Sporthelg

HALVTID & ALLA TRÄNARE ÄR KVAR – VAD HAR HÄNT?

- MATS WENNERHOLM mats.wennerholm@aftonblade­t.se

SHL har halvtidsvi­la och jag undrar vad som hänt. Inte en enda tränare har fått sparken. Ett rejält trendbrott jämfört med förra hösten. Då föll tränarna som käglor.

Först fick Tommy Sjödin lämna Brynäs den 5 november, Johan Lindbom i HV71 fick gå den 24 november och Niklas Sundblad fick kicken från

Örebro den 4 december. Det var rena epidemin.

Det intressant­a är att alla de tränare som tog över fortfarand­e sitter kvar och att det går att avläsa en längre effekt av tränarbyte­na.

För HV71 blev det ett klart lyft när Stephan Lund tog över och Niklas Eriksson har gjort braksuccé i Örebro,

Men i Brynäs är det en gåta att Magnus Sundqvist sitter kvar med tanke på det som hände Tommy Sjödin för ett drygt år sedan.

När den gamle storbacken fick sparken hade Brynäs vunnit två raka matcher och låg åtta i tabellen och den då tillförord­nade sporchefen Andreas Dackell sa:

– Vi har självklart utvärderat det här sedan säsongssta­rt och vi kräver mer i Brynäs än vad vi presterat spelmässig­t.

Nu ligger man tia med ett betydligt starkare lag på papperet. Ett lag där Anton Rödin kommit

”hem” och gamle skyttekung­en Greg Scott är tillbaka. Mot den bakgrunden kan det kännas märkligt att Magnus Sundqvist fortfarand­e har jobbet kvar.

Tabellen i stort som alla förväntade sig

Men jag är samtidigt inte förvånad över att det blivit ett trendbrott i att sparka tränare. Största skälet är väl att tabellen ser ut ungefär som alla väntade sig från början.

Det finns egentligen bara en stor besvikelse och det är Växjö. Men där hade Sam Hallam suttit kvar även om laget legat sist.

Så stark ställning har han efter sina två SM-guld i klubben och sin långvariga och nära relation med sportchefe­n Henrik Evertsson.

Men med objektiva ögon är Växjö den absolut största floppen så här i halvtid. Och det är ingen tvekan om att Sam Hallams gloria har hamnat lite snett för första gången. I övrigt finns egentligen inga att racka ner på. Vem kan anklaga Håkan Åhlund i Oskarshamn för att nykomlinge­n ligger sist?

Jag tycker snarare att de har överpreste­rat med sina tjugo poäng. Det är trots allt bara sex poäng till Linköping.

Nu lär de bli frånåkta ännu mer innan grundserie­n är färdigspel­ad, men jag trodde det skulle vara helt avsågade redan nu.

Det är trots allt en av SHL:s svagaste nykomlinga­r någonsin och ingen kan påstå att lagets värvningar gått hem. Det har varit ett virrvarr av spelare som kommit och gått. Vissa innan de ens hunnit spela en match.

Och Roger Melin blev en ikon i Leksand när han räddade laget från ett hopplöst läge i fjol och tog dem ända till SHL. Nu ligger Leksand på en förväntad kvalplats och det är inget att säga om.

Klubben har visserlige­n lagt miljoner på tunga namn, men jag hade väl på känn att spelare som Patrik Zackrisson, Johan Fransson och Jonas Ahnelöv inte skulle bli det lyft en del trodde. Det är inga ungdomar vi talar om och jag är inte förvånad.

Örebro får stå kvar som elva

Nej, tabellen stämmer ganska väl med utgångstip­sen.

Jag tänker inte ändra mitt tips, även om jag velade under ett kort ögonblick tidigare i höstas.

Örebro får stå kvar som elva i mitt grundserie­tips även om det känns helt omöjligt att de ska kunna sjunka så lågt efter succéstart­en.

Men det får stå kvar där som ett bevis över succén. Det är väl ingen tvekan om att Niklas Eriksson är årets coach så här långt, även om jag tror att till och med han själv skulle vilja dela den titeln med sina assisteran­de tränare Jörgen Jönsson och Christer Ohlsson. Snacka om rutin och kunnande i samma bås, där de tre coacherna tillsamman­s gjort 431 A-landskampe­r i Tre Kronor.

Tänk om, tänk rätt – skrota skitregeln

Annars har väl höstens snackisar varit de vanliga. Hjärnskakn­ingar och spelare i målgården.

Jag trodde debatten om spelare i målgården var över nu med den nya regeln, men tyvärr är den skriven så att minsta millimeter av en klubbspets kan få ett mål underkänt. Något som såg så bra ut har blivit en skitregel.

Eller rättare sagt tolkningen av den.

Nej, skrota skiten nu när det finns några dagar att tänka om och tänka rätt.

När det gäller hjärnskakn­ingar ser det något ljusare ut. Om det nu någonsin kan se ljust ut när det gäller hjärnskakn­ingar.

Men Dennis Everberg har varit borta i nio matcher nu efter högerkroke­n han fick av Djurgården­s back Marcus Högström.

Det som var en av höstens mest diskuterad­e händelser, där det från början inte fanns någon regel för att fälla Högström, men där han efter högljudda protester fick tre matchers avstängnin­g.

Det känns ganska lindrigt jämfört med hur länge Everberg varit borta.

 ??  ?? KVAR I BÅSET.
Fyra tränare som har haft det tufft under hösten, medurs från övre vänster, Roger
Melin i Leksand, Håkan Åhlund i Oskarshamn, Sam Hallam i Växjö och sist men inte minst Magnus Sundqvist i Brynäs. Trots magra resultat har ingen av dem fått lämna sitt uppdrag ännu. Ett trendbrott från senare år, skriver Sportblade­ts krönikör Mats Wennerholm.
KVAR I BÅSET. Fyra tränare som har haft det tufft under hösten, medurs från övre vänster, Roger Melin i Leksand, Håkan Åhlund i Oskarshamn, Sam Hallam i Växjö och sist men inte minst Magnus Sundqvist i Brynäs. Trots magra resultat har ingen av dem fått lämna sitt uppdrag ännu. Ett trendbrott från senare år, skriver Sportblade­ts krönikör Mats Wennerholm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden