Sporthelg

FINNS FÖRSPRÅNGE­T KVAR ELLER ÄR FINLAND I FATT?

- JONAS GUSTAFSSON

Sverige är som vanligt storfavori­t och jagar sjunde raka VM-guldet.

Finlands frammarsch i allmänhet och de två senaste finalerna i synnerhet gör dock att inget känns givet och allt talar för ett nytt rysardrama.

Känslan är att det krävs en rejäl portion ”finsk sisu” för att det ska bli ett nytt svenskt guld.

Sveriges position som dominant i innebandy är hotad. Finland är i kapp och nästan förbi.

På herrsidan har de finska lejonen helt tagit över. Våra grannar i öst har vunnit två raka VMguld på både herr- och U19-sidan, och har dessutom gjort det fullt rättvist. Något som skapat stora diskussion­er inom svensk innebandy och inte minst kring inhemska toppligan SSL och hur väl den skolar internatio­nellt gångbara spelare.

På damsidan är Sverige fortfarand­e nummer ett, men även den positionen är hotad. Damlandsla­get har vunnit sex (!) raka guld, men det är med darr på ribban. De två senaste VM-turneringa­rna har varit tuffa och nervkittla­nde rysare i sann Hitchcocka­nda, idrottsdra­matik när den är som allra bäst. Både 2015 och 2017 har finalen mellan Sverige och Finland gått till straffar och Finland har varit klubbspets­ar från guldet. Båda gångerna hade finskorna övertaget under straffrund­orna, men Sverige lyckades kvittera och sen avgöra.

För fyra år sedan spelades VM i Finland och Sverige var tvunget att sätta sista straffen för att kvittera och hålla drömmen om VM-guld vid liv.

Den kyla som Anna Jakobsson – tidernas bästa målskytt i SSL – visade den gången i lejonens egen kula saknar motstycke.

En saga i sig är också att Amanda Delgado Johansson spelat två VM och blivit straffhjäl­te i båda.

Jakobssons och Delgado Johanssons straffbrag­der är inget annat än vacker innebandyh­istorik, men skvallrar också om något annat.

De knappa marginaler­na.

Möta Sverige ren tändvätska för Finland

Sverige mot Finland i innebandy byggs fortfarand­e upp som ett David mot Goliat-möte. Det är inte konstigt. Sverige har breddmässi­gt världens bästa spelare, men det är lätt att glömma att styrkeförh­ållande på papper inte är något annat än nedskrivna meriter och statistikr­ader.

Finland har visat en fantastisk förmåga att bygga lagmaskine­r som fungerar otroligt bra, inte minst i avgörande matcher mot just Sverige.

I VM har både det finska herroch damlandsla­get gjort sina bästa matcher mot Sverige.

Trots att en genomgång spelare för spelare ger Sverige ett stort övertag har individern­as bet ydelse varit underordna­d lagmoralen.

Finlands envishet, uthållighe­t och jävlar anamma har Sveriges innebandyk­onstnärer inte haft något riktigt bra svar på.

Sverige får inte ut fulla potentiale­n

De två senaste damfinaler­na personifie­ras också av nationerna­s största stjärnor. Veera Kauppi, världens bästa spelare som numera också dominerar i SSL, var på väg att mer eller mindre ensam bära Finland till guld i den förra VM-finalen. Sveriges kapten Anna Wijk har vunnit fem raka VM-guld men ”bara” levererat två poäng på fem VM-finaler. Kais Mora-loket har fått en stämpel av att inte kunna leverera i de största matcherna och hennes finalstati­stik i Sverige är inte heller något att skryta om.

Kauppi och Wijk exemplifie­rar det vi sett i två VM-finaler: Finland har varit bäst när det gällt som mest, Sverige har inte varit dåliga men inte fått ut sin fulla potential.

Sveriges jakt på ett sjunde VM-guld känns oviss. Finns försprånge­t till omvärlden fortfarand­e där?

Enlig logikens och rättvisans lagar borde marginaler­na tippa över till Finland den här gången. Får vi ett nytt straffdram­a doftar det

finsk t guld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden