Sporthelg

BÄTTRE UTE PÅ PLANEN – NU ÄR OCKSÅ VÄRDET HÖGRE PÅ DEN LJUSBLÅ KLUBBEN

- Henrik Lundgren

Bäst på planen. Och nu också rikast utanför den. Inför helgens Manchester­derby har City passerat lokalrival­en United på mer än en plan.

Att Manchester City skulle passera storebror United var för bara några år sedan helt otänkbart. Manchester United, med Sir Alex Ferguson, jättelika Old Trafford och 13 Premier League-titlar, mot Manchester City, som så sent som våren 2002 höll till i andraligan.

Men sedan Abu Dhabi United Group och Sheikh Mansour köpte klubben hösten 2008 har inget varit sig likt. Steg för steg har City närmat sig United, och har med råge passerat dem sportsligt de senaste åren. Och sedan några veckor även ekonomiskt.

Tillsamman­s högre intäkter än tio länder

Det är enligt Liverpools universite­ts ”Centre for Sports Business Group” som tagit fram siffrorna som visar att City nu är värderat till 2,4 miljarder pund, cirka 30 miljarder pund. Det är fyra miljarder mer än Manchester United, vars värde dalat med 4,7 miljarder sen förra året. En minskning som enligt rapporten beror på ”högre löner och minskade intäkter”.

Det är en förändring bara sen i våras, då United enligt Deloittes årliga sammanstäl­lning fortfarand­e var världens tredje rikaste fotbollskl­ubb, med City på en femteplats.

Nu går det dock ingen nöd på någon av klubbarna. Faktum är att båda klubbarnas intäkter i fjol var högre än världens tio fattigaste länders BNP. Manchester United hade i fjol intäkter på 590 miljoner pund, vilket var 17 gånger så mycket som den forna brittiska kolonin Tuvalu, som ska ha världens lägsta BNP. City var inte långt efter med sina 503 miljoner pund i intäkter.

Faktum är att topp sex-klubbarna i England, förutom Manchester­duon också Arsenal, Chelsea, Liverpool och Tottenham, i fjol hade intäkter på drygt 30 miljarder kronor, vilket är mer än den totala BNP:n för världens tio fattigaste länder.

Deloittes rapport kommer dock med nästan ett års fördröjnin­g, den senaste i februari 2019 gällde för säsongen 2017/18. Det är med andra ord ingen vågad gissning att framför allt Manchester City sedan dess har passerat ytterligar­e länder på listan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden