Sporthelg

Ta ut Zlatan – då kan det bli guld

- ROBERT LAUL robert.laul@aftonblade­t.se

Ett kval är hanterat, en lottning avklarad och en turnering ska spelas. Sverige kan vinna EM, men kan Sverige vinna utan Zlatan på topp?

Kanske är frågan helt iskall i sommar när det är dags för avspark i Bilbao för Sveriges första match i detta historiskt utspridda EM-slutspel.

Kanske är den högaktuell efter att Zlatan har vräkt in mål nånstans under våren.

Hur som helst.

Sverige har en hyfsat stark anfallsbes­ättning med Marcus Berg, Robin Quaison och Alexander Isak som lett Sverige genom kvalet.

Men det kan bli ännu bättre.

Det kan bli riktigt jävla bra.

Det kan bli så bra att Sverige – i ett läge då alla andra starka nationer förutom möjligen Frankrike genomgår någon form av generation­sväxling eller åtminstone borde göra det eller precis har gjort det – faktiskt vinner EM.

Zlatan bör kritiseras för mycket, men ...

Men då bör de bästa anfallarna vara med i truppen, och det har de inte varit på länge.

Zlatan Ibrahimovi­c, 38, är inte med. Han har slutat. Det är klart att det vore kontrovers­iellt av förbundska­pten Janne Andersson bara att ställa frågan.

Kanske är det omöjligt av skäl som inte handlar enbart om fotboll.

Men jag tycker det vore synd om möjlighete­n går om intet på grund av de senaste turerna kring Malmö och delägarska­pet i Hammarby.

Zlatan är en makthavare som bör kritiseras för mycket. Jag kan till och med avsky hans engagemang i ett spelbolag eller hans hänsynslös­a hämndattac­k på Janne härom månaden.

Men i just den här frågan har Zlatan inte gjort något fel. Det har varit en hel del oerhörda överreakti­oner, just mot bakgrunden att Zlatan inte gör något fel.

Allt handlar om det är ett svek och svaret på den frågan är nej. Det finns hur många skäl som helst till det.

Zlatan har som vuxen mig veterligen aldrig givit något löfte om att flytta tillbaka till Malmö, eller något löfte om att han inte ska involvera sig i andra klubbar. Att människor har trott annat och nu blir besvikna gör inte Zlatan till en svikare. Det är snarare en form av självbedrä­geri från fansens sida.

Hammarby är heller inte någon av

Malmös stora rivaler historiskt. MFF:s största rivaler är IFK Göteborg, Helsingbor­g och AIK. Därför är just Hammarby heller inget provokativ­t val av Zlatan.

Ingen har rätt kräva livslång lojalitet

Zlatan har inte, som så många andra, byggt sin karriär på att utnyttja supportrar­nas gränslösa kärlek. Han har varit tydlig med att framgången är hans egen. Om till exempel Pontus Jansson, som köper biljett i MFFklacken, hade investerat i Bajen, hade det gått att se som ett svek. Men historien ger snarare Zlatan rätt att vara friare i sina val idag.

Ingen har rätt att kräva livslång lojalitet av någon annan. Det är ett snedtänk. Livslång laglojalit­et är något alla har rätt att hoppas på och drömma om och hylla – likt MFF precis hyllat Markus Rosenberg – men det betyder inte att Zlatan har en skyldighet att se till att hans historia blir precis likadan.

Svensk idrott och svensk fotboll har redan en grundlag och det är 51procents­regeln.

Den är inte särskilt sexig, men den är otroligt viktig för den skyddar mot att till exempel Zlatan ensam skulle kunna bestämma i Hammarby eller Malmö – det är alltid medlemmarn­a som bestämmer. I inlednings­skedet agerade Malmö som en småstad och MFFfansen som om deras klubb var en småklubb. Men Malmö är en stor stad och MFF Sveriges största och mäktigaste fotbollsfö­rening. Malmö FF är, har alltid varit och kommer alltid att vara större än Zlatan Ibrahimovi­c. Därför kan de exempelvis vara storsinta nog att låta statyn stå kvar, som en påminnelse om att det var här den internatio­nella storspelar­en Zlatans karriär tog fart.

Rosenbergs bergspredi­kan

Paradoxalt har den komplexa situatione­n fångats bäst av Markus Rosenberg – och då menar jag av samtliga som över huvud taget uttalat sig, från fyndiga twittrare till MFFanstruk­na tvexperter.

Jag hävdar på fullt allvar att Rosenbergs utläggning kan jämföras med Jesu bergspredi­kan inför sina lärjungar:

– Jag själv har sett Zlatan som en förebild under hela min karriär. Hela den unga generation­en i Malmö, i Sverige, ser Zlatan som en förebild. Det är klart att det blir extremt sorgligt då. Det måste få bli en sorg, det måste få bli något ledsamt, men det får inte gå över till något hat. Och som jag sa, vi kan alla göra misstag. Jag vill bara förlåta, sa Rosenberg efter att han själv av slutat karriären på hemmaplan på det mest magnifika, sagolika och kärleksful­la sätt som svensk fotboll har skådat.

Med allt detta sagt: ta ut Zlatan Ibrahimovi­c i EM-truppen, Janne. Och när du ändå håller på – försök få med Markus Rosenberg också! Då jäklar kan Sverige definitivt vinna hela skiten.

 ??  ?? SATSA PÅ Z, JANNE Zlatan Ibrahimovi­c gör 1–0 mot Grekland i EM 2008. ”Sveriges anfallsbes­ättning kan bli ännu bättre. Den kan bli riktigt jävligt bra”, skriver Sportblade­ts Robert Laul.
Foto: JAMIE MCDONALD/GETTY IMAGES
SATSA PÅ Z, JANNE Zlatan Ibrahimovi­c gör 1–0 mot Grekland i EM 2008. ”Sveriges anfallsbes­ättning kan bli ännu bättre. Den kan bli riktigt jävligt bra”, skriver Sportblade­ts Robert Laul. Foto: JAMIE MCDONALD/GETTY IMAGES
 ??  ?? Rosenberg har förlåtit.
Rosenberg har förlåtit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden