Sporthelg

Manchester­lagen har kniviga problem att lösa ... men först ska ett derby klaras av

- FRIDA FAGERLUND frida.fagerlund@aftonblade­t.se

Ordet ”krisklubb” kan ha många olika innebörder. I Manchester­derbyt kommer vi att få se två vitt skilda exempel.

Att försöka jonglera kriserna i Premier League blir allt svårare. Vilka mår egentligen bra? Liverpool förstås, ihop med Brendan Rodgers överpreste­rande Leicester. Mot bakgrund av Tottenhams halvdana inledning på säsongen sitter väl även José Mourinho ganska behagligt. Chelsea var länge en uppåtgåend­e kurva men börjar se smått slitna ut – inget bra tecken då vi nu har klivit in i den mest hektiska perioden för året.

I övrigt dras de flesta med någon form av problem.

Watford sparkade förra helgen sin andra tränare inom loppet av några månader (att ens ta tillbaka ”Quique” var ett ytterst obegriplig­t drag), Marco Silva börjar få slut på liv i Everton och forna toppklubba­r har svårt att acceptera sina nya platser i näringsked­jan. Inklusive den som numera leds av en svensk.

Norrmannen är bakbunden

Många är oense om Ole Gunnar Solskjaer är rätt man att leda Manchester United men de flesta är överens om att materialet han tvingas arbeta med är långt sämre än de högst presterand­e klubbarna. Att jämföra Uniteds trupp totalt sett med lokalrival­en Citys är förstås som att jämföra äpplen med päron. Eller snarare äpplen och lyxiga praliner. Samtidigt har Pep Guardiola sin egen huvudvärk att hantera. De har med all sannolikhe­t redan förlorat titeln den här säsongen, vilket är ett misslyckan­de i sig. Att leva på gamla meriter är en omöjlighet inom fotbollsbr­anschen och jag tror inte heller att City-tränaren går runt och tänker på alla de rekord han slog för 1,5 år sedan. Det är här och nu som gäller och just nu är Liverpool ett rejält steg före.

Skulle Manchester City bygga på myten om Champions League-förbannels­en och åka ur tidigt blir det intressant att se vad som händer. Shejk Mansour har varit tydlig med att han vill att spanjoren ska vara frontfigur för klubbens nya dynasti i årtionden framöver. Känner man Pep Guardiola rätt kan sådana lösa överenskom­melser snabbt brytas – särskilt om han inte får verktygen han behöver för att kliva upp jämsides och förbi Liverpool igen.

United slipper föra spelet

Först ska ett nytt Manchester­derby avhandlas. Solskjaers huvudvärk är av en helt annan sort men desto mer plågsam. Just denna helg lär han ändå se en möjlighet till lättad smärta. United slipper gå ut och försöka föra spelet vilket har varit deras stora bekymmer så här långt. I stället kan tränaren dra fram sin gamla plan från mötet med Liverpool och fokusera på att förstöra för City. Ska vi gissa att någon får i uppdrag att agera Raheem Sterlings skugga, till exempel?

Kan Steve Bruce-ledda Newcastle och inkonsekve­nta Norwich sno poäng av City kan såklart United också göra det. På bekostnad av sin överdådiga självbild då givetvis, liksom mot Liverpool.

Det har gått ett bra tag sedan de båda Manchester­klubbarna gick att likställa med varandra rent sportsligt. Utanför planen har City dessutom knappat in ekonomiskt, något som till och med förvånar de Abu Dhabibaser­ade ägarna. Sammanfatt­ningsvis är det väl två krisklubba­r som äntrar Etihad Stadium på lördag. Även om deras ”kriser” skiljer sig åt likt ... Ja, äpplen och lyxiga praliner.

 ??  ??
 ??  ?? Raheem Sterling.
Raheem Sterling.
 ??  ?? MANCHESTER MADNESS Pep Guardiola och Ole Gunnar Solskjaer leder varsitt Manchester­lag i kris, med olika problem att tackla. Foto: TT PREMIER LEAGUE # Lördag 7 december, 18.30 # Etihad Stadium, Manchester
MANCHESTER MADNESS Pep Guardiola och Ole Gunnar Solskjaer leder varsitt Manchester­lag i kris, med olika problem att tackla. Foto: TT PREMIER LEAGUE # Lördag 7 december, 18.30 # Etihad Stadium, Manchester

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden