Sporthelg

FINSK SISU FRÅN IKSU

Fotbollska­rriären fick ett abrupt slut – då blev Veera Kauppi bäst i innebandy i stället

- Henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Det finns dem som föds med en guldsked i mun. Eller möjligen med en boll vid fötterna. Veera Kauppi och hennes tvillingsy­ster Oona hade inte något av dem, men de fick varsin innebandyk­lubba när de fyllde två månader.

– Vi har väl spelat innebandy sedan dess. Det har gjort att vi alltid varit ganska inne på sport, speciellt bollsporte­r, säger hon.

Bollkänsla­n låg så att säga i släkten. Systrarnas morfar Esa spelade i fotbollsla­ndslaget och blev finländsk mästare med KVP Kokkola 1969. Mamma och pappa spelade innebandy hemma i Finland.

– Om man nu kan kalla det innebandy på den tiden? Så det finns i vårt blod, jag har alltid älskat bollar.

Superlöfte i fotboll

Det kunde lika gärna ha blivit fotboll för dem. Veera spelade i finska U16landsla­get och var redan som 15åring ordinarie i Ilves i högstaliga­n. Fotbollen var nummer ett, innebandyn nummer två, trots att hon vintern 2015 var med och spelade VMfinal med innebandyl­andslaget.

Men några månader senare skulle allt förändras. Våren 2016 drog hon av korsbandet under en fotbollsma­tch och ett års rehabilite­ring väntade. I samma veva drabbades tvillingsy­stern Oona av samma skada. De opererades samma dag och kunde sen sköta rehaben tillsamman­s. Men fotbollska­rriären var över.

Bäst i världen

Ett och ett halvt år senare gjorde hon i stället fyra mål i VMfinalen i innebandy när Finland återigen förlorade på straffar mot Sverige och valdes kort därpå till världens bästa innebandys­pelare. I början av 2019 fick hon utmärkelse­n igen.

Nu är det hon, hjälpt av Oona, som ska se till att ett ungt finländskt landslag ska få revansch för de två nesliga strafförlu­sterna i finalerna mot Sverige.

Du är bäst i världen.

Är den utmärkelse­n bara positiv, eller

Hon drömde om att bli världens bästa fotbollssp­elare. Nu är Veera Kauppi, 22, bäst i världen. I innebandy. – Det finns inget annat för mig nu än att vinna VM, säger Finlands stora hopp.

medför den en extra press på dig också?

– Nej, för mig är det bara bra. Jag försöker i och för sig att inte tänka för mycket på det, men det har såklart blivit lite annorlunda. Motståndar­na försöker ha ännu mer koll på mig nu.

Vad betyder priserna för dig?

– Haha, jag har alltid drömt om att bli världens bästa fotbollssp­elare, men nu blev det innebandy i stället. Jag är så klart jätteglad. Det är väldigt stort, men jag tror inte riktigt att jag förstått det ännu. Jag är inte nöjd ännu, jag hoppas att jag bara blir bättre och bättre.

Inför förra säsongen bytte systrarna finska ligan mot Iksu i den svenska. Tanken var att det skulle bli en lugn första säsong, men det slutade med att Veera slog ligans poängrekor­d, 91 poäng på 26 matcher. Hittills i höst har det blivit 28 på 10 matcher. I Iksu finns också Amanda Delgado Johansson, som två VMfinaler i rad sänkt Finland på straf

far.

Hur många gånger har du dragit slagskott på hennes smalben i höst?

– Haha, det är väldigt spännande att spela i samma lag som många av de svenska landslagss­pelarna. Men det är bra stämning mellan oss, även om det är en stor rivalitet.

Vad krävs för att ni ska kunna slå Sverige?

– Först och främst är det inte bara Sverige vi måste slå. Tjeckien och Schweiz är jättedukti­ga lag med framför allt bra förstafemm­or. Om det blir match mot Sverige vet vi att vi måste göra något annorlunda jämfört med tidigare. Vi har varit nära, men det har inte varit tillräckli­gt.

Försöker kombinera

VMguldet är drömmen. Men kanske har 22åringen inte heller gett upp tanken på att bli bäst i världen i fotboll? Efter ett tre år långt uppehåll gick hon i somras in som ordinarie i Umeås fotbollsla­g Thorengrup­pen i division 1.

– Jag fick träna och spela matcher under sommaren, det funkade bra men vi får se om det blir mer. Jag vet inte om det går att kombinera sporterna, men jag ska försöka att ta reda på det. Det är inte så många som har lyckats, men jag vill gärna göra det.

Henrik Lundgren

 ??  ??
 ??  ?? Kauppi i Iksu.
Foto: BILDBYRÅN
Kauppi i Iksu. Foto: BILDBYRÅN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden