndar­e som gång på gång blivit o•er för deras uppseendev­äckande förmåga att krångla in till synes slumpartad­e mål i exakt rätt ögonblick även i matcher när de spelat halvdan hockey – och allra helst på övertid. 32 lag fortfarand­e har

Men som Ingemar Stenmark sa en gång: ”Ju hårdare jag tränar, desto mer tur har jag”. Det handlar kort sagt inte om flax när man gång på gång vinner i sudden death. Det är en egenskap, en ”skill”, man tillgodogj­ort sig genom stenhårt, målmedvete­t arbete. Hårdare och elakare attityd

Rangers har förvisso också utvecklat samma egenskap. I flera av matcherna de vann i andrarunda­n var Carolina långa stunder det bättre laget på isen. Men det handlar inte om att vara bäst nu. Det handlar bara om att vinna. Och ”Broadway Blueshirts” kan det, absolut.

I viss mån har coach Laviolette också rätt i att Florida i någon mån är en annan version av Carolina. Fast – och det är den springande punkten här – med massor av matchvinna­re, en riktigt bra målvakt och betydligt hårdare, elakare attityd.

Så nu tror jag inte att allt som hittills talat för Rangers gör det längre – för att samma saker i stället talar för Panthers. Mycket längd – många kilon

Även Dallas förfogar över killerinst­inkt använde den med utomordent­lig känsla tajming när de på vägen hit ut de senaste två årens det som imponerar med Pete DeBoers Texas-skvadron är mixen och balansen. finns både explosiv speed och väldigt mycket längd väldigt många kilon.

Där finns både sylvass spets och försvarsst­ällningar massiva som de runt mytomspunn­a fortet The

Alamo i grannstade­n San

Antonio. och för slog mästare, men mest och

Där

Och där finns både ung, hungrig begåvning och den typ av ”know-how” som bara går att erövra över lång tid – och nu dessutom spetsas med den brinnande frenesi som kommer ur insikten att detta kan vara sista chansen att förverklig­a en livslång dröm.

Stars-truppen kryllar av ärrade veteraner som varit stjärnor under decennier men aldrig vunnit: Joe Pavelski, Ryan Suter, Jamie Benn, Tyler Seguin, Matt Duchene. Till exempel. Kapten Benn kommer sannerlige­n ha lagkamrate­r att välja på när han – eventuellt – ska skicka bucklan vidare efter den slutgiltig­a segern. Samtidigt öser 21-åringarna Wyatt Johnston och Logan Stankoven – förmodlige­n för unga för att förstå att de ska vara skärrade! – in mål, medan 24-årige Miro Heiskanen agerar rena Lidas på blålinjen.

Bombare på blålinjen

Och kunde vare sig Vegas eller Colorado slå dem kan inte Edmonton heller. De har sina livsfarlig­a stjärnor i Connor McDavid och Leon plus B52-bombaren Evan Bouchard på blålinjen, stängde långa stunder ner Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen och Cale Makar – och de kommer göra likadant med dessa nya hot. Det är med andra ord oundviklig­t att katterna och stjärnorna vinner sina konferensf­inaler.

Draisaitl, men Heiskanen & co

Bara det oundviklig­a nu inträffar…

 ?? Foto: AP ?? RANGERS AGAINST THE MACHINE
Mika Zibanejads NY Rangers kommer att få det svårt mot playoff-maskinerna Florida Panthers i konferensf­inalen.
Foto: AP RANGERS AGAINST THE MACHINE Mika Zibanejads NY Rangers kommer att få det svårt mot playoff-maskinerna Florida Panthers i konferensf­inalen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden