Sportbladet

’FÅR OSS ATT DRÖMMA OM GULD I YSTAD’

Lindén oväntad matchhjält­e i andra finalmatch­en

- Johan Flinck Anna Fröjd

YSTAD. Målvaktern­a spåddes avgöra finalmatch­erna.

Men kanske inte Alexander Lindén då.

I går kväll blev 20-åringen stor hjälte när Ystads IF kvitterade till 1–1 mot IK Sävehof.

– Det här får oss att drömma om guld i Ystad, säger tränaren Oscar Carlén.

Det återstod 35 sekunder av matchen när Sävehofs William Andersson Moberg drämde bollen i backen av ilska. På tavlan stod det då 30-26 till hemmalaget Ystad som därmed kvitterat till 1–1 i SM-finalserie­n lagen emellan.

Istället för att spela de återståend­e sekunderna slutade båda lagen att spela och hemmalaget fick njuta av fansens applåder.

Inför finalserie­n mellan säsongens två klart bästa lag var det mycket snack om att målvaktssp­elet skulle bli avgörande och att det var till fördel för Sävehof då de har ligans bäste burväktare i Simon Möller.

Men 24-åringens säsong tog slut i måndags när han bars av planen i den första finalen med en svårare knäskada.

Andremålva­kten Oscar Sävinger vs Ystads Erik Hvenfelt då alltså i final 2.

43,5 procent

Men då tog i stället YIF:s andraval Alexander Lindén över showen.

Han kom in i slutet av första halvlek på en stra¤, tog den, fick stå kvar och blev stor matchvinna­re med 43,5 procent i räddningsp­rocent och inte minst många viktiga räddningar i slutskedet (och en hel del frilägespa­rader). – Min första SM-final på hemmaplan. Att då komma in och ta en stra¤ är något extra och sedan kan man rida på den våg som skapas av 2 695 åskådare klädda i vitt här. Jag har också haft en bra känsla sedan semifinal 4 mot Önnered, säger Lindén.

Tränaren Oscar Carlén: – För två månader sedan hade jag varit förvånad om han presterat på det här sättet för då var han i en formsvacka. Men han har sett bättre och bättre ut. Nu gjorde han sitt vassaste inhopp när det gällde som mest.

Han fortsätter:

– Våra målvakter har båda växlat upp på ett sätt i slutspelet som gör att man vågar drömma om guld i Ystad.

När man gick in i säsongen lät han Hvenfelt och Lindén dela ganska lika på speltiden hela hösten utan att någon av dem övertygade egentligen.

Höjde sig efter EM

Men efter EM-uppehållet i januari höjde sig Hvenfelt och utkristall­iserade sig som nummer ett.

– Jag har haft en tu¤ säsong och sedan har Erik spelat fantastisk­t bra efter vinteruppe­hållet. Jag vet att han kommer att spela hur bra som helst resten av den här matchserie­n. Det är nog skönt för honom att veta att han har en avlastare på bänken, så han inte känner sig helt själv i den här typen av matcher, säger Lindén.

Du ser dig fortsatt som en avlastare?

– Absolut! Jag har satt mig själv i den här sitsen. Jag kommer att kriga på varje träning och försäsongs­pass för att jobba mig till en förstaplat­s eller i alla fall delat ansvar. Men just nu har jag accepterat att jag är en avlastare, säger Lindén ödmjukt.

Nästa match spelas i morgon i Partille. Det står nu 1–1 i matchserie­n.

 ?? Foto (alla): CHRISTIAN ÖRNBERG/BILDBYRÅN ?? SEGERVRÅL
Kim Andersson och Lindén tackar hemmafanse­n.
Alexander Lindén stod för en stormatch mot Sävehof när Ystad segrade.
Ystads mål.
Foto (alla): CHRISTIAN ÖRNBERG/BILDBYRÅN SEGERVRÅL Kim Andersson och Lindén tackar hemmafanse­n. Alexander Lindén stod för en stormatch mot Sävehof när Ystad segrade. Ystads mål.
 ?? ?? Oscar Carlén vågar drömma stort efter 30–26 i går kväll.
Oscar Carlén vågar drömma stort efter 30–26 i går kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden